Nézőpont: a Fidesz nyerte meg az augusztust

2021. szeptember 01. 13:34

A közvélemény-kutató felmérése szerint a Fidesz lett a nyári szezon politikai nyertese.

2021. szeptember 01. 13:34
null

A nyári pihenés zavartalansága, a gazdaság talpra állása és a gyermekvédelmi népszavazás hatása is szerepet játszott abban, hogy a Fidesz lett a nyári szezon politikai nyertese – írja a Nézőpont. Hozzátették, hogy a fokozódó pártpolitikai versenyben a bizonytalanok aránya csökkent, de a teljes népességben 3, a legvalószínűbb listás eredményben pedig 6 százalékpontos a kormánypárt előnye.

Meg tudta őrizni érdemi előnyét a Fidesz

A parlamenti választások előtti utolsó nyáron is meg tudta őrizni érdemi előnyét a Fidesz a baloldallal szemben, írják. Hangsúlyozták: a kormányfő bejelentése a gazdasági növekedéshez kötött családi adóvisszatérítésről, az oltási program sikerével magyarázható zavartalan nyaralások és a gyermekvédelmi népszavazással a világképek küzdelmévé alakuló választási kampány mind magyarázhatja a Fidesz előnyét, valamint a bizonytalanok és a kormánykritikusok táborának csökkenését.

Megírták: a teljes felnőtt népességben a júniusi 40-ről augusztusra 45 százalékra emelkedett a Fidesz-szimpatizánsok tábora, míg a baloldalé 36-ról 42-re nőtt. Július során a különbség csak 1 százalékpontos volt a kormánypárt javára. Augusztusban a politikai napirend polarizáló kérdései miatt az ismeretlen pártpreferenciával rendelkező, részben bizonytalan szavazók aránya csökkent. A gyermekvédelem ügyében kezdeményező kormánypárt ebből nagyobb arányban tudott profitálni, írják. A Fidesz-tábor a teljes felnőtt népességben hibahatáron felül, 4 százalékponttal nőtt, a baloldal 2 százalékponttal augusztusban.

A választás szempontjából igazán döntő az aktív választók preferenciája.

A Fidesz előnye az ő körükben is egyértelmű, írják, júniushoz hasonlóan a választási részvételüket biztosra ígérők 52 százaléka szavazna a kormánypártok közös listájára. Június óta a baloldali közös lista támogatottsága 3 százalékponttal emelkedett, 46 százalékra. A Fidesz 6 százalékpontos előnye miatt egyértelmű: ha most vasárnap lenne a választás, az ismét a Fidesz győzelmét hozná, írja a Nézőpont.

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
simonvitéz
2021. szeptember 01. 17:13
Egyet azért ne felejtsünk, a Fideszt MINDIG (!) felulmérik a kvk-k. Jó lenne most egy elhuzodo migráns válság..
Sincero
2021. szeptember 01. 15:42
A nagy talány a "fiatalok" - különösen az első (és második) szavazók... Nem "lenézésből" (vagy megalázásból) mondom, de egy fiatalnak nincs még - vagy nincs kellő - reflexiója a múltra (itt a "múltat" 2002-2010-re értem)... Egy fiatal - egyszerűen az életkoránál fogva - nem rendelkezik élettapasztalattal - és ez nem "hiba" vagy "bűn". Egy fiatal a fogyasztás életperiódusában van, míg egy idősebb személy - a fogyasztással ugyan párhuzamosan - de már az alkotáséban és azt követően az alkotás megőrzésében. A fogyasztás elvétel, az alkotás hozzáadás. A fiatalság bolondság... De a fiatalság VESZÉLY - AZ URNÁNÁL... (- különösen a liberális tápszeren etetett budapesti -...)
elfogulatlan
2021. szeptember 01. 14:48
Nem tetszik most ez nekem. A nézőpont utólag közli az előző kutatását is, mert ott jentős moslék erősödést mértek. A nyár nyertese nem a Fidesz. Nincs nyertese a nyárnak. El kéne kezdeni kampányolni.
CirmoS
2021. szeptember 01. 14:41
Nem kell foglalkozni semmilyen közvélemény kutatási eredménnyel, teljesen mindegy mit ' mutat ' és melyik oldal kutatója! El kell menni szavazni, és vinni még két embert! A moslékot kell végre rendesen agyonverni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!