Elemző: Sok fiatal áll a Fidesz mögött

2021. október 28. 10:22

A felmérések szerint a baloldal szavazótábora elöregedett, a fiatalos Momentum pedig gyakorlatilag megsemmisült az előválasztáson.

2021. október 28. 10:22
null

Bár korábban határozottan állították a baloldalon, hogy a fiatalok már mind velük szimpatizálnak, a kormánypárttól pedig eltávolodtak, ez nem felel meg a valóságnak. Ebben a kérdésben a baloldal már az előválasztási kampány alatt meghazudtolta a saját állításait, amikor azt a gyanút keltette a fiatal szavazókról, hogy fideszesek. Az október 23-i ünnepségek még inkább összetörték a balliberális narratívát – ismerteti a Magyar Nemzet a XXI. Század Intézet vezető elemzőjének nyilatkozata alapján.

Semmi sem bizonyítja, hogy előválasztás megmozgatta a fiatalokat

A napilap csütörtöki számában megjelent cikk szerint Deák Dániel elmondta:

a baloldal már hosszú hetek óta építi azt a hamis narratívát, miszerint az előválasztás megmozgatta a fiatalokat.

Ezt az állítást egyetlen számítás sem támasztja alá, a baloldali előválasztás kapcsán sincsenek erre vonatkozó adatok, így ez csupán a politikai propagandakommunikáció része a baloldalon, mintsem egy valós helyzetleírás.

Az elemző szerint a felmérések azt mutatják, hogy a baloldal szavazótábora elöregedett, a fiatalos Momentum pedig gyakorlatilag megsemmisült az előválasztáson. Ezért kommunikálják most azt, hogy Márki-Zay Péter megváltást jelent ebből a szempontból, de ez nem fedi az igazságot – tette hozzá az elemző.

A Fidesz egy igazi néppárt

Deák Dániel felidézte, hogy a liberálisként azonosított Republikon Intézet augusztusi felmérése szerint

a Fidesz szavazóinak a 33 százaléka 39 év alatti, ami a társadalom korfáját tükrözi.

Az MSZP esetében ez a szám csupán 12 százalék, de a DK esetében is csak 26 százalék. A felmérés Deák Dániel szerint jól mutatja, hogy míg a baloldali pártok rétegpártok, addig a Fidesz egy igazi néppárt, amelynek a támogatottsága az egyes korcsoportok körében arányosan oszlik meg. Az elemző szerint ezt a békemenet is jól szimbolizálta, hiszen idősek és fiatalok, fővárosiak és vidékiek egyszerre vonultak a kormány álláspontját támogatva.

Félmillió ember a Békemeneten

A cikk kiemeli: emlékezetes, a kormányoldal békemenetén csaknem félmillió ember vonult, míg a baloldal kampányrendezvényén talán pár ezren lehettek az érdeklődők. A Mandiner közölt egy fotógalériát is, amelyen rengeteg fiatal szülőt, egyetemistákat, gimnazistákat örökítettek meg, ahogyan a békemeneten vonulnak. Beszédes volt az is, hogy az ünnepi beszédét elmondó Orbán Viktor mögött fiatalok álltak több sorban. Ezzel párhuzamosan a baloldal színpadán a szónokok egyedül mondták el beszédeiket, amelyekben csak egy-egy gondolat erejéig jelentek meg a fiatalok, mint a baloldal lelkes támogatói – olvasható a Magyar Nemzetben.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2021. október 28. 21:38
Ajánlom, 7 és fél perces körkérdés MZP-ről, tinédzser fiataloktól: „Szerintem ő egy true szent, nem álszent, mint a kormánypártiak” Sokan csodálkoztak, amikor az előválasztáson világossá vált, mennyire népszerű Márki-Zay Péter a fiatalok körében. Nagyot futott az influenszerek és a kommentelők közt, Youtube-on és Redditen. A kampánycsapat tudatosan is épített erre. Közben megalakult a Mindenki Magyarországa Mozgalom ifjúsági szervezete, benne tizen- és huszonévesekkel, akiket érdekel a politika, de eddig senkit sem tudtak jó szívvel támogatni. Kívülállónak, őszintének, emberinek és esendőnek látják Márki-Zayt, aki felrúgja a kliséket, és kimondja, amit mások nem mernek." https://www.youtube.com/watch?v=XXliG9fHDj0
galancza
2021. október 28. 12:34
Dani! Sajnos totális baromságokat beszélsz. A 30 év alattiak többsége sajnos holtbiztos hogy nem kormánypárti. Egy rendezvényből nem lehet kiindulni,mert bár valóban jól sikerült,de oda a fanatikusok mennek minden korosztályból, ezért aztán a félmillió nem tükrözi a közel 10 milliós lakosságot. A rendezvények létszáma alapján 2002-ben simán nyernie kellett volna a Fidesznek, és 2006-ban is. És kurvára nem így történt. Dani! A 2019-es előrejelzéseid alapján ma Tarlós lenne a főplogi és minimum 17 kerületi fideszes polgi lenne,meg minimum 17 megyei jogú városi fideszes polgi. Sajnos kurvára nem így lett. Dani! Fogd be a pofádat és keress más munkát.Rengeteget ártasz a Fidesznek. A Fidesz jelenleg egy kicsivel jobban áll mint fletóék,de ez nem garancia semmire. Be kéne fejezni ezt az aberrált nagyképűsködést. A gennyes gőg vezetett Tarlós és rengeteg fideszes polgi bukásához. Dani! Az a tragédia hogy nem fogod fel a 2022-es választások tétjét. Lehet hogy neked nincs veszíteni valód de rengeteg embernek van, köztük rengeteg fideszes átlagembernek is. Csak az a baj hogy te őket is leszarod,nem csak fletó szavazóit. Elhiszem hogy a Fidesz győzelmét akarod,elhiszem hogy nem vagy kozmopolita, de nem tartod fontosnak a Fidesz győzelmét,mert hőbörgő, megélhetési magyar vagy.
balbako_
2021. október 28. 11:52
A Jobbik rendezvényeken is ott ácsorog a sok egyfogú egykori munkásőr ők is csak azért, mert lehet Orbánt szidni.
Láncfűrészes Attasé
2021. október 28. 11:40
Deák Danika, mint elemző :D Kihagytátok, hogy független, objektív. Mivel jobb és hitelesebb ez, mint a dzsenderizmus, meg hogy a férfiak szüljenek? Semmivel sem, a szavazók pófájába való hangárnagy troll belehazudás ez is. Radikakizálódhat tovább a fidesz hazugásokkal és trükkök százaival, éjjel-nappal való hazudással, de egyszer annál inkább vége lesz, lehet, hogy nem jövőre, lehet, hogy nem 5 év múlva, de hosszú távon ez annál inkább valószínű.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!