Vitézy: Utasok százezreit érinti hátrányosan a főpolgármester mai döntése

2021. augusztus 26. 19:32

A Budapesti Fejlesztési Központ igazgatója szerint hibás döntés a villamosbarát lámpaprogram felszámolása.

2021. augusztus 26. 19:32
null

„Utasok százezreit érinti hátrányosan, ezért súlyos közlekedéspolitikai aránytévesztés a főpolgármester mai intézkedése a nagykörúti villamosok lassítására a BKK által még 2012-ben bevezetett villamosbarát lámpaprogram felszámolásával” – írta Facebook-oldalán Vitézy Dávid, a Budapesti Fejlesztési Központ igazgatója. 

Vitézy Dávid emlékeztetett arra, hogy a Nagykörúton a legtöbb ember villamossal jár: háromszor annyian, mint autóval és legalább 15-ször annyian, mint biciklivel.

A 4-es és 6-os villamosok Európa egyik legsűrűbben közlekedő villamosvonalai, melyet 330-350 ezerszer használják a gyalogosok egy átlagos munkanapon.

„Úgy módosítják a nagykörúti lámpaprogramot, hogy az autós forgalomnak kedvezzen a villamos haladási idejének rovására. Ettől a főpolgármester 30 százalékos autós kapacitásnövekedést vár. Lehet, hogy az autósoknak kedvező lámpaprogram nem csak átmeneti intézkedés lesz” – áll a 444 beszámolójában. 

A villamosbarát lámpaprogram felszámolása Vitézy Dávid szerint hibás döntés

„Épp a legzöldebb közlekedési módot, a villamosközlekedést választó utasokat, naponta százezreket hoz hátrányosabb helyzetbe, ezért mind közlekedéspolitikai, mind klímavédelmi szempontból aránytévesztés” – véli Vitézy Dávid. 

2012-ben uniós támogatással alakították át a Nagykörút forgalmi rendjét a BKK révén, hogy a villamosok gyorsabbak és megbízhatóbbak legyenek. Ezáltal nőtt a szállító kapacitásuk, és a 10 éve töretlen program minden elvárt eredményt teljesített.

A 10 éve életben lévő rendszer lényege, hogy a 120 másodpercenként járó villamosok a 60 másodperces lámpaciklusokban tudtak egyenletesen közlekedni.

Karácsony Gergely a körúti közlekedés átszervezése ellen folyamatosan tiltakozó autósok érdekére hivatkozva kívánja bevezetni a régi, 90 másodperces ciklust. Ebben a járatkövetés másfél és 3 perc közé növekszik, ezáltal a jóval ritkábban közlekedő villamos is hamarabb túlzsúfolódik, így még jobban lemarad az előzőtől és a járatkövetés hézagossá válik.

A legtöbb utast szállító 4-6-os villamosok egyenletes követése, megbízhatósága sérül.

A villamosokra hangolt lámpák a 2012 óta életben lévő rendszer szerint olyan zöldhullámot biztosítottak, ami a tömegközlekedésnek kedvezett és figyelembe vette a villamosok által átlagosan megállóban töltött időt is. Az autókra hangolt lámpákat azonban ezt megelőzően mindenütt lekésték a villamosok és az utascsere után is még kb. fél percig álltak a megállóban indokolatlanul.

„Az új rendszerben ez a jelenség lényegében megszűnt. Ráadásul a villamosbarát lámpaprogram révén két perccel rövidült a menetidő a 4-6-oson, és 7 százalékkal nagyobb kapacitást tudtak biztosítani a nagykörúti villamosjáratoknak” – emlékeztetett Vitézy Dávid.

A körúti kerékpársávok jelentősen csökkentették a Körút autós kapacitását, de ezt a veszteséget nem pótolja az egybefüggő dugóban araszoló kocsiknál a lámpák átállítása.  

„A kerékpárutak hatásához képest jelentéktelen a villamosok előnyben részesítésének hatása, hisz a Körúton jellemzően nem autóznak végig az emberek, a lámpaprogram hatása csak rövid szakaszokon érinti őket. A jellemző autós utak (pl. Margit hídtól a Nyugatiig, Petőfi hídtól az Üllői útig, stb.) jellemzően 1 perc menetidő-veszteséget szenvedtek el – ehhez képest a háromszor annyi embert szállító nagykörúti villamosok gyorsabb, egyenletesebb, kevésbé zsúfolt közlekedése lényegesen nagyobb társadalmi haszonnal járt” – érvel Vitézy Dávid.

Fotó: Vitézy Dávid, Facebook

 

Összesen 311 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Isti54
2021. augusztus 27. 22:51
Hát nem lehet ezt a dilexiást leváltani?Ez a hazaáruló karácsony már tönkre tette a fővárost.Ezt tenné az országgal is.Még,hogy miniszter? Aki a saját nevét nem tudja le írni? Vissza az iskolába a második osztályba.No de 41 tanácsado azért kell neki,mert magától nem tud egy értelmes mondatot mondani.Azért nem nyilatkozik az újságíróknak sem.De a szívárványos ellenzék sem jobb.
olajfa1
2021. augusztus 27. 11:04
Ez a Karigeri NEM ELÉG, HOGY HÜLYE, MÉG SZORGALMAS IS!...
DNS.
2021. augusztus 27. 08:48
Gelgely eddig szart sem csinált. Illetve annyit hogy kavarja a szart a kuka beszedéseivel, buzi zászlós közintézményeivel ,legelőivel, fos biciklisávjaival (mint bringás mondom), ócska villamosaival ( de azt használd ne a kocsidat), a parkolási és hajléktalan botrány már csak hab a tortán. Most nem kell atlétikai VB sem. Nagy nehezen elkezdődött a híd felújítás dupla áron. Ez a dilettáns infantilis félszerzet egy kerti budit nem tudna elvezetni.
Ronee
2021. augusztus 27. 08:29
Bazdmeg ez már kabarénak is túl sok :)) ennyire balfaszok nem lehetnek, esküszöm direkt csinálják...az meg milyen műsor, hogy szét akarják baszni az atlétikai vb-t?? Faszért kell ennyire gyűlölni az országot amit elvileg képviselniük kellene?...faszfej bohócok, remélem eltakarodnak 22-ben
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!