Előválasztás: a Momentum nem túl lelkes résztvevője a politikai swingerklubnak

2021. augusztus 29. 07:49

Fekete-Győr Andrásék ugyan aktívan részt vesznek az ellenzéki előválasztásban, de több helyen kínosnak tartják a többieket, különösen a DK-t és az MSZP-t, ezért különutas politikát folytatnak, legfeljebb a civilekkel közösködnek.

2021. augusztus 29. 07:49
null
Almási B. Csaba

Ha megnézzük azt, hogy az előválasztáson induló képviselőjelöltek párttámogatottsága miként alakul, akkor a legplasztikusabb kifejezés, hogy létrejött a politikai swingerklub: mindenki mindenkivel (és ebből következően mindenki mindenki ellen). Ám az is nyilvánvaló, hogy a Momentum számos helyen kilóg a sorból, jól észrevehető, hogy főleg a DK-val, számos helyen az MSZP-vel nem szívesen közösködik, próbál elszakadni tőlük, ehhez pedig néhány helyen segítségükre van a többi párt is.

Az előválasztások eredménye alapvetően meghatározza a közös lista sorrendjét

Ennek nem is az az oka elsősorban, hogy a lila párt – ahol lehet – taktikai okok miatt megpróbálja magát függetleníteni a régebbi alakulatoktól, hanem mert az elmúlt hetek hónapok közvélemény-kutatási adatai szerint lemaradtak a DK-Jobbik párostól. A miniszterelnök-jelöltjük szereplése pedig egyértelműen kudarc, gyakorlatilag nulla az esélye, hogy az első fordulóban bekerüljön az első három közé. Így a viszonylag sok jelölttel próbálnak meg sikeresek lenni – s az aláírások gyűjtése közben Fekete-Győr András mellett is kampányolhatnak –, hiszen az előválasztások eredménye alapvetően meghatározza a közös lista sorrendjét. Erről pedig valóban az ominózus füstös szobában döntenek feltehetően öldöklő küzdelmek után, nagyon nem mindegy ugyanis, melyik párt hány parlamenti befutó helyet tud magának megszerezni.

ahol az MSZP-s Tóth „Ásós” Csaba mellett teljesen érthetetlen okból kiállt még a DK, a Jobbik és a Párbeszéd is, a jelenleg még független országgyűlési képviselőt, Hadházy Ákos viszont csak civilek – a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM), valamint a Civil Zugló Egyesület – támogatják Fekete-Győr Andrásékon kívül. Az LMP nem foglalt állást a kérdésben, offolták ezt a körzetet.

De legalább ennyire érdekes, hogy az 1. számú választókerületben (Budai Vár és a Belváros, továbbá József- és Ferencváros kis része) az öt párt az LMP-s, jelenleg is parlamenti képviselő Csárdi Antal mögött sorakozott fel, a lilák pedig annak ellenére elindítják a budavári önkormányzat alpolgármesterét, Gelencsér Ferencet, hogy alig ismert, így minimális az esélye a győzelemre, az, hogy az MMM is magáénak tudhatja a fiatal politikust, se nem oszt, se nem szoroz.

Nagy derbi lesz Komáromi Zoltán és Hajnal Miklós között

Némileg hasonló a helyzet Újbudán is, ahol a két nagy, a DK és a Jobbik – kiegészülve a Liberálisokkal és az LMP-vel – Gy. Németh Erzsébet Gyurcsány-párti főpolgármester-helyettesbe vetette a bizalmát, a Momentum viszont Orosz Anna alpolgármesterrel száll ringbe, itt azonban az MSZ-Párbeszéd szövetség is vele van.

Az ellenzék számára nehezen nyerhető 12. kerületben a lilák az egyik legismertebb politikusukat, Hajnal Miklóst küldik csatába, kardot fog még az oldalán az MSZP/Párbeszéd mellett a Jobbik is. De így sem lesz könnyű megverni a DK ismert egészségügyi szakemberét, Komáromi Zoltánt, akit még az LMP és a Liberálisok is támogatnak, a helyzetet csupán színesíti, érdemben alig befolyásolja, hogy itt az Új Világ Néppárt (ÚVNP) az MMM-mel közösen elindítja Visi Piroskát, kérdés, hogy a rá leadott voksok kinek hiányozhatnak majd.

Teréz- és Erzsébetvárosban a DK nagyon zokon vette, hogy a jelenlegi parlamenti képviselőjére is ráindít a Momentum, hiszen az előválasztás győztese jövő áprilisban nyerhet itt, bár ehhez a fideszes Bajkai Istvánnak is nyilván lesz néhány szava.

de csupán az MSZP/Párbeszéd és a Liberálisak álltak mellé, s meg kell küzdenie a lilák új szóvivőjével, az egyre többet szereplő Tompos Mártonnal, aki „korrupcióvadászként” szeretne bevonulni a köztudatba. Érdekes, hogy ebben a fővárosi választókerületben a Jobbik is megméreti magát – ráadásul ott van mellette az LMP, az MMM és az ÚVNP –, ennek pedig az az oka, hogy Jakabék végre egy komolyan vehető női politikust is szeretnének felmutatni Budapesten, Beleznay Zsuzsanna pedig a 6. kerület egyik alpolgármestere. Ennek ellenére is Oláh – Tompos csatára lehet számítani.

Az aktivista, a tévériporter és az újságíró

Az egyik legérdekesebb ütközet Józsefvárosban zajlik. Ott a Momentum a C8-Civilek a Józsefvárosért Egyesület emberét, Csordás Anett aktivistát, pedagógust, közösségi szervezőt támogatja, beszáll még az MMM is. A Jobbik az MSZP-t és az LMP-t is megjárt Demeter Mártát igazolta le nemrég, akit még az Új Kezdet fantomszervezet is segít. Az MSZP/Párbeszéd is egy civil mellé tette le a voksát, Jámbor András újságíró a Szikra Mozgalom jelöltje, a DK és a Liberálisok a tévériporter Manhalter Dáviddal indulnak.

A 13. kerületet Tóth József és az MSZP-s emberei uralják, legalábbis önkormányzati vonalon, a jelöltjük a jelenleg is parlamenti képviselő Hiszékeny Dezső, felturbózva a Párbeszéddel, az LMP-vel és az MMM-mel.

A Momentum ennek ellenére ringbe száll Naszádos Zsófiával,

aki mellett nem sorakozik fel más párt. Érdekes, hogy ezt a körzetet nem adta fel a DK – segítségül hívva a Liberálisokat –, bízik Keszthelyi Dorottya önkormányzati képviselőben.

A Kőbánya és Kispest egy-egy részét magába foglaló 9. számú választókerületben is van jelöltje a Momentumnak, s nem csatlakozott egyik riválisához sem. Paróczai Anikó egymagában abban bízik, hogy a kispesti önkormányzatban végzett munkáját elismerik a választók, ő az – a Fidesz mellett –, aki a Lackner-ügyet megpróbálta felgöngyölíteni, bár eddig nem sok sikerrel járt. A DK – a Jobbik, a Liberálisok, az MMM segítségével – az egyik nagyágyújával, Arató Gergellyel indul csatába, a Párbeszéd – az MSZP-vel, illetve az LMP-vel karöltve – szintén régi motorossal, Burány Sándorral próbálkozik.

Szinte lehetetlen küldetés

A 15. kerületben – ide tartozik még a 4. kerület egy része is – csaknem teljes összellenzéki támogatással indul a DK szóvivője, Barkóczi Balázs. A Momentum – az MMM és még egy civil szervezet bevonásával – mégis megpróbálja legyőzni, a nem könnyű feladat – vagy inkább szinte lehetetlen küldetés – Palocsai Béla önkormányzati képviselőre vár.

A 16. kerületben hasonló a helyzet, mint Kőbánya-Kispesten. A DK a Jobbikkal és a Liberálisokkal karöltve elindítja Nemes Gábor szakszervezeti vezetőt, az MSZP/Párbeszéd viszont – néhány civil szervezettel kiegészülve – Vajda Zoltán önkormányzati képviselőt. A Momentum itt is különcködik, Hollai Gábor önkormányzati képviselővel

egyedül próbál szembeszállni a két nagyobb konglomerátummal,

a helyzetet az árnyalja, hogy itt még az LMP-nek is van embere, az ÚVNP jelöltjét, Palotás Jánost támogatják. Az pedig, hogy a 90-es évek vállalkozó celebje hogyan és honnan, melyik poros fiókból került elő, az külön elemzést is megérne.

Pesterzsébeten – kiegészülve egy kis Kispesttel – minden párt, beleértve a Momentumot is, az MSZP egykori elnöke, Hiller István mellett tette le a voksát, a lilák azonban itt is kilógnak a sorból, mert támogatják még az ÚVNP-s Vidákovics Lászlót is. Gyanítható, hogy a szocialista politikusnak nincsenek álmatlan éjszakái az eredmény miatt.

Az MSZP bosszúja

Csepelen áll bosszút az MSZP/Párbeszéd a Momentumon Zuglóért. A lilák színeiben induló, jelenleg független parlamenti képviselő, Szabó Szabolcs jó eséllyel várhatta volna a jövő tavaszi parlamenti választást – hiszen 2018-ban is nyert Németh Szilárd ellen –, erre a szocialisták ráküldték a elnökhelyettesüket, a párt munkás- és vasöklét, Komjáthi Imrét, aki maga mellett tudhatja természetesen a Párbeszédet, a DK-t és az LMP-t is. Szabó a Momentumon kívül a fővárosban nem túl erős Jobbikban és az MMM-ben bízhat.

Budafokon a Momentum – szintén Jakabékkal és a civilekkel megerősítve – Tóth Endre önkormányzati képviselővel próbálja a partvonalon kívülre tenni Molnár Gyulát,

– amelynek egykoron elnöke is volt – a DK-ba.

Több vidéki választókerületben is hasonló tendenciákat lehet felfedezni, erre jó példa Pécs egyik körzete. Az egyesben a Momentum – a DK és a Liberálisok segítségével – az egykori szóvivőjével, Nemes Balázzsal a mégis induló, jelenleg is parlamenti képviselő, három évvel ezelőtt egyéniben győztes Mellár Tamással száll szembe, aki az MSZP/Párbeszéd, az LMP, Jobbik, MMM szimpatizánsaira is számíthat.

Információink szerint a Momentum azzal lenne elégedett, ha a 106 egyéni helyből 30 helyen indulhatna majd a jövőre esedékes parlamenti választáson, az e feletti eredmény már hab lenne a tortán. S úgy tűnik fel, Fekete-Győr András második fordulóba kerülését pedig legalább akkora sikernek könyvelnék el, mint amikor sikerült megtorpedózniuk az olimpiát.

 

Fotó: Fekete-Győr András, a Momentum elnöke (k) beszél a Momentum eredményváró rendezvényén a fővárosi Dürer Rendezvényházban az európai parlamenti (EP-) választás napján, 2019. május 26-án. Mögötte Cseh Katalin, a Momentum EP-listavezetője (b) és Donáth Anna Júlia, a párt alelnöke, mandátumot szerző képviselők. MTI/Illyés Tibor

 

 

 

 

 

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szürkeSzarvas
2021. augusztus 29. 13:49
Swingerklub.Ez jó. Mindenki mindenkivel,ahogy a Putifárné akarta a bibliai Józseffel-aki ugyan ellenállt-ma már azt gondolnánk,talán LMBTQI-volt.
teljesenertelmetlen
2021. augusztus 29. 13:46
Lesz vagy két körzet, ahol valós verseny lesz. A demokrácia ünnepe...
zakar zoltán béla
2021. augusztus 29. 12:02
Bál a szatyorban......
Macskaszerelde
2021. augusztus 29. 11:37
typo: adat -- adag, és hát arra gondoltam, ami sok van az utcán kutyák után.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!