Demeter Szilárd: Összevissza vágták az interjút

2021. november 09. 12:13

A kultúráért felelős miniszteri biztos az Origo hasábjain reagált a telexes videóinterjú miatt kapott kritikákra.

2021. november 09. 12:13
null

Demeter Szilárddal a készített interjút a Telex, amely kapcsán több közismert személyiség is megszólalt, többek között Závada Péter, Hont András és Péterfy Gergely is. A Petőfi Irodalmi Múzeum vezetője az Origo hasábjain válaszolt a kritikákra. 

Elég nagy hullámokat vetett a Telex (kissé túlvágott) interjúja velem, hogy néhány óvatos következtetést levonhassunk”

– kezdte az írását Demeter. Azzal kapcsolatban, hogy a kortárs magyar irodalom 80%-át kukázná, kijelentette „éppen ezért nem szeretek tartalmi döntéseket hozni, mert nem az én ízlésítéletem a mérvadó, de ezt is már leírtam, elmondtam kicsimilliószor”. Az említett 80 százalékot illetően kifejtette, hogy „a szám (80-20) nem véletlen: ma a Nyugatba írók kb. húsz százalékát olvassuk még, nyolcvan százalékát kirostálta az idő. Ilyen az irodalom természete.”

Parti Nagy Lajosról

„Egyetlen szerzőt nevesítettem negatív összefüggésben. Azt mondtam (próbálom a teljes választ felidézni, nem a telexes vágott verziót): nem az a bajom Parti Nagy Lajossal, amiket a hvg.hu-ra vagy bárhová ír, szólás- és véleményszabadság van. Hanem az a bajom Parti Nagy Lajossal, hogy a legújabb szépirodalmi alkotásai nem ütik meg az írói, költői nagyságának szintjét, szerintem szarok” – jelentette ki.

„Önmagában ezzel sem lenne baj, mindenki azt és úgy ír, ahogy akar, vagy éppenséggel kiszakad belőle” – folytatta. „Csakhogy Parti Nagy Lajos a Digitális Irodalmi Akadémia (DIA) tagja. Életműve okán kap jelentős havi apanázst. A magyar adófizetőknek eddig közel 90 millió forintjába került az, hogy Parti Nagy Lajos eddigi irodalmi munkásságát jelentős magyar szerzőként másolásvédetten közzétesszük.

90 millió forint sok pénz. Összehasonlításképpen: egy elhunyt kortárs magyar szerző életművének közzétételéért (ún. posztumusz DIA-tagként) 2 millió forintot fizetünk az örökösöknek. Ezzel szemben a DIA-tagok által beválasztott élő magyar szerzőnek évente ennek a 2 milliónak közel a dupláját adjuk oda közpénzből (csak a PIM-ből évente közel 500 millió forintot fizetünk ki a kortárs magyar íróknak ösztöndíj formájában)” – jegyezte meg, árnyalva a kritikákat.

Ezen felül megjegyezte, hogy az „elit” Parti Nagy Lajos verseket kezdett megosztani az interjú hatására, viszont többségük a 2013-as Rókatárgy alkonyatkor c. művet, ami csak a miniszteri biztos érvelését támasztja alá.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Összesen 124 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bpe
2021. november 10. 18:01
"ma a Nyugatba írók kb. húsz százalékát olvassuk még, nyolcvan százalékát kirostálta az idő. Ilyen az irodalom természete." a kérdés már csak az, meg tudjuk-e jelen pillanatban mondani, melyik az a 80, és melyik a maradék 20%.. "kirostálta az idő" - egen, és nem a demeter szilárd, nnna, hacsaknem.. ;)
Korn
2021. november 10. 16:23
Minek adsz nekik interjút?
orion
2021. november 10. 10:09
Parti Nagy Lajos szarokat ír. Punktum. Csak mert az irodalomra-és úgy általában a művészetre cakk-pakk-rátelepült a belpesti libsiség, elvárva, hogy ne csak vastagon eltartsuk a képviselőit, de ájultan, kérdőjelek nélkül imádjuk is, megakadályozza, hogy a valóban értéket teremtő, újító szellem emelkedjen felül. Tele vagyunk agybeteg "művésszel" és még agybetegebb kritikussal, esztétával, bölcsésszel, muciológussal, akik annyira utálják ezt az országot és annyira lenézik az őket eltartókat, amire szavak nincsenek. Egymás seggét nyalják, mi meg pislogunk és fizetünk a túlárazott hányadékokért.
Robur
2021. november 09. 22:03
Tehát mégis elhangzottak az adott mondatok a szájából...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!