Sűrű éve lesz jövőre Czeglédy Csabának, több eljárásban is érintett

2021. november 22. 17:00

A DK-s ügyvéd, Gyurcsány Ferenc bizalmasa költségvetési csalás miatt indult pere kedden folytatódik a Kecskeméti Törvényszéken. Az Ördög ügyvédje ügyben a bíróság előkészítő ülést tart majd, de ennek időpontja még nem ismert.

2021. november 22. 17:00
null
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Várhatóan már csak jövőre áll bíróság elé az Ördög ügyvédje néven elhíresült ügyben a DK-s Czeglédy Csaba, legalábbis erre enged következtetni a bíróság megkeresésünkre írt tájékoztatása.

Ahogy a Mandiner is beszámolt róla: a Fővárosi Főügyészség október elején emelt vádat az ügyben. Bár közleményükben neveket nem említettek, később Czeglédy egyértelművé tette, ő az ügy egyik terheltje. Az ügyészség szerint az ügyvéd és társa volt az, akik a 2019-es önkormányzati választások előtt nem sokkal nyilvánosságra hozta a Borkai Zsolt volt fideszes győri polgármesterről készült szexuális tartalmú felvételeket.

A vádirat alapján a különleges személyes adatokat tartalmazó, szexuális tartalmú fénykép-, illetve videó felvételek nyilvánosságra hozatalával a vádlottak jelentős érdeksérelmet okoztak az érintetteknek.

A Fővárosi Főügyészség ezért az ügyvéd és többszörösen büntetett előéletű társa ellen

kilenc rendbeli, különleges személyes adattal visszaélés vétsége miatt emelt vádat a Pesti Központi Kerületi Bíróságon (PKKB).

A vádiratban azt indítványozták, hogy a bíróság tárgyalás mellőzésével, büntetővégzéssel, az ügyvéddel szemben pénzbüntetést, többszörös visszaeső társával szemben pedig felfüggesztett börtönbüntetést szabjon ki.

Előkészítő ülést tartanak

Megkerestük az ügyben a Fővárosi Törvényszéket, amelynek válaszából annyi derült ki, hogy a bíróság nem fog büntetővégzéssel döntést hozni, mivel álláspontjuk szerint az ügy nem elbírálható így. Mindez azt jelenti, hogy a PKKB előkészítő ülést tart majd, ám ennek időpontjáról egyelőre nem tudtak felvilágosítás adni.

Czeglédy azonban addig sem fog „unatkozni”,

kedden ugyanis újra bíróság elé áll Kecskeméten, az ellene és húsz társa ellen költségvetési csalás miatt indult büntetőügyben.

Sárközy Szabolcs, a Kecskeméti Törvényszék szóvivője arról tájékoztatta lapunkat, hogy a büntetőperben a bíróság még négy tárgyalást tart idén, ebből ezen a héten kettőt.

Czeglédy után a 21. rendű vádlott meghallgatásával folytatódik a per és a bíróság tervei szerint idén az összes fennmaradó vádlottat meghallgatják, majd következhetnek a tanúk. Az összesen huszonegy vádlottas ügyben egyébként hét terhelt esetében a korábban eljáró Szegedi Törvényszék már jogerős ítéletet hozott.

Ám a Szegedi Ítélőtábla elfogultság miatt a büntetőügy elbírálásából a kizárta Szegedi Törvényszéket és az eljárás lefolytatására a Kecskeméti Törvényszéket jelölte ki.

Senki nem tudja, mikor lehet első fokú ítélet

Azt jelenleg még megtippelni sem lehet, mikor lehet első fokú ítélet az ügyben, ráadásul, ahogy a szóvivő felhívta a figyelmünket,

az eljárás menetében újra beleszólhat a járvány-helyzet, amely nyilván tovább nyújthatja majd a pert.

Az elsőrendű vádlott meghallgatását egyébként június közepén kezdte meg a Kecskeméti Törvényszék, s csak most érhetnek a végére.

Előtte azonban még történt egy meglepő fordulat: a hatodrendű vádlott, az ügy egyik kulcsfigurája visszavonta korábbi terhelő vallomását, sőt odáig ment el, hogy a nyomozóhatóságot vádolta kényszerítéssel. 

Czeglédy egyébként ártatlannak vallotta magát a bíróság előtt, visszautasította a vádiratban foglaltakat és részletes vallomást tett, amelyben a vád értékelése mellett azt is hosszasan ecsetelte, hogy szerinte milyen eljárásjogi törvénytelenségek történtek az ügyben.

A vádirat lényege szerint Czeglédy mint a 2011-től elsődlegesen diákmunkaerő közvetítésére irányuló szolgáltatással foglalkozó, szombathelyi székhelyű Human Operator Zrt. igazgatóságának elnöke, egyben tényleges vezetője, olyan bűnszervezetet hozott létre, melynek célja a társaság adófizetési kötelezettségének csökkentése, a munkabért terhelő személyi jövedelemadó, egyéb adó és járulék megfizetése alóli mentesülés volt. 

A bűnszervezet működése során, a multinacionális vállalatoknak, illetve vállalkozásoknak 2011 és 2017 között közvetített diákmunkaerő-szolgáltatás teljesítése során, – Czeglédy iránymutatása alapján – egy olyan számlázási láncolatot alakítottak ki, melynek alsó szintjén iskolaszövetkezetek, középső szintjén a csupán átszámlázást végző gazdasági társaságok, felső szintjén pedig a Zrt. állt.

Már nem véd a mentelmi jog 

A vád szerint Czeglédy részben közvetlenül, részben közvetítőkön keresztül úgy irányította a Zrt. alkalmazásában álló, illetve abban vezető tisztséget betöltő vádlottakat, mint az alvállalkozóként közbeiktatott társaságoknál és a „teljesítési segédnek” nevezett iskolaszövetkezeteknél ügyvezetői, illetőleg elnöki tisztséget betöltő strómanokat.

Czeglédyék az ügyészség szerint összesen több mint 6,2 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak.

Akárhogy is alakul ezen eljárások sorsa, Czeglédy már nem tud mentelmi joga mögé bújni a 2022-es választás előtt, ahogy legutóbb tette az EP-választás idején. Az Országgyűlés még 2019 nyarán fogadta el azt a módosítást, amelynek értelmében nem illeti meg a mentelmi jog egy büntetőeljárás kapcsán azt, aki ellen még jelöltté válása előtt emeltek vádtat.

Ugyanakkor ha Czeglédy jövőre mandátumot szerezne az Országgyűlésben, és képviselői megbízatásának ideje alatt jogerősen elítélnék, akkor le kellene mondania. Ismert: az ügyvéd a szombathelyi körzetben megnyerte az előválasztást, így a jelenlegi állás szerint ő indulhat majd az ellenzék jelöltjeként a jövő évi választáson.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rocktoberi
2021. november 23. 09:55
A tiszták koalíciója. Ezt csak a hülyék veszik be. Ez a kis tenyérbemászó képű szarházi eleve büntetett előéletű.
pitypang1125
2021. november 23. 07:07
Már rég fegyházban kellene rohadnia.
Akitlosz
2021. november 22. 22:01
Amilyen intenzitással a bíróságok dolgoznak tíz ügye is lehetne egyszerre, akkor sem kellene nagyon sűrítenie az évét.
The Loner
2021. november 22. 20:20
Ez a Czeglédy egy K R E T É N !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!