A Magyar Öttusa Szövetség kiáll a lovas szám megmentése mellett 

2021. november 16. 08:55

A nemzetközi szövetség november 4-én azt jelentette be, hogy a párizsi olimpia után a lovaglás már nem lesz része a sportágnak.

2021. november 16. 08:55
null

A  Magyar Öttusa Szövetség (MÖSZ) hétfőn délután tartott konzultációt az öttusa hazai képviselőivel a nemzetközi szövetség (UIPM) bejelentéséhez vezető helyzetről, arról, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság a fiatalok felé nyit, és a nézettségi adatok miatt az öttusa már régóta veszélyzónában van, ezért érzi a nemzetközi szövetség fenyegetettnek a sportágat változtatások nélkül.

A NOB végrehajtó bizottsága december 7-9-i ülésén dönt arról, hogy egyáltalán lesz-e öttusa a 2028-as olimpián

– olvasható a MÖSZ honlapján. A konzultációt követően Bretz Gyula elnök a szövetség nevében nyilatkozatot adott ki: 

„A Magyar Öttusa Szövetség teljesen egyetért azzal, hogy a lovaglás szerves részét képezi a tradicionális öttusának és nélküle az öttusa nem az, ami. Továbbá együttérez azon versenyzőkkel, akik éveken át komoly eltökéltséggel energiát fektettek a lovas szám gyakorlásába, és érzelmileg is kötődnek ehhez a számhoz.

A Magyar Öttusa Szövetség ragaszkodik ahhoz, hogy a lovaglással kapcsolatos döntés a jogszabályoknak megfelelően és az alapszabályban leírtak szerint a közgyűlés elé kerüljön, és kéri, hogy a UIPM vizsgálja újra annak lehetőségét, hogy a lovaglás a 2024-es olimpia után, 2028-ban is szerepeljen az öttusaprogramban” – áll a nyilatkozatban.

Lemondásra szólították fel a nemzetközi szövetség vezetőit

A UIPM végrehajtó bizottságának november 4-én nyilvánosságra került döntése után nemzetközi tiltakozás indult, több mint 650 öttusázó – köztük számos magyar versenyző – lemondásra szólította fel a nemzetközi szövetség vezetőit. Itthon a sportág egykori és jelenlegi hazai kiválóságai, olimpiai és világbajnokai nyílt levélben kérték a magyar szövetséget, hogy utasítsa el a UIPM vezetősége által meghozott „abszurd döntést”.

Ezt követően korábbi és ma is aktív versenyzők, edzők, versenybírók, színészek, más sportágak képviselői kiálltak a lovas szám mellett, és kiáltványt fogalmaztak meg Thomas Bach NOB-elnöknek címezve.

A lövészetből, úszásból, vívásból, futásból és lovaglásból álló öttusa 1912 óta szerepel az ötkarikás játékok programjában. A lebonyolítási rend sokszor változott az évek folyamán – egyre rövidebb lett a program, a lövészetet és a futást jelenleg kombinálva rendezik, a legújabb verzió szerint pedig kieséses rendszerben, kilencven perces blokkokban zajlanak majd a versenyek –, de a sportágak sosem cserélődtek.

(MTI) 

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kozmosz
2021. november 16. 22:24
Ezt el is vártam, hogy kiálljon.
Káj-Ármin
2021. november 16. 17:05
A német csaj tokiói esete adta meg a kegyelemdöfést a lovaglásnak... Rendkívül jó ürügyül szolgált ugyanis az azt ellenzőknek. A valódi ok persze nyilván más, hiszen lehetett volna a szabályokat úgy is módosítani, hogy a lovaglás marad, de ilyesmi ne forduljon elő még egyszer. Én például sosem értettem, hogy az öttusázóknak, legalábbis válogatott szinten, miért nincsen saját lovuk? Nem feltétlenül úgy, mint a lovassportban, hogy csak az enyém, csak a tied, de mondjuk lenne itthon öt-hat-hét vagy tíz(?) "tudomisénmennyi" ló fenntartva a nagy világversenyekre, amit magukkal visznek, és csak a magyarok használhatnának. Tudom nem olcsó lovakat pl. Tokióba reptetni, de megteszik ezt a díjugratók is... B-verzió: ha tényleg full gáz helyi lovat sorsolnak neked, akkor legyen lehetőség, pl. max. kétszer lecserélni, hogy ne a ló tegye tönkre egy nap munkáját (mint a nyáron a csajnál). Ennek mikéntjéről lehetne értelmes szabályokat hozni. Ami egyébként nagyon sokat levett az öttusa sportértékéből, presztízséből, az az a tény, hogy az egyes részsportok eredményei az elmúlt évtizedekben egyre jobban elmaradtak az adott sportág élmezőnyétől. Az úszó eredmények az úszásétól, a futásé az atlétáktól és így tovább... Az öttusa lovaspályája, pl. már utánpótlás szinten sem üti meg egy rendes lovasesemény szintét, sajnos... Ettől függetlenül simán bele kéne, hogy férjen egy olimpiába, ahol több száz aranyérmet osztanak... Pusztán a hagyomány végett is!
JMoflicheque
2021. november 16. 09:27
Az 1912-es Stocholmi olimpia óta szerepel az ötkarikás játékok műsorán a sportág. A futár lovagol, célba lő, úszik majd befut a hírrel. A modern korban valóban mehetne motorral vagy autóval is, de..........
kunfia
2021. november 16. 09:26
"Nem lesz Covid 2022-ben, Magyarországon már idén nyáron sem. Covid-esetek lesznek, de azoknál, akik be vannak oltva vagy átestek a betegségen és még be is vannak oltva, ott komoly történet nem lehet” – nyilatkozta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora. Nem lesz negyedik hullám, sem most, sem szeptemberben, nem tud egy olyan mutáció kialakulni, ami Magyarországon ismét egy járványt hozzon, mert nagyon magas az átfertőzöttség és az átoltottság is – magyarázta Merkely a TV2-nek adott interjújában. Nem csak egyfajta vakcinával oltottunk, hanem sok fajtával - mondta Merkely." 165 halott,hála érte Orbánnak!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!