Elemző az IDEA-kutatásról: Márki-Zay nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket

2021. november 15. 18:08

Csökkent a baloldal támogatottsága, a biztos pártválasztók körében megerősödve vezet a Fidesz az IDEA Intézet kimutatása alapján.

2021. november 15. 18:08
null

A 2021. október 26. és november 5. között készített adatfelvétele alapján az IDEA Intézet megállapította: elmúlt az előválasztás közvetlen, napirend- és így közvéleményformáló hatása.

Október végén, november elején a hat együttműködő ellenzéki párt közös listája a teljes, választókorú népességen belül egy százalékponttal vezet a Fidesz–KDNP előtt: az ellenzék 39, a kormánypárt pedig 38 százalékon áll. Az elmúlt hónaphoz képest a Fidesz esetében semmilyen mozgás nem történt, míg az ellenzék esetében egy százalékponttal csökkent a támogatottság.

A teljes népességen belül ellenzéki, biztos pártválasztóknál Fidesz-előny

A választáson legaktívabbnak számító, biztos szavazó pártot választók rétegében ugyanakkor történt némi elmozdulás. Míg a baloldali előválasztás időszakában készített mérés esetében az ellenzék és a Fidesz–KDNP teljesen kiegyenlített támogatottsággal rendelkezett, október végére, november elejére visszaállt a korábbi rend. A közvélemény-kutatás szerint a rendkívül aktív, már most jól mozgósított, és az elszánt fideszes szavazói tábor következtében újra a kormánypárt vezet három százalékponttal. Ez az eredmény úgy következett be, hogy a Fidesz lista támogatottsága 1 százalékponttal növekedett, miközben az ellenzéki listáé 2 százalékponttal csökkent.

A pártok támogatottsága, 2021. október végén, november elején az IDEA Intézet szerint:

  • A Fidesz–KDNP választottsága az előző hónaphoz képest 1 százalékponttal nőtt, így jelenleg 34 százalékos.
  • Az ellenzéki pártok közül a Momentum és a Jobbik is 1–1 százalékponttal növelni tudta a támogatottságát (7 százalék, illetve 9 százalék).
  • Az MSZP, az LMP és a Párbeszéd választottsága 1–1 százalékponttal csökkent. Így az MSZP 4, az LMP és a Párbeszéd 1–1 százalékon áll a teljes, választókorú népesség csoportjában.

Az ellenzéki pártok mechanikusan összeadott össztámogatottsága 34 százalék a teljes választókorú népesség szegmensében, vagyis pontosan megegyezik a Fidesz-KDNP-vel. A parlamenten kívüli Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Mi Hazánk Mozgalom egyaránt 3–3 százalékot kapna egy most vasárnap esedékes parlamenti választáson. Az MKKP támogatottsága így 1 százalékponttal emelkedett, míg a Mi Hazánké nem változott.

A biztos szavazó pártot választók esetében a Fidesz–KDNP 2 százalékponttal tudta növelni a támogatottságát (48 százalék), így ebben a választói szegmensben is visszaállt az előválasztás előtti támogatottsági szint az intézet szerint.

Forrás: IDEA Intézet
Forrás: IDEA Intézet

Rossz hírek a baloldalnak

Közösségi oldalán Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője úgy értékelte a kutatás eredményeit, hogy azok rossz hírt jelentenek a baloldalnak. Rámutatott: a biztos pártválasztók körében erősödött és így vezet a Fidesz,

Márki-Zay Péter nem váltotta be a baloldalon hozzá fűzött reményeket.

Deák Dániel értékelése szerint tehát Márki-Zay nem tudta növelni az ellenzék támogatottságát, ráadásul a baloldal a legfontosabb ügyekben (bevándorlás, rezsicsökkentés stb.) a kisebbség álláspontját képviselik, míg a Fidesz a többségét.

A Real PR legfrissebb kutatása kimutatta: arra a kérdésre, hogy Orbán Viktor és Márki-Zay Péter közül kit választanának miniszterelnöknek, november elején a magyarok 52 százaléka Orbán Viktort nevezte meg, és csak 37 százalékuk Márki-Zay Pétert.

kimutatta: arra a kérdésre, hogy Orbán Viktor és Márki-Zay Péter közül kit választanának miniszterelnöknek, november elején a magyarok 52 százaléka Orbán Viktort nevezte meg, és csak 37 százalékuk Márki-Zay Pétert.

Nyitókép: AFP / Kisbenedek Attila

Összesen 79 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rácz Gabriella
2021. november 16. 10:40
Csak várjuk ki a végét. Az önkormányzati választások receptjét nem nem lehet felkínálni az országos választásokon.
zakar zoltán béla
2021. november 16. 09:58
Böcskei baba az idealastex óriás...
iIonah
2021. november 16. 07:20
Szerintem meg komolyan kéne venni ezt a pszichopatát, mert egyre többen remélik azt, hogy vele le lehet váltani a patást.
balbako_
2021. november 16. 06:48
Ez egy agybeteg, hatalommániás, pszichopata.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!