Régi barátként találkozott a bíróságon Gyárfás és a hivatali visszaéléssel vádolt DK-s volt főügyész

2021. december 03. 15:28

A Fenyő-ügyben felbujtással vádolt Gyárfás Tamás ma tanúként azt mondta a bíróságon, hogy ha valakinek, akkor Ihász Sándornak ismernie kellett az 1998-as gyilkosság ügyét és hogy őt is összefüggésbe hozták a merénylettel. A volt főügyész viszont azzal védekezik, hogy amikor a Nap TV volt tulajdonosa átadta neki a Portik Tamással folytatott beszélgetések hanganyagának leiratát, akkor még szó sem volt arról, hogy Gyárfás büntetőjogi felelőssége felmerülhet az ügyben. Ennek ellentmond, hogy korábban éppen ő rendelte el Gyárfás lehallgatását. Ihász szerint azonban az eddig meghallgatott tanúk éppen az ő védekezését támasztják alá.

2021. december 03. 15:28
null
Baranya Róbert
Baranya Róbert

A Nap TV volt tulajdonosa, Gyárfás Tamás tanúkénti meghallgatásával folytatódott ma a Pesti Központi Kerületi Bíróságon az időközben a Demokratikus Koalícióhoz igazoló volt fővárosi főügyész, Ihász Sándor ellen hivatali visszaélés miatt indult büntetőper.   

Az ügyészség szerint Ihász 2017 októberében – még fellebbviteli főügyészként – hivatalában átvette a Fenyő-gyilkossággal kapcsolatos beszélgetésekről készült hangfelvételek leiratát Gyárfás Tamástól, aki tanácsot kért tőle. A vádirat alapján a főügyésznek fel kellett ismernie, hogy a hanganyag leiratában foglaltak olyan új bizonyítékok, amelyek jelentősen hozzájárulhatnak a Fenyő-gyilkosság felbujtójának azonosításához, felelősségre vonásához. Ennek ellenére Ihász – a kötelességét megszegve – nem adta át a bizonyítékokat a nyomozóhatóságnak, hanem hivatali helyiségében tárolta.

A volt főügyész az eljárás során végig tagadta bűnösségét. 

Ismert, időközben Gyárfás Tamást elsősorban éppen a hangfelvételekre alapozva vádolták meg a Fenyő János elleni merénylet felbujtásával, az ügyben indult büntetőperben jelenleg tanúmeghallatások zajlanak. 

Gyárfás a mai meghallatásán barátjának nevezte Ihászt, akivel évente többször is találkoztak.

A Nap Tv volt tulajdonosa elmondta, hogy 2017 szeptember 27-én kereste fel lakásánál egy ismeretlen és adta át neki azt a leiratot, amelyről később kiderült, hogy a Portik Tamás által rögzített, kettejük között zajló beszélgetések részleteit tartalmazza. Gyárfás ezzel megkereste Bánáti János ügyvédet, majd Ihász Sándort.

Találkozás az étteremben

A volt főügyész pár nap múlva hivatali irodájában fogadta. Vallomása szerint Ihász elolvasta az anyagot majd visszaadta és azt javasolta, tegyek feljelentést a rendőrségen. A volt médiavállalkozó azonban saját bevallása szerint félt attól, hogy bűnözőket jelentsen fel, megtorlásról tartott. Az a tárgyaláson nem derült ki világosan, hogy Gyárfás és Ihász beszélt-e a leirat tartalmáról.

Gyárfás végül elment a rendőrségre, ahol Bánáti társaságában találkozott Horváth András volt rendőr dandártábornokkal. Meglepetésére azonban Horváth nem kérte el tőle az anyagot, amin Bánáti is csodálkozott.

Erről tájékoztatta Ihászt telefonon, akivel egy hét múlva egy étteremben találkozott. Ekkor átadta a leiratokat is tartalmazó dossziét, amit a volt főügyész eltett.

Később Gyárfás már nem csak leiratokat, hanem az ezek hanganyagát tartalmazó kazettákat is kapott, amely után ismét a rendőrséghez fordult. Ennek kapcsán ismét kereste Ihászt, akinek élettársától ekkor megtudta, hogy a volt főügyésznél már házkutatást tartottak.

Ihásznak ismerni kellett az ügyet

Ahogy a korábbi tárgyalásról szóló tudósításunkba is beszámoltunk róla, Ihász védekezésének egyik iránya, hogy a leiratok átadása idején – bár Gyárfás neve többször szóba került a Fenyő-gyilkosság kapcsán – szó sem volt arról, hogy a volt médiavállalkozó büntetőjogi felelőssége ténylegesen felmerülhet az ügyben. Erre vonatkozóan ő semmilyen bizonyítékot, adatot nem látott.

Ennek homlokegyenest ellentmond, az az elmúlt tárgyalásokon kiderült tény, hogy

főügyészként 2011 februárjában a Fenyő-gyilkosság kapcsán maga Ihász rendelte el Gyárfás Tamás lehallgatását,

miután már akkor felmerült a Nap TV volt tulajdonosának érintettsége a merényletben. Ehhez érdemes tudni, hogy Gyárfás állítása szerint a 2000-es évek végén alakult ki barátsága Ihásszal. 

A mai tárgyaláson a volt médiavállalkozó azt mondta: ha valakinek ismernie kellett ezt az ügyet, az Ihász volt. Megjegyezte azt is, hogy az ő neve a gyilkossággal kapcsolatban már a merényletet követő napokban felmerült. 

Baráti tanácsok

Ihász szerint azonban Gyárfás és a korábban meghallgatott tanúk éppen az ő védekezését támasztják alá. A mai tárgyaláson fenntartotta azt az állítását, hogy a Fenyő-ügy részleteiről nem volt tudomása. Önmagában a Gyárfás által átadott leiratból nem lehetett megállapítani, hogy ez Portik és Gyárfás beszélgetéseit tartalmazta és hogy ez releváns, új bizonyítéknak tekinthető – mondta a volt főügyész, aki kizártnak nevezte a hivatali visszaélés és a korábban felmerült bűnpártolás elkövetését. 

Hangsúlyozta, hogy barátként adott tanácsot a volt médiavállalkozónak és azért nem olvasta el a neki átadott iratokat, mert Gyárfás azt mondta, hogy azzal elmegy a rendőrségre, ezért neki már nincs dolga az üggyel.

Az nem bűncselekmény, hogy én ezeket az iratokat a szekrényemben tároltam 

– mondta Ihász. 

A volt főügyész egyébként ma már a Demokratikus Koalíció igazságügyi szakértője, Gyurcsány Ferencék közlése szerint feladatai „a kormányváltás utáni független igazságszolgáltatás helyreállításával, a Polt Péter által eltussolt bűncselekmények vizsgálatával, és kormányváltás utáni törvényes és jogszerű felelősségre vonással kapcsolatosak”.

Nyitókép: Gyárfás Tamás, Zamecsnik Péter ügyvéd és Ihász Sándor (Fotó: Ficsor Márton / Mandiner)

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Joee72
2021. december 04. 01:23
Ja hogy a lopcsány embere Az sok mindent megmagyaráz.
Csallokoz
2021. december 03. 22:20
Ihász mindent tud a Fenyő gyilkossággal kapcsolatban Gyárfásról, hiszen ő rendelte el Gyárfás lehallgatását még 2011-ben. Az NVSZ viszont őt hallgatta le és tudta meg, hogy a Gyárfástól átvett iratok még nála vannak.
villogókékfog
2021. december 03. 19:35
Orgoványi erdő...
anegy_
2021. december 03. 16:57
A jó q..a ..yá..k.t! Már elfelejteni kellene a "maffiózók fénykorát", nem itt dühöngeni a látványotokon, és bosszankodni a "jogszolgáltatáson".
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!