The New York Times: Miért szereti Orbánt az amerikai jobboldal?

2021. október 20. 09:20

Az amerikai konzervatívok számára Orbán vonzereje nem annyira törvényeinek vagy politikáinak részleteiben rejlik, mint inkább abban, hogy kiáll a keresztény értékek mellett, hiszen közülük sokan szintén képviselik a posztliberális konzervatívok egyre izmosabb, katolikus szárnyát – írja a The New York Times.

2021. október 20. 09:20
null

A véleménycikk Orbán Viktor amerikai népszerűségének okait elemzi, s úgy fogalmaz, Tucker Carlson budapesti tudósítása elérte a célját: rávette az amerikaiakat, hogy figyeljenek oda Magyarországra és utána több republikánus szenátor pozitívan nyilatkozott Orbánról.

Az írás Rod Dreher konzervatív író és szerkesztő gondolatain keresztül próbálja feltérképezni Orbán Viktor tengerentúli népszerűségének okait. A szerző úgy véli – mint a jobboldali értelmiségi körében sokan –, a bevándorlás veszélyezteti a „nemzet stabilitását és kulturális folytonosságát” és a bevándorlóknak felelősségük van új országuk kultúrájának átvételére, de gyakran elutasítják ezt. A cikk szerint Dreher az illiberális demokrácia – amikor egy állam elutasítja a pluralizmus egy szűk értékrend javára – felé fordult és úgy gondolja,

választani valójában a baloldali és jobboldali illiberális demokráciák közül lehet.

Az írás úgy fogalmaz, lehet, hogy az amerikai konzervatívok nem ugyanazokat a módszereket alkalmazzák, mint Orbán Magyarországon, de nincsenek aggályaik a hatalom használatával szemben azért, hogy más erkölcsi normákat alakítsanak ki, mint az eddigiek.

A szerző kritikus hangnemben tette fel a kérdést, hogy Orbán politikája vajon nem a kleptokrácia elfedésére szolgál-e – aminek kapcsán milliós uniós támogatásokat juttatott családtagok és barátok számára –, és igazi célja egyszerűen a hatalom lehet.

(Fotó: Orbán Viktor a Fehér Házban találkozott Donald Trump egykori amerikai elnökkel. MTI)

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
NorthernOutlaw
2021. október 20. 12:41
Hagyjuk már ezt a lopás dolgot. Egyetlen kormány sincs a földön, se jobb sem bal oldalon, aki ne lopna. Ilyen a politika, ilyen az ember. Ráadásul amit az ellenzék lopásnak nevez az az én szemszögemből nézve nem is lopás, sőt nagyon is egyetértek vele. Azt kell nézni, hogy ki az aki a gazdasági stabilitást garantálni tudja és az jelenleg kizárólag a Fidesz.
nempolitizálok
2021. október 20. 11:36
Azt nem kérdezik miért szereti a demokratákat a hazai ballibsi oldal, igen,a kommunisták is. Segítek, nem azért mert azok demokraták.
szodabár
2021. október 20. 10:56
A NYT szerint a pápa Romániában (nem Bukarestben, hanem Romániában) járt szeptemberben :) Hiteles és naprakész sajtó
formaegy
2021. október 20. 10:56
Na megszólalt a gyilkos terrorista szenny! Mitől fostok annyira, hogy lassan belefúltok a saját nyálatokba? Komolyan egy 10milliós kis ország össze tudta szorítani a seggetek lyukát???? Csak nem a választásokba pofáztok bele? Mi van? A magyar hazaáruló ballibes gyereknyomorító banda könyörög, hogy avatkozzatok be a választásokba? Hogyan is nyert a beteg elméjű Bidenetek? Mihez is értettek? Csalás, hazugság, tömeggyilkosságok az egész világon, ártatlan emberek, GYEREKEK legyilkolása, 8-9 hónapos magzatok-GYEREKEK meggyilkolása, megnyomorítása.......... Rohadt terrorista férgek!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!