Dobrev miniszterelnökként mindent megtenne, hogy „a Norvég Alap pénzei ismét eljussanak a magyar civil társadalomhoz”

2021. augusztus 12. 12:44

A DK-s politikus a budapesti norvég nagykövetségen járt.

2021. augusztus 12. 12:44
null

Mint arról lapunk is beszámolt a múlt héten, nem fér hozzá többé Magyarország a Norvég Alap forrásaihoz.

A Népszava kérdésére a norvég tárca egyértelművé tette: az összesen 77 milliárd forintos támogatás nem csúszik, nem átmenetileg került veszélybe, hanem végérvényesen elveszett.

Mindehhez több vita vezetett.  A vita gyakorlatilag arra szűkült, ki koordinálja ezeknek a pénzeknek az elosztását. A kormány beleszólást akart ebbe,

a norvégok pedig ragaszkodtak a kabinettől független szervezethez.

Hét pályázóból Magyarország a Soros György által támogatott Ökotárson kívül bárkit hajlandó volt elfogadni, Norvégia viszont ragaszkodott a Soros-szervezethez és olyan nemzetközileg is elismert pályázókat zárt ki, mint például a Magyar Vöröskereszt. Norvégia ezzel megsérti az EGT tagságból származó kötelezettségeit, ezért a kormány jogi lépéseket fog tenni. A kormány az ezzel kapcsolatos feladatokról nyilvános határozatot fogadott el. Magyarország rögzíti, hogy Norvégia a magyar piaci hozzáférésért 77 milliárd forinttal tartozik Magyarországnak” – áll a Miniszterelnökség közleményében

Az ellenzék azóta hevesen támadta a kormányt, azzal vádolva a kabinetet, hogy hagyja kárba veszni a forrást. Csütörtökön Dobrev Klára is aktivizálta magát, és Facebook-oldalának tanúsága szerint

a budapesti norvég nagykövetség helyettes vezetőjével bonyolított le egy találkozót.

„Rövidtávon arra kértem Ügyvivő Urat, hogy mihamarabb tegyenek elérhetővé magyar civil szervezetek számára közvetlenül pályázható forrásokat. A 2022-es kormányváltás pedig miniszterelnökként azért fogok a norvég kormánnyal együttműködve mindent megtenni, hogy a Norvég Alap pénzei ismét eljussanak a magyar emberekhez, a magyar civil társadalomhoz, egyszóval azokhoz, akiket Orbán csak azért hagyott cserben, mert az ország jövőjénél sokkal fontosabb neki a haverok ellenőrizetlen gazdagodása” – interpretálta az eseményeket az ellenzéki miniszterelnök-jelölt.

Nyitókép: Dobrev Klára Facebook-oldala

Összesen 97 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Krupp Skya
2021. augusztus 13. 17:13
Azok a civilek kaptak a norvég alaptól pénzt akik szekrényében ott figyel a ÁVH-s zubbony.
Bud3
2021. augusztus 13. 11:19
Milyen ország az, ahol norvég segélyre acsingozik a kormány??És még zokon veszi ha nem kap segélyt. Egy kb 5 milliós, izoláltan elhelyezkedő skandináv állam segelyezi Magyarországot, ahol az egészségugy romokban, nincs meg elégséges mennyiségű szakorvos, nővér.A munkavállalók nagy többsége nehéz munkával keveset keres... Gratuláció! Jövőre jobb jövőt!
syphax
2021. augusztus 13. 06:51
Szóval Dobrev Klára a "Norvég Alap"--egy külső intézmény(!)--PÉNZÉN MEGVÁSÁROLNÁ(!!!!) A "MAGYAR CIVIL TÁRSADALMAT". Erre mondják azt Diósgyőrvasgyárban, hogy: "HAÁÁTA KISFASZOM NEM KÉÉÉNE"? BAZZDMEGAROHATTKÚÚÚRVAANYÁDAT HÜLYE BÚÚLGÁRZSIDÓ BAZZDMEGANYÁDAT..ÉÉÉDESGYERMEKEM TE ÁLLAT.
trl9
2021. augusztus 12. 22:21
Ez a kép, többet ér ezer szónál..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!