444: Amíg az ellenzék csak vitatkozik, a Fidesz egyre erősödik

2021. december 16. 09:47

Egyre gyengébb felmérési eredmények, katasztrofális kommunikáció, belső harcok – megbénult az ellenzék kampánya a 444 elemzése szerint.

2021. december 16. 09:47
null

Szinte minden lendületét elveszítette az ellenzéki összefogás az előválasztás óta – áll a 444.hu csütörtökön megjelent elemzésében. A portál szerint az előválasztás óta szinte egyáltalán nem fordult elő olyan, hogy az ellenzék által bedobott téma lett volna a közérdeklődés középpontjában, vagyis továbbra is a Fidesz tematizálja a közéletet.

Egyre népszerűtlenebb az ellenzék

A 444 szerint az ellenzéki pártok szerdán kapták meg a legfrissebb, belső használatra készített közvélemény-kutatás eredményeit, ami alapján nincs okuk a bizakodásra. A felmérés szerint a teljes lakosság 46 százaléka támogatja a Fidesz-KDNP-t, miközben az ellenzéki összefogásra csak körülbelül egyharmaduk szavazna. A Mi Hazánk 5, a Kutyapárt 4 százalékra számíthat.

Még elkeserítőbb az ellenzék szempontjából, hogy

a válaszadók 52 százaléka kifejezetten szeretné, hogy a jelenlegi kormány maradjon hatalmon, egy esetleges kormányváltásnak pedig csak a 43 százalékuk örülne.

A portál szerint a Fidesz megrendelésre készült, hasonló kutatás is közel ugyanilyen eredményeket hozott, miközben októberben még jóval kiegyenlítettebb volt a verseny a két tábor között.

Beragadt az ellenzék kampánya, januárig el sem indul

A portál úgy tudja, hogy az ellenzék idén már nem is számol azzal, hogy elindulhat a kampányuk, komolyabb megmozdulásokat csak januárra terveznek. A 444-nek nyilatkozó ellenzéki szereplők szerint ennek az az oka, hogy még az ellenzék soraiban is meglepetést okozott, hogy Márki-Zay Péter nyerte az előválasztást, de ezen kívül sem könnyű megegyezniük. „Heten hétfélét gondolunk szinte mindenről, azon kívül, hogy az Orbán-kormányt le kell váltanunk. Így elég nehéz dönteni bármiről” – idéz az elemzés egy ellenzéki képviselőt.

A 444 szerint az ellenzék már három héttel ezelőtt bemutatta volna a kampányban használatos nevet és színeket, de végül erről sem tudtak megegyezni. Két párt már szórólapozni is elkezdett volna decemberben, de szóltak nekik, hogy várják meg, amíg meglesz a közös dizájn – csakhogy az nem lett meg.

Az elemzés arra is kitér, hogy az egyes döntéshozó bizottságok munkája szinte teljesen ellehetetlenült, egyáltalán nem tudnak megegyezni, mivel minden résztvevő pártnak van vétójoga. Az áthidalhatatlannak tűnő ellentétek áthidalása a pártelnöki értekezlet feladata, ahol a munka általában gördülékenyebben zajlik.

Az ellenzék nagy szereplői továbbra sem tudják lenyelni, hogy Márki-Zay Péter lett a miniszterelnök-jelölt,

és igyekeznek a saját embereikkel feltölteni a rendszert – áll az elemzésben. Az sem tett jót a csapatszellemnek, hogy Márki-Zay megmondta Gyurcsány Ferencnek, hogy maradjon a háttérben, és hogy Jakab Péter teljesen passzív lett az elveszített előválasztás után.

Meglepte az ellenzéket, hogy lehet majd népszavazás

Katasztrofális a belső kommunikáció is. Amikor kedden Márki-Zay bejelentette a népszavazási aláírásgyűjtés startját, a mellette álló képviselőknek el kellett volna mondaniuk, hogy éppen bojkottálják az eközben zajló parlamenti ülést, amelyen az ellenzéket felháborító törvényjavaslatokról is döntöttek. Csakhogy ezt mintha elfelejtették volna megbeszélni egymás között, ezért végül nem is esett róla szó a sajtótájékoztatón, és a bojkottra sem tettek utalást.

A portál szerint a Kúria által jóváhagyott népszavazási kezdeményezés egyfajta mozgásteret jelenthet az ellenzéknek. Az ellenzéki oldalon többen is meglepődtek, hogy végül lehet majd népszavazni az álláskeresési járadék meghosszabbításáról és a Fudan-törvény visszavonásáról. Ez azt is jelenti, hogy az ellenzéki pártoknak hirtelen ismét mozgósítania kell majd, ami a pártok közötti összhangon is segíthet.

A 444 szerint a háttérben a pártok már több, lényeges kérdésben, például a kampány finanszírozásában is megegyeztek már, és a billegő körzeteket is megnevezték már. „A háttérben folyt tehát eredményes munka is, csakhogy amíg ez kifelé alig látszik, és nincsenek kezdeményezések, új témák, csak a napi lapszemle méltatlankodó megosztása a Facebookon, addig úgy látszik, hogy megállíthatatlan a Fidesz erősödése” – összegez az elemzés.

Fotó: Facebook/Márki-Zay Péter

Összesen 142 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rocktoberi
2021. december 18. 10:41
Jó az irány.
ThunderDan
2021. december 16. 18:28
Ennyire aggódnak a Hálóz... akarom mondani 444-nél?
hátakkor
2021. december 16. 15:42
Még csak most indul a lista csata. Bejutó helyre kerülni a Dobrev listán.
galancza
2021. december 16. 15:13
Brutális hiba lenne ha a Fidesz elbízná magát. mzp miatt a moslékkoalíció valóban gyengült,de viszont így könnyen lehet hogy kétfarkúék bejutnak,sőt akár 8%-ot is kaphatnak. És akár torotucsekék is elérhetik az 5%-ot. Ez esetben kurva nagybajban lehet a Fidesz. Szóval kedves fideszesek, kurvára be kéne fejezni a nagyképűsködést.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!