A Kutyapárt nem bánja, hogy kimaradtak az előválasztásokból, lesújtó a véleményük

2021. szeptember 13. 09:37

Kovács Gergő pártelnök szerint szürreális, hogy, ismerve Tóth Csaba előéletét, jelenlegi munkásságát, az MSZP-s politikus fordul etikai bizottsághoz, ám elismeri, valóban nagyobb eséllyel állítható az, hogy az MSZP-s képviselő ember és nem ló.

2021. szeptember 13. 09:37
null
Almási B. Csaba

Az ellenzéki pártok hosszú ideje idegenkedve figyelik a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) politizálását, és mindent meg is tettek annak érdekében, hogy a viccpártnál immár komolyabb, de magukat mégsem halálosan komolyan vevő Kutyák részt tudjanak venni az előválasztáson. A kisebb pártok és a civilek jelentős része beletörődött abba, hogy a jelöltjeiknek már a regisztrációjuk során be kellett jelenteniük, hogy esetleges megválasztásuk esetén a hat frakció közül melyikbe ülnek be, a Kutyapárt azonban erre nem volt hajlandó, így ki is maradtak az előválasztásnak csúfolt versengéssel vegyes osztozkodásból, de olyan nagyon nincsenek is emiatt elkeseredve, sőt.

Elképedve nézték, hogy Karácsony is Tóthot támogatja

A kutyapártiak kizárólag a saját képviselő-csoportjukhoz lesznek hajlandók csatlakozni jövő tavasszal, abban ugyanis biztosak, hogy bejutnak a parlamentbe, a kérdés számukra csak az, hogy 110 vagy 130 százalékot érnek el a voksoláson. Egyébként is nehéz lenne elképzelni, hogy például Kovács Gergő pártelnök az MSZP frakciójában ülve Kunhalmi Ágnes vezényszavára nyomja az igen gombot.

Nem kutyapártiak küzdelmébe pedig általában nem hajlandóak belefolyni, ez alól kivételt a 2019-es önkormányzati választás előtti előválasztás jelentett, ahol az LMP-vel, Puzsérékkal és egy civil egyesülettel együtt

Baranyi Krisztina szekerét tolták, nem is kis sikerrel,

hiszen Ferencváros jelenlegi polgármestere nagy fölénnyel, 72:28 arányban nyert a nagy pártok által támogatott Jancsó Andrea ellen. Baranyi néhány héttel később simán nyerte a polgármester-választást is a fideszes Bácskai János ellen.

Ám a mostani előválasztás során is elgyengültek, s igaz, hogy csak egy helyen, de mégis beleálltak a csatába. Annyira felbosszantotta őket ugyanis, hogy Zuglóban a Momentumon kívül minden párt az MSZP-s Tóth Csaba mellé állt, hogy a passzivisták beszálltak Hadházy Ákos kampányába (a független képviselő ugyan nem kérte őket erre, de örömmel vette a segítségüket). Azt pedig különösen elképedve nézték, hogy még Karácsony Gergely is képes volt a szocialista politikust támogatni, holott Tóth állítólag nem egyszer megfenyegette őt és a családját; az persze más lapra tartozik, hogy a főpolgármester a kiszivárgott hangfelvételek után intenzív ködösítésbe kezdett, hogy nem is úgy történt, ahogy ő ezt anno elmesélte egy szűk körű tárgyaláson, de ezt a magyarázkodást már senki sem veszi komolyan.

Az etikai vizsgálat nem állapította meg Hadházy felelősségét

A kampányban gyorsan meg is lett az első botrány, miután egy gumi lófejre Tóth Csaba feliratú sapkát húztak a kutyapártiak. A hosszú pályafutása alatt nem a humoráról vált hírhedtté a szocialista politikus, így nem csoda, hogy a pártja nyomban etikai vizsgálatot kezdeményezett a világraszóló skandalum miatt, Hadházy viszont közölte, ő nem cirkuszol amiatt, hogy a Kutyák összefirkálták a fotóját kalózt, rabbit, Kossuth Lajost formázva róla. A független képviselő egyébként azt írta a Facebook-oldalán, hogy „Tóth képviselő úr téved, amikor úgy véli, hogy a passzivisták arra akartak utalni, vagy azt sugallták volna, hogy Tóth képviselő úr egy ló”. Az etikai vizsgálat nem állapította meg Hadházy felelősségét, mert az indoklás szerint nem lehet bizonyítani, hogy a sajátos performanszot ő kérte volna.

Azt viszont rögzítették, hogy

a Kutyapárt valóban megsértette Tóth emberi méltóságát.

Kovács Gergő a Mandinernek elmondta, hogy valóban nagyobb eséllyel állítható az, hogy Tóth Csaba ember és nem ló. Ám szerinte az állatok bevonása a politikába üdvös dolog lenne – nem véletlen, hogy ők a kutyáról nevezték el magukat, fontos szerepet tölt be az ő életükben még a csirke, valamint a savköpő menyét is –, és ha kormányra kerülnek, az állatoknak is szavazati jogot adnak, ezzel pedig évtizedekre bebetonozzák a hatalmukat.

Mellesleg a ló szerethető, nemes állat – érvel –, ha majommal viccelődtek volna, az esetleg bántó lett volna, bár egy kedves csimpánz, gorilla sem érdemli meg, hogy negatív kontextusban tüntessük fel, ha emberhez hasonlítjuk őket. „Arról nem beszélve, hogy ha egy ló fejébe húz egy olyan sapkát, amelyen Tóth Csaba neve van, azzal akár azt is kifejezheti, hogy nem is tartja annyira gáznak az MSZP-s politikust, amivel én persze nem értenék egyet, de nálunk véleményszabadság van” – fogalmazott.

Tényekre alapozott információkat hoznak nyilvánosságra

Egyébként pedig megmosolyogtatónak és szürreálisnak tartja a pártelnök, hogy ismerve Tóth előéletét, jelenlegi munkásságát – beleértve a Vas megyei és zuglói tömeges tagbeléptetéseket, a vagyonosodását, a Fidesszel való elvtelen együttműködését és azt, hogy a mindenkori polgármesterek helyett valójában ő mozgatja az önkormányzati szálakat, holott erre semmi felhatalmazása nincs, telepakolta a polgármesteri hivatalt a saját embereivel – ő kezdeményez bármilyen etikai vizsgálatot. Attól meg nem lesznek álmatlan éjszakái – fogalmazott a Legfőbb Kutya –, ha esetleg megsértődik rájuk Tóth. „A közeljövőben pedig jelzők, minősítések nélkül, szigorúan tényekre alapozott információkat fogunk nyilvánosságra hozni Tóthról, hogy a zuglóiak is megtudják, valójában ki is az az ember, aki újra be szeretne kerülni a parlamentbe” – jelentette ki Kovács Gergő.

A zuglói csupán egyetlen választókerület, de

a maradék 105 többségéről is lesújtó a kutyapártiak véleménye.

Úgy gondolják, az ellenzéki pártok épp azokat az elveket rúgták fel nagyon durván az előválasztások során, amikért létrehozták ezt az intézményt. Eredetileg arról volt szó, hogy a pártok jelöltjei és a helyben ismert, elismert és népszerű civilek nyílt és nemes versenyben, egyenlő feltételek között döntenek arról, hogy ki a legmegfelelőbb jelölt, kinek van a legnagyobb esélye a kormánypárti politikussal szemben. Ehelyett a legtöbb körzetben lepaktáltak egymással – létrejött a DK–Jobbik-tengely –, kölcsönös alkuk eredményeként visszaléptették az embereiket, és ami még durvább, kiszorították a civileket. Ezért kellett volna a képviselőjelölteknél is kétfordulós szavazást tartani, akkor ezek az elvtelen paktumok nem jöttek volna létre. Így a nagy fogadkozásból, hogy a demokrácia győzelmének az ünnepe lesz az előválasztás, nem lett semmi – állítják a pártban.

Karácsony, Dobrev, Jakab lesz a sorrend

Megkértük Kovács Gergőt, tippelje meg, mi lesz a miniszterelnök-jelölti verseny sorrendje. A Kutyapárt elnöke szerint torzít a rendszer, nem reális eredmény születik majd. Ennek az az oka, hogy a fővárosban, a nagyobb településeken sokkal több lehetőség lesz szavazni, mint vidéken, a kisvárosokban, falvakban, hiszen nem minden helyen állítanak fel szavazófülkéket. Az meg aligha várható el nagy tömegektől, hogy tíz kilométereket utazzanak, hogy voksolhassanak. Másfelől épp a kisebb településeken lakók internetes ellátottsága is alacsonyabb, így itt kevesebben szavazhatnak online módon. Éppen ezért Jakab Péternek sokkal kisebb esélye van, mint a többieknek – amit egyébként a Kutyapárt elnöke egyáltalán nem bán –, előtte végez majd Dobrev Klára, a győztes pedig Karácsony Gergely lesz.

S hogy ennek mennyire örül a Kutyapárt elnöke, arra nem kaptunk választ.

Nyitókép: A Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) kampányplakátja a főváros VI. kerületében a Podmaniczky utcában. A párt célja, hogy a magyar politikai elitet parodizálva bebizonyítsa működésük visszásságait (MTVA/Bizományosi: Róka László)

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bunko_jobbos
2021. szeptember 13. 20:42
A lényeg, hogy az összefogásban TEVŐLEGESEN részt vesznek-e majd. Ez konkrétan azt jelenti, hogy lesz-e saját jelöltjük a szavazólapon. Ha igen, akkor jó, mert az ő szavazóik max. a moslékra szavaznának, ránk nem. Ha meg mégis beállnak, akkor meg mi szükség rájuk?
Gullwing
2021. szeptember 13. 13:18
Majd dobnak nekik is valami koncot. Most is közel féltucat helyen eggyüttműködnek a moslékkal.
Friedrich Ferdinand von Beust
2021. szeptember 13. 12:48
MKKP - Puzsér - MSZP
nempolitizálok
2021. szeptember 13. 12:38
Zárjuk rövidre, ezek is SZDSZ palánták.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!