Orbán Balázs szerint a konzervatív sajtónak ki kell egyensúlyoznia a progresszív médiatúlsúlyt

2021. november 18. 07:52

Máskülönben orwelli úton indulunk el – mondta az államtitkár a Magyar Nemzetnek.

2021. november 18. 07:52
null

A média pluralizmusa elvesztette egyensúlyát, a magyarok kétharmadának bizalmi indexe mégis viszonylag magas a média iránt mondta Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára, a Mathias Corvinus Collegium kuratóriumi elnöke a Magyar Nemzet csütörtöki számában olvasható interjúban.

A cikkben, amelyet Mathias Corvinus Collegium múltheti médiakonferenciája apropóján készített a lap, a politikus arról beszél, hogy az internet és különösen a közösségi média elterjedésével a hagyományos média szerepe megváltozott: megszűnt a monopolhelyzete, és ma már bárki hír- vagy tartalomgyártóvá válhat.

Orbán Balázs szerint azok a médiafelületek, „amelyeket néhány évtizeddel ezelőtt még a hiteles tájékoztatás szimbólumának tekintettünk – a New York Timestól a BBC-ig –, mára egyértelműen egy progresszív politikai program kiszolgálóivá váltak”. Mint fogalmazott, a liberális médiának a hiteles tájékoztatás helyett a progresszív liberális ideológia programjának a képviselete lett a legfontosabb, a nyugati konzervatívokat kiszorították a fősodratú médiából. „Éppen ezért

továbbá biztosítania kell a fősodortól eltérő vélemények megjelenítését is. Fel kell vennie a kesztyűt, mert máskülönben egy »puha orwelli« típusú világ irányába indulunk el fogalmazott.

A politikus szerint a közép-európai országokban a helyzet jobb, mint Nyugaton, ami elsősorban a történelmi tapasztalatokból adódik. A kutatások szerint a magyar felnőtt lakosság kilencvenöt százaléka, azaz majdnem nyolcmillió fő rendszeres médiafogyasztó, ráadásul ebből hatmillió többféle forrásból tájékozódik. Ez azt jelenti, hogy a magyarok többsége megőrizve a kommunizmusból megtanult reflexeit óvatosan kezeli a médiából érkező információáradatot, minden véleményre kíváncsi, majd eldönti, melyik hitelesebb a számára. Kiemelte: Nyugat-Európában viszont buborékok alakulnak ki, amelyek között semmiféle átjárás nincsen. Az európai adatok szerint a magyarok hatvanhárom százalékának magas vagy középmagas a bizalmi indexe a média iránt, ami meghaladja az uniós átlagot, miközben például a németeknél vagy a dánoknál ez az arány sokkal alacsonyabb.

(MTI, fotó: Mandiner/Földházi Árpád)

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2021. november 18. 10:20
"Orbán Balázs szerint a konzervatív sajtónak ki kell egyensúlyoznia a progresszív médiatúlsúlyt" a facebookon? Mert arra vannak rendkívül rágerjedve ezek az álkonzervatívok. A Szűrös Mátyás féle posztbolsevista köztársaságot konzerválják.
Rasdi
2021. november 18. 09:34
Egy a baj. Nevezetesen nagyon nehéz egy Magyarország méretű országnak felvenni a kesztyűt a világméretű ellensúllyal.
JMoflicheque
2021. november 18. 09:18
tizenkét év után is kiszorítva a sajtóból??
luzitanxaver
2021. november 18. 09:07
"Fel kell vennie a kesztyűt, mert máskülönben egy --puha orwelli-- típusú világ irányába indulunk el" Fene tudja, az embernek sokkal inkább az az érzése, hogy egyáltalán nem annyira puha és nemhogy már elindultunk, hanem igencsak hangosan zakatol körülöttünk a marhavagon.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!