Magyarországon is jelentősen csökkent a születési arány a járvány miatt

2021. augusztus 31. 07:46

Egyes országokban, köztük Magyarországon is jelentős mértékben csökkent a születési arány a koronavírus-járvány során.

2021. augusztus 31. 07:46
null

Magyarország mellett például Olaszországban, Spanyolországban és Ausztriában is csökkent a születési arány, míg más országokban, például Németországban, Norvégiában, Svédországban és Svájcban nem változott vagy egyenesen némileg növekedett is.

A milánói Luigi Bocconi Tudományegyetem kutatója, Arnstein Aassve vezetésével a szakemberek 22 magas jövedelmű országban elemezték a havi születési adatokat. A tanulmány az amerikai tudományos akadémia folyóiratában, a PNAS-ban jelent meg.

A tudósok 2020 novemberétől – tehát a járvány kezdete után kilenc hónappal – 2021 márciusáig vizsgálták az adatokat, ezeket hasonlították össze az egy évvel korábbiakkal. Figyelembe vették a szezonalitásra és a hosszú távú trendekre vonatkozó modelleket is.

Hol hány százalékkal csökkent?

A születési arány az elemzés szerint Magyarországon 8,5 százalékkal,

Olaszországban 9,1 százalékkal, Spanyolországban 8,4 százalékkal, Portugáliában 6,6 százalékkal esett vissza. Belgiumban, Ausztriában és Szingapúrban is jelentős visszaesés volt tapasztalható.

A vizsgált 22 országból hétnél volt tapasztalható jelentős, a koronavírus-járványra visszavezethető csökkenés.

Mi várható a jövőben?

A kutatók hangsúlyozták, hogy ezek még ideiglenes adatok, amelyek megerősítésre várnak. Ráadásul a jelenleg elérhető adatok csak a pároknak az első koronavírus-hullámra vonatkozó döntéseiről adnak képet, a továbbiakról még nincsenek becslések.

A szakértők szerint a járvány egészére visszatekintve még jelentősebb visszaesést lehet majd megállapítani.

Hogy állnak a szegényebb országok?

Jelentős következmények tapasztalhatók a szegényebb országokban is. A Világbank szakemberei arra a következtetésre jutottak, hogy a koronavírus-járvány miatti gazdasági visszaesés az elmúlt évben több mint 260 ezer baba halálához járult hozzá elsősorban a világ szegényebb országaiban.

A BMJ Open című tudományos lapban bemutatott modellek szerint ennek hátterében az elszegényedett háztartásokat jellemző rosszabb ellátás és táplálkozás áll. Fontos tényező továbbá az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés korlátozottsága és a minőségének ingadozása is.

A szegénységben élők száma az elmúlt évben 120 millióval növekedett. A vizsgált 128 közepes és alacsony jövedelmű országban

267 ezer egy év alatti gyerek halt meg a koronavírus miatti gazdasági visszaesés következtében.

Ez hét százalékkal több, mint egy évvel korábban. Az esetek több mint egyharmada – 100 ezer haláleset – Indiában történt.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egyvilág
2021. augusztus 31. 20:50
Milyen hosszabb távú tendenciák tapasztalhatók a társadalomban, milyen okokra vezethető vissza a társas kapcsolatok jelenlegi helyzete, a kevesebb gyerek, a demográfiai problémák: https://egyvilag.hu/temakep/101.shtml#p13
Élő Éva
2021. augusztus 31. 12:41
Egyik unokahúgom pont a járvány elején volt viselős pár hónapos magzatával. Az orvostudomány nem tudott határozott választ adni, hogy ez a vírus mennyiben károsítja a magzatokat. Szerencsére gyönyörű egészséges babája született. Úgy néz ki, hogy talán kimutatható káros hatása a magzatfejlődésre nincs ennek a vírusnak. A párok akik gyermekvállalásra gondoltak, talán ezért a bizonytalanságért is halasztották a baba projektet.
barnabibambi
2021. augusztus 31. 09:06
A járvány hiszti miatt az emberek kevesebbszer szeretkeztek és megfontoltabban védekeztek.De veszélyesebb lesz ha kiderül hogy a tyúkszarral történt tömeges oltások mellékhatásaként csökken a fogamzó képesség,terméketlenség és sérült ,beteg életképtelen csecsemők születnek.Szóval sokan tépni fogják a hajukat és sokan a pokolba kívánják Orbánt és bandáját.Szóval drasztikus következményekkel kell számolni.
Romentumos Gyurcsányjugend
2021. augusztus 31. 08:47
Nyugi, Afrkában a járvány ideje alatt is nőtt a népesség, majd a szoknyás Gyurcsány betelepíti őket Újlipóciába. Úgyhogy ne pánikoljunk!:DDDDDDD
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!