Karikó Katalinnak ítélték a 2022-es Helmholtz-érmét is

2021. december 22. 11:54

A rangos érmet 1994 óta kétévente adják át.

2021. december 22. 11:54
null

Karikó Katalin biokémikus veheti át a Berlin-Brandenburgi Tudományos Akadémia 2022-es Helmholtz-érmét úttörő biokémiai munkásságáért – tájékoztatta a németországi bejelentésről a Szegedi Tudományegyetem szerdán az MTI-t. Az elismerést „különös tekintettel a SARS-CoV-2 elleni vakcinák” gyors kifejlesztéséhez való hozzájárulásával nyerte el. A Helmholtz-érmet 1994 óta kétévente adják át. Karikó Katalin 2022. június 4-én, a Leibniz-napon, a németországi akadémián veszi majd át a Helmholtz Medalt. A méltatás szerint Karikó Katalin 2004-től olyan speciális mRNS-módosításokról publikált, néhányat Drew Weissmannal együtt, amelyekkel jelentősen csökkenthetők a nem kívánt szekvenciafüggetlen immunreakciók.    

A legnagyobbak is megkapták a díjat

Ez olyan alapvető felfedezés volt, amely az emlősök immunrendszerében az RNS-szabályozás és az RNS elleni védekezés egy teljesen új dimenzióját tárta fel. Az RNS-módosításokról 1990 és 2010 között számos közlemény jelent meg, de Karikó Katalinnak az uridineknek a pszeudouridinekkel való helyettesítésére fölfedezett módszere jelentette a sikeres terápia kulcsát. Karikó Katalin kutatásai jelentősen hozzájárultak ahhoz, hogy az immunsejteket mRNS-sel úgy lehessen stimulálni, hogy azok megvédjék a szervezetet az agresszív daganatoktól.

Az összegzés kiemeli, hogy Karikó Katalin kreatív és kitartó kutatásaival alapjaiban változtatta meg az orvostudományt.    

A díjjal a Berlin-Brandenburgi Tudományos Akadémia azokat a tudósokat ismeri el, akik kitartó kutatással és a mindenkori finanszírozási prioritások mellett megalapozzák a társadalom javát szolgáló alkalmazásokat. A Helmholtz Medal a németországi akadémia azon kitüntetése, amellyel a bölcsészet- és a társadalomtudományok, a matematika, a természettudományok, a biológia, az orvostudomány és a műszaki tudományok területén elért kiemelkedő eredményeket ismeri el. Az 1891-ben alapított Helmholtz Medal első négy díjazottját maga a névadó, Hermann von Helmholtz német orvos és fizikus javasolta az elismerésre. Az 1892-es első ceremónia óta – mások mellett – a Nobel-díjas agykutató Santiago Ramón y Cajal; a kvantumfizika megalapítójának tartott Max Planck; Noam Chomsky philadelphiai születésű nyelvész; két magyar származású vegyész, John C. Polányi és Somorjai Á. Gábor is elnyerte a kitüntetést.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Cseke Csilla

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
olajfa1
2021. december 23. 09:50
Kariko Katalin minden díjjat megérdemel, amit kapott... és még azokat is amiket nem kapott meg! Elsősorban a Nobel Díjjat!
Rugo
2021. december 23. 08:03
Bernie Sander (nagy hatalmú USA zsidó szenátor) a Pfizer, Moderne Biontech, pénzsóvár maffiózóihoz, a Karikó félékhez: 'This is obscene. Last week, 8 investors in Pfizer and Moderna became 10 billion richer as news about the Omicron variant spread. It's time for these pharmaceutical companies to share their vaccines with the world and start controlling their greed. Enough is enough!' Twitter, 06. 12.2021. Ez már obszcén. A múlt héten a Pfizer és a Moderna 8 befektetője 10 milliárd dollárral lett gazdagabb, amikor elterjedtek az Omicron-változatról szóló hírek. Itt az ideje annak, hogy ezek a gyógyszergyárak megosszák a világgal a vakcináikat, és elkezdjék fékezni a kapzsiságukat. Ami sok az sok, elég volt!
Doglegy
2021. december 22. 20:16
kamukó katalin zsidó díja
Öreg
2021. december 22. 16:42
Folytatás: Ez az 1970-es évek második felében történt, de később Tengizbe is hasonló történt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!