ITM: A főpolgármester alkalmatlan, ha nem tudja biztosítani a tömegközlekedést

2021. november 24. 09:04

A fővárosi önkormányzat elsődleges feladata a tömegközlekedés biztosítása a minisztérium szerint.

2021. november 24. 09:04
null

A fővárosi önkormányzat törvényben előírt elsődleges feladata a tömegközlekedés biztosítása Budapesten, és ha a főváros még ezt sem tudja megoldani, akkor a főpolgármester tényleg alkalmatlan - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szerdán az MTI-vel. Azt írták, hogy

„Bár alkalmatlanságból vagy legújabban figyelemelterelési szándékkal nem tett érte semmit, a kérdés megoldásának kulcsa még mindig a főpolgármester kezében van” – tették hozzá. A tárca a közleményében emlékeztetett: a helyi tömegközlekedés biztosítása a települési önkormányzatok törvényben rögzített, kötelezően ellátandó feladata, a finanszírozáshoz a központi költségvetés jelentős összeggel járul hozzá.    

A támogatás kifizetését megalapozó megállapodások véglegesítése kizárólag a fővárosi önkormányzaton múlik – hangsúlyozták. „A városvezetés azonban nem hajlandó az agglomerációs személyszállítási közszolgáltatások finanszírozásából a valós teljesítés alapján rá eső részt megfizetni, és a finanszírozási megállapodást ennek megfelelően megkötni” – írta az ITM. A közleményben a tárca hangsúlyozta: „a kifizetés feltétele az aláírás”. „Ha a városvezetés még ezt sem tudja megoldani, azzal csak a főpolgármester alkalmatlanságára szolgáltat újabb bizonyítékot. A könnyen rendezhető kérdés felhabosítása átlátszó, ezért kudarca ítélt próbálkozás arra, hogy a Városháza eladása körüli botrányról másra tereljék a figyelmet. A megoldás kulcsa a fővárosi vezetés kezében van, a helyzet mielőbbi rendezésének felelőssége így Karácsony Gergelyt terheli” – zárul az ITM közleménye.

(MTI)

Nyitókép: Földházi Árpád

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pitypang1125
2021. november 24. 11:45
Egy fillért sem szabad utalni a főváros számlájára. Kormánybiztost kell küldeni a BKV élére, és teljes átvilágítás szükséges, ÁSZ vizsgálat. A kormány mindenféle képpen finanszírozza a fővárosi tömegközlekedést, csak nem úgy ahogy azt gejgőkéék képzelik. Nem kapnak biancó csekket.
Sün Balázs
2021. november 24. 11:23
Ez a mindenhez értő főpolgármester (41 tanácsadójával együtt) megint a pandémia 4 hullámának tombolása idején akarja a BKV járatokat ritkítani, hogy minél nagyobb legyen a zsúfoltság a járatokon, hogy minél jobban terjedjen a vírus. Jó megtanulta a Krekó Péter által ajánlott javaslatot: minél többen halnak meg a járványban, az árt majd a kormánynak. ( Nyilván Karácsony fia Zuglóból nem BKV-val jár Óbudára az Alternetív Közgazdaságiba.)
Most80
2021. november 24. 10:45
Kár, hogy Karácsony alkalmatlansága csak egy valós környezetben végzett teszteléssel bizonyosodik be a fővárosi (csekély) többség számára. Sokan mások ezt előre látták. A károk felmérése önmagában hatalmas munka lesz...az elvesztegetett idő és lehetőségek mindannyiunk pénztárcáját érintik és ez még csak az anyagi oldala a pusztításnak.
edieTHEGREATeagle
2021. november 24. 10:27
Az ITM bekaphatja. A Főváros egész évben hónaponként kifizette a MÁV-HÉV-nek az elővárosi tömegközlekedési hozzájárulást, amíg a kormány baszott fizetni egyetlen fillért is a budapesti tömegközlekedés előírt támogatásából. Mostanra megúnta a Főváros, hogy hülyének nézik, és csak akkor fizet, ha a kormány is. Erre most kitalálja az ITM, hogy azért nem fizetnek mert a Főváros nem fizet?! A kurva anyjukat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!