Az országos paktum ellenére ádáz kakasviadal alakul a jászberényi előválasztáson 

2021. szeptember 18. 12:00

A jászberényi választókerületben a jobbikos polgármester felrúgta a 2019-es paktumot, nem „segít vissza” annak a DK-s jelöltnek, aki visszalépett a javára a helyhatósági választáson, inkább a szocialisták mellé állt. Az országos szinten megkötött pártalkuk olykor a helyi konfliktusok miatt kerülnek veszélybe.

2021. szeptember 18. 12:00
null
Joó István
Joó István

Az ellenzéki előválasztási szituációk a választókerületekben általában egyhangúak: gyurcsányi forgatókönyv szerint befutónak szánt jelölt, álverseny. Van azonban pár cifrább előválasztási eset, ezek egyike Jász-Nagykun-Szolnok 2-es választókerülete. Központjában, Jászberényben 2019 ősze óta egy antiszemita pallérozottságú – Facebook-oldalán pár éve még Hitler-, Szálasi-idézettel is előrukkoló – polgármester kezében a hatalom. Budai Lórántnak utóbb nagyot szólt az a Hírklikk-beli bejelentése, miszerint az MSZP jelöltjét, Kertész Ottó idős állatorvost támogatja az előválasztáson Gedei József DK-s alpolgármesterrel szemben.

Jobbikos tőr a DK hátában

A Felső-Jászságban heves vitatéma, hogy ez a helyzet miként állhatott elő. Hiszen 2019-ben az először teljes körűen összekapaszkodó ellenzéki pártok országos alkujának megfelelően a Gyurcsány-párti Gedei József akkori polgármesterjelölt visszalépett a jobbikos jelölt javára. Tette ezt annak tudatában, hogy a pártok megállapodása szerint a Jobbik majd őt, a DK jelöltjét támogatja a következő országgyűlési választáson. Budai Lóránt azonban a két évvel ezelőtti gesztust nem viszonozta, pedig jobbikos jelöltaspiránst nem állítottak Jászberényben. Ehelyett a szélsőjobbos polgármester a szocialisták által indított személy mögé állt be.

Ezt azzal indokolta, hogy csak Kertész az, aki képes leváltani Pócsot,

ráadásul az állatorvos már az ő macskáját is meggyógyította valaha.

Figyelemreméltó körülmény az is, hogy Kertész Ottó hajdan az egykori SZDSZ-es jászberényi polgármester, Magyar Levente alpolgármestere volt, és ami még furcsább, a 2019-es helyhatósági választáson az ott szintén elinduló Magyart támogatta aktívan, amivel éppen a közös ellenzéki jelölt, Budai Lóránt esélyét rombolta némileg. Így ki lehet mondani: az ellenzéki előválasztáson a jobbikos Budai és a helyi MSZP nemcsak hogy nem a szivárványkoalíciós barátok, hanem inkább az „ellenség” köréből favorizálnak valakit. Nekik szánják mindazt az erőforrást, amit egy Polgármesteri Hivatal csak adni képes egy kampányban.

Budai akciója nem a Jobbikon belüli egyénieskedés, hiszen Kertész mögé beállt, és közös kampányplakátot is kibocsátott Jakab Péter pártelnök is, azzal a Facebook-os indoklással: „A fanyalgás korának vége!”

MSZP-DK gyűlölködés

De mi történhetett Jászberényben és környékén, hogy a tősgyökeres helyi ügyvédet, az európai joghoz is értő DK-s jelöltjelöltet agyonhallgatná a jobbikos polgármester? Annak ellenére ráadásul, hogy Gedei József „úgy egyébként” Budai egyik alpolgármestere, valamint két cikluson keresztül – 2002-2010 között – MSZP-s egyéni országgyűlési képviselő volt, illetve 2006-2010 között Jászberény polgármestereként is tevékenykedett.

Jászberény-ügyben a „Keresd a nőt!” elvének mintájára a „Keresd a másik alpolgármestert!” elv segít annak megértésében, miért az MSZP jelöltje a favorit a jobbikos polgármesternél. Nos, Budai másik alpolgármestere, valamint „jobbkeze és szürkeállománya” a szocialistának megmaradt Balogh Béla. Ő az, aki

nem felejti Gedeinek, hogy 2011 körül közös pártjukból átlépett az akkor alakuló Demokratikus Koalícióba.

Igaz, rossz viszonyuk nem ekkor alakult ki, hanem jóval előbb: 2002-ben, amikor Balogh a szocialista párt – többek szerint ellentmondást nem tűrő – kampányfőnöke volt.

Nem véletlen tehát, hogy a helyi kórház betegszállítójából a 28 ezres város első emberévé emelkedett Budai Lóránt támaszt keresett munkájához, és azt (amint jobb és baloldali helyi forrásaink egybehangzóan fogalmaznak), „a mások háttérből való irányítgatásában kedvét lelő” szocialista alpolgármesterben találta meg.

Gedei József, a DK jelöltjelöltje

A Malom-balhé árnya az előválasztáson

A lélektani mozgatórugónál is fontosabb körülmény, hogy Balogh Béla végzetes lépésre beszélte rá a felettesét egy nagyszabású rendezvényközpont-építés kapcsán. Baloghra hallgatva Budai a Terület- és településfejlesztési operatív programhoz tartozó, előző ciklusban indult, kezdettől nagy csúszásba kerülő KultúrMalom-projekt kivitelezőjének aláírt egy 300 millió forintos számlakifizetést úgy, hogy közben már eltökélték a szerződésbontást, ami pár hónappal később meg is történt. Az utalt pénz a szerződés szerinti első részszámla kiegyenlítése volt.

Ám ezt csak a hajdani malom felújítási projektjének 25 százalékos készültségekor lett volna szabad kifizetni, illetve csak akkor, ha nem lett volna hibás a teljesítés. Ám bajok voltak mind a készültségi fokkal, mind a teljesítéssel, még minőségi követelményekkel kapcsolatos szerződésszegésre is lehetett volna hivatkozni az utalás visszatartásának indoklásában. Mivel a projekt végül bedőlt, a balodali önkormányzatnak jelen ábra szerint egymilliárd forintot kell visszafizetnie, ráadásul az ejtett kivitelező is perel.

S hogyan függ ez össze a felső-jászsági előválasztással? A politikai értelemben „furcsa pár”, azaz a jobbikos polgármester és a szocialista alpolgármester teljesen kihagyta 300 milliós kifizetéssel kapcsolatos döntés mérlegeléséből a másik alpolgármestert, a most az ellenzéki előválasztáson induló, jogász végzettségű, DK-s Gedeit. Gedei alpolgármester azonban a visszás kifizetést követően belső vizsgálatot kért.

Azóta a köszönőviszony is csak hellyel-közzel valósul meg egyfelől a polgármester és a szocialista alpolgármester, másfelől a gyurcsányista alpolgármester között.

Belejátszhatott tehát Kertész Ottó szocialista jelöltjelölti elindításába az a szándék, hogy a velük kvázi ujjat húzó DK-s politikust úgy gyengítsék, ahogy tudják.

Olyan híresztelésbe is belebotlottunk, hogy Balogh Béla netán olyan eszköz birtokában van, amivel az MSZP-s jelölt képtelen támogatására szorította rá a jobbikos polgármestert.

Tolongó ukrán vendégmunkások

A jászberényi városvezetés, már az előválasztás előtt, nem csak a KultúrMalom-balhé miatt került hitelességi válságba. Budai Lóránt részben azzal növelte népszerűséget a 2019-es kampányban, hogy a jobbikos médiumokban a jászberényi ukrán és szerb vendégmunkásokkal szemben igyekezett hangulatot kelteni. Ám az utóbbi két évben tovább növekedett a számuk a magyar munkavállalók kárára, ráadásul némely városi vállalkozók új munkásszállót is építenének nekik.

Az ellenzék nagyfokú jászsági civakodása azt is jelzi, hogy ez a Jász-Nagykun-Szolnok megye 2-es választókerülete nem tartozik azon körzetek közé, ahol a DK-nak és a Jobbiknak sikerült paktumot kötnie, sőt, Jászberény kapcsán az egymást engesztelhetetlenül utáló DK és az MSZP sem tudott a budapesti „füstös szobákban” megállapodni. Így aztán a térségben nyíltan mutatkozik meg az alapvetően összeférhetetlen, marakodó ellenzéki pártok igazi viszonya. Beleértve azt is, hogy

a helyben erősnek megmaradt MSZP segít országos pártközpontjának abban, hogy Jászberényben „betartson” a Gyurcsány-pártnak,

amiért utóbbi erős ellenjelöltet állított például Kunhalmi Ágnessel (Budapest, 15-ös választókerület) illetve Burány Sándorral (Budapest 9-es vk.) szemben.

Morognak a helyi kemény jobbikosok

Az Orbán Viktor leváltására szerveződő „O1G” pártok jászberényi alkalmi szövetségei tehát így festenek: a szocialisták jelöltjét, Kertész Ottót a Jobbik és az LMP támogatja, a DK-s jelölt Gedei Józsefet a Momentum és a Liberálisok. A DK-s Gedei saját Facebook-oldalán fakadt ki amiatt, hogy a polgármester más lóra tett. Egyik jobbikos kommentelője így reagált a poszt alatt: „Sajnos itt már nincs igazi jobbikos, itt már csak napraforgók, hatalomra éhező emberek vannak!”

Gedei egy helyi tévéműsorban azt is kijelentette, riválisa alkalmatlanságára célozva: olyan közös jelölt kell, aki „eltalál a parlament ajtajáig”. A bőven hetvenes Kertész Ottó viszont civil arcot mutatott és azt mondta, „nem pártok, hanem ügyek mentén” politizál, és önmagát tartja Pócs János (Fidesz) legyőzésére alkalmas, a lakosságot integrálni képes jelöltnek. Helyi keményvonalas, régi elveikhez hű jobbikosoktól úgy tudjuk, neheztelnek Budaira a támogatói döntése miatt, Kertészt nem tudják elfogadni képviselőjelöltnek és nem is rá fognak szavazni a most kezdődő előválasztáson.

A civakodás része az is, hogy Gedei, illetve némely balliberális orgánumok, például a Szabad Európa.hu fölveti, hogy Kertész Ottó csatasorba állításával esetleg maga a Fidesz készül „meghekkelni” az ellenzéki előválasztást, hogy ne a profi DK-s jelölt lehessen Pócs János jelenlegi parlamenti képviselő majdani kihívója. Igaz, sok képzelőerő kellene ahhoz, hogy ez esetben a Kertész kampányához önnön arcát adó Jakab Péter is a Fidesz embere.

Ami bizonyos: a DK továbbra is a maga körzetének vindikálná a jászberényi választókerületet. Korábban Dobrev Klára ment el utcafórumozni Gedei győzelme érdekében, most, az ellenzéki előválasztás kezdőnapján,

szeptember 18-án délután maga Gyurcsány Ferenc teszi tiszteletét a városban, hogy régi barátját, Gedei Józsfet, ha lehet, helyzetbe hozza. 

Fotók: Ficsor Márton/Mandiner (A nyitóképen a bedőlt jászberényi malom-projekt)

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BandiMandi
2021. szeptember 19. 03:28
Szar emberek, szarkeverése.
zakar zoltán béla
2021. szeptember 18. 17:46
Lepusztult város 2 éve.
Da Vinci
2021. szeptember 18. 14:08
Ezek kormányon is ezt csinálnák!! Isten ments ezektől!!!
alter_ego
2021. szeptember 18. 13:38
Lehel kürtje meg csak ott árválkodik az üveg alatt, pedig volna dolga, három is...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!