Civilek ellen vesztett pert Pécs baloldali polgármestere 

2021. december 03. 12:00

Elbukta a pert Péterffy Attila pécsi polgármester a legendás Civilek a Mecsekért Mozgalom vezetőjével szemben. A környezetvédő nem sértette meg a becsületét és jó hírnevét Péterffynek – miközben helyzete egyre gyengül a baloldali koalíció élén.

2021. december 03. 12:00
null
Joó István
Joó István

A politikával és természetvédelemmel egyaránt kapcsolatos történet az önkormányzati választások előtti időszakra megy vissza. Pécs jelenlegi polgármestere, Péterffy Attila a Pannonpower hőerőmű akkori vezérigazgatójaként hozzájárult évi több százezer tonna, biomasszának minősített fa elégetéséhez. A Civilek a Mecsekért Mozgalom (CMM) – amely a gyurcsányi időkben megvédte a Pécshez közeli Tubes hegyet attól, hogy tetejére NATO-radart telepítsenek – szembehelyezkedett az áramtermelési célú erdőirtásokkal is, melyek sakktáblaszerű tájsebei ma is láthatók. 

Biomasszává alázott mecseki erdők?

A CMM 2008-2013 között biomassza fórumokat szervezett, tudósokat, egyetemi tanárokat, erdészeti igazgatókat, államtitkárokat hívott meg vitára és a probléma megoldására. Sőt, a hőerőmű élén álló Péterffyt is számon kérték ilyen fórumokon annak érdekében, hogy úgymond a francia kézben lévő Pannonpower tüzelőanyag fokozódó éhsége miatt ne vághassák tarra a Mecsek és a régió erdeit.

Miután Péterffy Attila Pécs közös ellenzéki polgármesterjelöltje lett, a volt vezérigazgató felelősségének kérdése ismét előkerült. Vicze Csilla, a Civilek a Mecsekért Mozgalom szóvivője, vezéralakja azt nyilatkozta: „Péterffy vezérigazgatósága alatt a pécsi hőerőműben 2008-2015 közti években durván 3 millió tonna fa került elégetésre, s ez káros hatással van a környék erdeire, a környezetre.” Az áldozatul esett famennyiséget a környezetvédő Péterffy Attila előadásaira és a Pécsi Tudományegyetem Biomassza csoportjának tudományos állásfoglalására alapozta. 

Vicze Csilla környezetvédő első fokon pert nyert
Vicze Csilla környezetvédő első fokon pert nyert

Péterffy Attila – a helyi, Mindenki Pécsért Egyesületnek elkeresztelt MSZP-Párbeszéd-DK-Momentum-Jobbik összefogás keretében – végül legyőzte 2019 őszén fideszes elődjét, de nem felejtette el a kampányban számára kellemetlen „zöld” mozzanatot.

Az új polgármester meglépte, amit elődei három évtized alatt sosem, beperelt egy őt bíráló civilt.

2020 februárjában Vicze Csilla „magánszemély” ellen – holott az a CMM szóvivőjeként beszélt – „jó hírnevének megsértése” majd még becsületsértés miatt nyújtott be keresetet. Azt is állította a per során, hogy Vicze Csilla környezetkárosítás bűncselekményével vádolta meg őt, illetve hogy mindezek miatt kevesebb szavazatot kapott, mint kaphatott volna a polgármester-választáson. 

Sólyom László is kárhoztatta ezeket a faégetéseket

Érdekesség, hogy Viczééhez hasonlóan súlyos kijelentésekért Sólyom László korábbi köztársasági elnököt, vagy a Civilek a Mecsekért Mozgalommal korábban vállvetve harcoló LMP-s Kóbor Józsefet nem perelte be Péterffy. Holott amint az a perben is előkerült, Sólyom azt mondta a Péterffy nevével kapcsolatba hozott nagymértékű tarra vágásokra visszaemlékezve, hogy a pécsi hőerőműben biomassza néven történő tüzelőnyag-égetés nem más, mint erdőirtás. Kóbor meg kijelentette: „Franciaországban vagy Németországban börtön járna az ilyen mértékű tűzifaégetésért.”

A Pécsi Törvényszék azonban a pár napja elutasította Pécs polgármesterének keresetét,

megállapítva, hogy Vicze Csilla nem sértette meg az alperes a jóhírnevét és becsületét. Egyúttal a perköltségek megfizetésére kötelezték a pécsi baloldali polgármestert. Kiderült, a perköltséget, csaknem négyszázezer forintot a környezetvédő és ügyvédje, Halmos Peter a tumoros és leukémiás megbetegedéseket gyógyító Tölösi Peter Alapítványnak ajánlják fel.

„Örülök, hogy a perben a bizonyítási eljárás eredményeként megállapítást nyert, hogy állításaim valós tényeken alapulnak – mondta a Mandiner megkeresésére Vicze Csilla. – A Pannon Green Kft. bírósági megkeresésre adott hivatalos adatközlése szerint ugyanis átlag évi mintegy négyszáz–négyszázhúszezer tonna fa és faipari mellékterméket égettek el Péterffy vezérigazgatósága alatt, tehát igazat mondtam. A perelt állításaim egyébként is közéleti, környezetvédelmi kérdéssel kapcsolatos értékítéletet tartalmaztak, amelyek a vélemény-alkotásba beleférnek.

A lakosságnak eleve joga volt az információhoz, hogy a polgármester-jelöltnek milyen vitatható dolgai voltak a szakmai múltjában.

Nevezetesen hogy erdeink beáldozásával, óriási famennyiség elégetésének engedélyezésével az egykori vezérigazgató a francia multik profitéhségének az kielégítését szolgálta.”

Azt is kijelentette Vicze Csilla: „Péterffy Attilának viszont túlságosan fájt a jogos kritika, kiderült, hogy a polgármester nem érzi sajátjának Bibó István gondolatát, miszerint demokratának lenni annyit jelent, mint nem félni – legkevésbé a civilek véleményektől. A Pécsi Törvényszék bölcs döntése azonban elrendezte ezt a problémát.”

Kérdésünkre, nem a Fidesznek akart-e besegíteni a kampány idején – amint ellenfelei állítják –, a Civilek a Mecsekért Mozgalom ügyvivője felidézte: már 2008-tól felléptek Péterffy akkori vezérigazgató szóban forgó tevékenységével szemben. Hozzátette, egyetlen kérdésben még együtt is működne Pécs polgármesterével. „Mindennek ellenére támogatnám – fogalmazott a környezetvédő –, hogy a Péterffy által vezetett képviselőtestület döntést hozzon a 5G átjátszóállomás terve ügyében. Fontosnak tartom ugyanis, hogy Pécs belterületén a kormányelképzelés ellenére ne lehessen 5G átjátszó állomást telepíteni addig, amíg független egészségügyi szakértők ki nem nyilvánítják: az 5G elektromágneses sugárzása nem ártalmas az élőlényekre.”

Péterffy fellebbez és tovább hazugoz

Ám ilyen együttműködésről már csak azért sem lehet szó egyelőre, mert Péterffy bejelentette fellebbezését, ilyen indoklással: „Közszereplő vagyok, ezért tűröm a kritikát, de a hazugságot és az alaptalan vádaskodást nem.”

A pécsi polgármester politikai helyzete különben röpke két év alatt eléggé meggyengült. Mellár Tamás, a Párbeszéd-frakcióba beült országgyűlési képviselő, a helyi ellenzéki pártoknak gründolt Mindenki Pécsért Egyesület elnöke korábban lemondott. Elszakadt az egyesület közös frakciójától több baloldali képviselő. Egyikük az alpolgármesteri székből Péterffy kezdeményezésére eltávolított, DK-s Bognár Szilvia, de két momentumos képviselő is elkülönült már. Így az MSZP-közeliként ismert városvezetőnek igen csekély többsége maradt. E csekély többségre is az a pillanatnyi garancia, hogy a korábban különutas LMP-s képviselőt, a faégetést nemrég még radikálisan kárhoztató Kóbor Józsefet Péterffynek utóbb sikerült bevonnia a koalícióba, környezetvédelemmel összefüggő pozíciókért cserébe.

Nyitókép: Péterffy Attila polgármester beszédet mond a XIII. AtomEco 2019 - Nemzetközi Társadalmi Párbeszéd és Fórum megnyitóján a pécsi Kodály Központban 2019. november 6-án. (MTI/Sóki Tamás)

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
enes
2021. december 03. 15:58
Elbukta a pert Péterffy Attila pécsi polgármester a legendás Civilek a Mecsekért Mozgalom vezetőjével szemben. ---------------------------- jogerős?
BossN
2021. december 03. 13:53
Rohad a baloldal.
Sincero
2021. december 03. 13:20
Úgy kell a pécsieknek. Ők választották a sz@rt - igyák meg a levét. Vagy ha nem tetszik, üldözzék el a Városházáról.
KannibálTatárÚr
2021. december 03. 13:04
Meg kell szüntetni az önkórmányzatokat! (Igen önkÓrmányzat)!!! Munkát nem végeznek, elidegenítik a közös pénzt és pereskednek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!