Fővárosi Közgyűlés: Nem lesz az atlétikai vb házigazdája a főváros, ha a kormány nem tartja be a megállapodást

2021. szeptember 01. 14:34

Úgy döntöttek, hogy Budapest nem akar a 2023-as atlétikai világbajnokság házigazda városa lenni, ha a Diákvárosnak szánt területet a kormányzat átadja a kínai egyetem fejlesztéséhez.

2021. szeptember 01. 14:34
null

A Fővárosi Közgyűlés szerdán úgy döntött, Budapest nem akar a 2023-as atlétikai világbajnokság házigazda városa lenni, ha a Diákvárosnak szánt területet a kormányzat átadja a kínai egyetem fejlesztéséhez, illetve, ha nem gondoskodik az Egészséges Budapest Program folytatásáról.

Karácsony Gergely főpolgármester előterjesztőként arról beszélt, hogy a főváros a kormánnyal kötött megállapodásában hozzájárult a 2023-as világbajnokság megrendezéséhez, egyúttal döntöttek fejlesztésekről is, így az Egészséges Budapest Program folytatásáról és a Diákváros megvalósításáról. Ezt a megállapodást azonban az Országgyűlés felrúgta, amikor elfogadta a Fudan-törvényt – tette hozzá. Emiatt nem tudnak mást tenni, mint „a legvilágosabban jelzik”, hogy Budapest tartja magát a megállapodás szövegéhez és szelleméhez, és ha ellehetetlenül a Diákváros, az „visszafordíthatatlan folyamatot eredményez”.

(MTI)

Fontos megjegyezni: a főváros jogilag nem tud vétózni, – amint erre többek között Lattmann Tamás is rámutatott – hiszen az „atlétikai világbajnokság rendezésére kizárólag a Nemzetközi Atlétikai Szövetség tagszervezetei nyújthatnak be pályázatot. Ennek megfelelően a 2023-as atlétikai világbajnokság rendezési jogát a Magyar Atlétikai Szövetség pályázta meg és nyerte el a magyar kormány támogatásával. Magyarország Kormánya garantálta a rendezési költségeket. Mivel Budapest Főváros Önkormányzata a rendezésben nem működik közre, feladata és kiadása nincs, így természetesen nem is szerződő fél. Budapest Főváros Önkormányzatának, a Fővárosi Közgyűlésnek a vb megrendezésével kapcsolatban nincs illetékessége” – olvasható a Magyar Atlétikai Szövetség közleményében.

Nyitókép: Karácsony Gergely, Facebook

Összesen 199 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palakon
2021. szeptember 01. 16:58
Gergo nagy pokerjatekos, az mar igaz.
bölcsbagoly
2021. szeptember 01. 16:44
Okoskák, tessék átmenni a másik topikba? amiből kiderül, hogy a DK kivételével senki sem szavazta meg a VB visszamondását! https://mandiner.hu/cikk/20210901_fovaros_atletikai_vb_fovarosi_kozgyules_dk_szavazas Lehet menni a pénztárhoz, az eddigi vergődésetek honoráriumáért!
péterx
2021. szeptember 01. 16:02
Miután Napnál világosabb lett, hogy vétózni nem tudnak, jogilag hatástalanok, gazdaságilag óriási kárt okozna az aljas bűvészkedésük, elkezdték a körmönfont szómágiába burkolt visszavonulást. A politikailag katasztrofálisan rossz balosokra senki ne szavazzon, aki nem szeretné gazember dilettánsoknak kiszolgáltatni a saját hazáját és saját magát.
Harangláb
2021. szeptember 01. 16:00
Az jó, ha nem a Főváros lesz az Atlétikai VB gazdája, mert így még van esély, hogy sikeres legyen a rendezvény...:)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!