Megtámadták az Alkotmánybíróságon a közszférában dolgozók kötelező védőoltását

2021. november 20. 09:50

Az indítványozó szerint észszerűtlenül korlátozzák az alapjogokat.

2021. november 20. 09:50
null

Az Alkotmánybírósághoz 32 alkotmányjogi panasz érkezett, amelyben az indítványozók az állami és önkormányzati dolgozók kötelező védőoltását elrendelő kormányrendelet alkotmányosságát kérdőjelezték meg – írja az Index. Emlékeztettek: a munkahelyek védelmével kapcsolatos intézkedésekről két kormányrendelet is megjelent október végén: az egyik a versenyszférára, a másik az állami és az önkormányzati szférára határozott meg szabályokat. A koronavírus elleni védőoltásnak az állami és önkormányzati intézményeknél foglalkoztatottak által történő kötelező igénybevételéről szóló 599/2021. (X. 28.) korm. rendelet a munkavállalók két csoportjára hozott szabályokat:

– azokra a munkavállalókra, akik nem állami vagy önkormányzati munkáltatónál dolgoznak – az ő számukra a munkáltatójuk rendelheti el a védőoltás felvételét;   

– azokra a munkavállalókra, akik az államnak vagy önkormányzatnak dolgoznak – nekik kötelező beoltatniuk magukat.

A kormányrendelet a következő dolgozókat kötelezi a védőoltás beadatására:

– az oktatásban dolgozókat,   

–a kulturális intézmények dolgozóit,   

– a szociális intézményekben dolgozókat,   

– a fegyveres és rendvédelmi szervek dolgozóit,   

– a kormányzati igazgatási és közszolgálati tisztviselőket, a NAV személyi állományát.

Az Index hozzátette: az Alkotmánybíróság tájékoztatása szerint november 16-ig 32 indítvány érkezett, amely a kormányrendelet alkotmányosságát támadta meg. Az indítványminták alapján benyújtott alkotmányjogi panaszok esetében az elsőként előterjesztett panaszt az Alkotmánybíróság Hivatala nyilvántartásba vette. Az ügyet november 16-án szignálták ki előadó alkotmánybíróra. Az indítványozó véleménye szerint a kormányrendelet az Alaptörvényben foglalt felhatalmazáson túlterjeszkedve aránytalanul súlyos joghátrányt fűz a védőoltás felvételének elmulasztásához, és az elérni kívánt cél szempontjából észszerűtlenül korlátozza az alapjogait.

„Nem vitatom, hogy a rendelkezésre álló oltások hatásosak, és a gyártók által jelenleg ismert és publikált mellékhatásaik a pandémia következményeinek tükrében elhanyagolhatóak. Azt sem vitatom, hogy egyes, egyéni alapjogot korlátozó intézkedésekre a lakosság közegészségügyi védelme miatt szükség van. Azt azonban nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy az oltás felvételét megtagadók az egészségügyi önrendelkezéssel élve alappal hivatkoznak arra a tényre, hogy a gyorsított, ún. feltételes forgalombahozatali engedélyezési eljárásban

azaz azok felvétele a rendes eljárásban kifejlesztett vakcinákhoz képest fokozott kockázatot és kevesebb biztonságot jelent.”

Az indítványozó a kormányrendeletben megállapított rövid határidőkre tekintettel azt is kérte az Alkotmánybíróságtól, hogy a panaszát soron kívüli eljárásban bírálják el, írják.

Fotó: Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Összesen 123 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rókabácsi
2021. november 21. 19:28
ha nem lehet kötelező? akkor azt kell törvénybe foglalni, hogy nem jár ezeknek ingyen a korházi kezelés! ennyi!
sorivo4
2021. november 21. 01:07
Hogy ki mit enged a testébe juttatni, az csakis személyes döntés alapján lehet, kényszeríteni senkit nem lehet rá. Ez igaz nem csak a korona-vírus vakcinára, hanem mindenre. Ha egyszer megengedjük, az más szerek esetében is probléma lehet később. Egy rossz tendenciát indíthat el. Az egyén szuverenitását nem szabad semmibe venni, ahogy azt az országunk esetében is védjük azoktól a külső erőktől és hatásoktól, ami olyasmit akar ránk kényszeríteni, amit mi nem akarunk. Olyanok mindig lesznek, akik semmilyen hatásra sem lesznek hajlandók beoltatni magukat. Nekik meg kell hagyni ezen jogukat és szabadságukat. De biztos, hogy nem négymilliónak vannak. A többség leginkább csak tájékozatlan, vagy nem foglalkozik vele vagy esetleg félrevezetet vagy fél valamitől. Itt leginkább szociális munkások segíthetnek, akik ezeket az embereket, csoportokat, közösségeket felkereshetik és tájékoztathatják. Vannak akiknek meg csak kell a mérleg másik serpenyőjébe is helyezni valamit, amitől lesz egy kis tétje számukra az esetleges megbetegedés vagy halálon kívül, amit talán nem is érzékelnek valós veszélynek. Ez lehet az, ha esetleges megbetegedés, kórházi ápolás esetén a Társadalombiztosítás csak akkor állja a költségeket, ha igénybe vették az ingyenes oltást is. Egyébként nem tartozik a Társadalombiztosítás által térített kezelések közé. Erről is nyilván előbb megfelelően és alaposan tájékoztatni kell az embereket, hogy megfelelő döntést tudjanak hozni mérlegelve azt, hogy az adott esetben mennyibe kerülne számukra. Aki úgy gondolja, hogy ezt is vállalja azért hogy nem oltatja be magát, az rendben van. Aki meg nem szeretne ilyen költségeket, az mérlegelheti, hogy nem-e mégis inkább elkerülné azt az ingyenes oltás felvételével.
ambaracurjan
2021. november 20. 23:30
Kivonat az alkotmánybírósági beadványból: "Nem vitatom, hogy a rendelkezésre álló oltások hatásosak, és a gyártók által jelenleg ismert és publikált mellékhatásaik a pandémia következményeinek tükrében elhanyagolhatóak." A beadványt benyújtó helyében én bizony mindkettőt vitatnám. Nem írom le ide amit az elmúlt egy év alatt megosztottak velem mások, a saját történéseinket írom le. Tavaly decemberben átment rajtunk a vírus. A gyerekek könnyen vészelték át. Én a feleségemmel közepesen voltuk betegek, őt valamivel jobban leverte. Egy hét alatt vége lett. Ez év nyarán a feleségem 2x kapott covid- oltást. Megvan az igazolványa. Én oltatlan vagyok. Két hónappal ezelőtt megint koronások lettünk, a légzési nehézségek és íz-szagvesztés mellé erős tüsszögés-köhögés, orrfolyás váladékozás volt a különbség az előzőhöz képest. Na meg az hogy két hétig tartott és volt olyan pillanat hogy közel voltunk a kórházba induláshoz. A nejem fulladása miatt. Ő most is súlyosabb állapotba került. A DUPLA OLTÁS ELLENÉRE. Vagyis az oltás nem hogy a betegség kialakulását nem akadályozta meg nála, hanem még a lefolyását sem gyengítette.!!! Ezt figyelembe véve és amit az influenza-oltásról tudok, meggyőződéssel állítom hogy a covid-vakcina hatástalan vagy elhanyagolható hatású(hasonlóan az influenza oltáshoz). Az előnye a hátrányait semmiképp nem haladja meg. Az oltás pszichikai jótékony hatását és az élettani "mellékhatásait" most az előnyök/hátrányokba nem kalkuláltam.
kaffogó hebrencs
2021. november 20. 19:41
És mi az alternatív javaslat?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!