Gyárfás-ügy: a DK-hoz igazolt volt főügyész szerint őt semmilyen felelősség nem terheli

2021. szeptember 03. 15:00

A hivatali visszaéléssel vádolt Ihász Sándor csak baráti tanácsokat adott a Fenyő-ügyben felbujtással vádolt Gyárfás Tamásnak és szerinte semmi dolga nem volt az egykori médiavállalkozó által neki átadott irattal. A gyilkossággal kapcsolatos eljárás kapcsán pedig azt hangsúlyozta, hogy vezetőként nem kellett részletesen ismernie az ügyeket. Pénteken folytatódott az ellene indult per.

2021. szeptember 03. 15:00
null
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Korábbi, írásbeli vallomásának felolvasásával folytatódott a hivatali visszaéléssel vádolt, egykori fővárosi főügyész, Ihász Sándor elleni büntetőper a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. Az ügy lényege, hogy egykori ügyészségi vezető 2017 októberében a Fenyő János elleni emberöléssel kapcsolatos beszélgetésekről készült hangfelvételek leiratát vette át Gyárfás Tamástól, akit időközben a gyilkosság felbujtásával vádoltak meg. Mint később kiderült, a leiratok Gyárfás és Portik Tamás, utóbbi által rögzített telefonbeszélgetéseiből származnak. Portik volt az, aki megbízta a korábban életfogytiglanra ítélt Jozef Rohácot a Fenyő János médiamogul elleni gyilkosság elkövetésével.

Gyárfás tanácsot akart kérni Ihásztól, akinek azonban az ügyészség szerint fel kellett volna ismernie, hogy a leiratban foglaltak olyan új bizonyítékok, amelyek jelentős mértékben hozzájárulhatnak az emberölés felbujtójának azonosításához, felelősségre vonásához.

Ennek ellenére a vád szerint törvényi kötelességeit, így azt, hogy a felmerült bizonyítékokat a nyomozó hatóság részére átadja, nem teljesítette, az átvett leiratot hivatali helyiségében tárolta.

Ihász kezdetektől tagadta a vádakat, most felolvasott korábbi írásbeli vallomása pedig összecsengett a múltkori tárgyaláson általa elmondottakkal. Ihász azt hangsúlyozta, hogy Gyárfás barátként fordult hozzá és ő szintén ebben a minőségében adott neki tanácsot. A Nap Tv volt tulajdonosa által átadott leiratot nem tanulmányozta részletesen, de Gyárfás sem fűzött magyarázatot a tartalmához, csupán azt közölte, hogy egy kopasz férfi adta át ezt neki a lakása előtt. Hogy Ihász miért vette át a leiratot Gyárfástól, ha nem is akarta elolvasni, a gyanúsítotti kihallgatása alapján azt mondta, mert Gyárfás „rátukmálta”.

Ihász vallomása szerint Gyárfás jogi tanácsot kért, hogy tegyen-e feljelentést. Az egykori médiavállalkozó ugyanis amiatt aggódott, hogy ha a rendőrséghez fordul, akkor az ügy kikerül a sajtóhoz és újabb fenyegetések érhetik. Ihász saját tapasztalata alapján pedig úgy vélte, Gyárfás joggal félt a hatóság inkorrektségétől.

Ihász többször visszatért arra, soha nem bíztatta Gyárfást, hogy ne tegyen feljelentést, csupán tájékoztatta őt a lehetséges következményekről. Végül szerinte abban egyeztek meg, hogy Gyárfás, jogi képviselője, Bánáti János társaságában, bejelentést tesz az ügyről a rendőrségen, ami Ihász tudomása szerint meg is történt.

Egyebek mellett ezért is jutott arra, hogy neki ezzel az üggyel nincs dolga. A volt főügyész azzal is védekezett, hogy a leiratok átadása idején – bár Gyárfás neve többször szóba került a Fenyő-gyilkosság kapcsán – szó sem volt arról, hogy a volt médiavállalkozó büntetőjogi felelőssége ténylegesen felmerülhet az ügyben. Erre vonatkozóan ő semmilyen bizonyítékot, adatot nem látott.

Erről azonban a gyanúsítási kihallgatásról szóló jegyzőkönyv szerint hosszan vitatkozott az eljáró ügyész és Ihász. Előbbi többször is arra mutatott rá, hogy Gyárfás érintettsége visszatérően szóba került a Fenyő-ügyben folyó eljárásban.

Ihász védekezésének ellentmond az a tárgyaláson ismertetett információ, miszerint a Fenyő-gyilkosság kapcsán, főügyészként 2011-ben ő maga rendelte el Gyárfás Tamás lehallgatását. 

Ezzel együtt azt mondta, fel sem merült benne az eljárás meghiúsítása, és hogy mentse, fedezze Gyárfást.

Ha ez lett volna a szándékom akkor nem tartottam volna a hivatali irodámban az iratokat 

– jegyezte meg vallomásában. 

Arra is kitért, hogy főügyészként nem is volt feladata egy-egy ügy részletes ismerete, így Fenyő-ügy iratait, bizonyítékait sem ismerte behatóan. Mint mondta, a főügyész feladata a munka koordinálása, szervezése, az ehhez szükséges feltételek biztosítása. 

Ahogy a Gyárfás ügy kapcsán írt cikkünkben is kitértünk rá, Ihász volt az, akit még fővárosi főügyészként számos kritika ért, amiért vádemelés helyett, úgymond futni hagyta a 2006 őszi rendőri túlkapások elkövetőit.

A volt főügyész nemrég a Demokratikus Koalíció igazságügyi szakértője lett, Gyurcsány Ferencék közlése szerint „feladatai a kormányváltás utáni független igazságszolgáltatás helyreállításával, a Polt Péter által eltussolt bűncselekmények vizsgálatával, és kormányváltás utáni törvényes és jogszerű felelősségre vonással kapcsolatosak”.

Erről Ibolya Tibor jelenlegi fővárosi főügyész a Mandinernek nemrég adott interjújában annyit mondott:

„Ihász logikája szerint tehát addig volt Magyarország jogállam, amíg ő főügyész volt, majd amikor 2017-ben visszavonták a vezetői kinevezését, akkor a független igazságszolgáltatás megszűnt. Ezzel egyébként ellentmond a saját táborának is, hisz szerintük már az Alaptörvény elfogadásával megszűnt a jogállam.”

Fotó: MTI/Kovács Attila

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rókabácsi
2021. szeptember 04. 18:29
már egy szó sem kell! DK-igazolt!
Royce2.0
2021. szeptember 03. 21:10
Használtautót vennél-e tőle-e? :DDD
Bitrex®
2021. szeptember 03. 20:11
Először egy szakértő manikűröshöz kéne elvinni. Nehogy összekarmolja magát az ítélethirdetéskor.
tetx
2021. szeptember 03. 18:37
baráti tanácsot adott Gyárfásnak főügyészként... - egyrészt embert barátjáról - másrészt remélem rongyosra használják a börtönben
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!