Virológus: Felesleges arra várni, hogy eltűnik a koronavírus!

2021. július 22. 08:47

Kemenesi Gábor beszélt a vírus szezonalitásáról, a negyedik hullámról és az oltásról is az InfoRádió műsorában.

2021. július 22. 08:47
null

„Fölösleges arra várni, hogy eltűnik, előbb-utóbb mindenkit megtalál ez a vírus. A legokosabb, amit tehetünk, hogy minél hamarabb vakcina által immunizálódunk a vírusra” – mondta az InfoRádióban Kemenesi Gábor. „Amit most látunk, teljesen illik a járványokról alkotott tudásunkba. Ez a vírus azért különleges, mert az emberiség nagy része még most sem immunizált ellene, mert vagy nem találkozott ezzel a vírussal vagy nincs vakcinázva ellene, tehát fogékony rá. Ezért van most nyáron is járványhullám.”

A virológus kifejtette, hogy a négy nagyobb koronavírus, amelyek jelen vannak a Földön szezonalitást mutatnak, így arra számítanak a szakemberek, hogy ez is idővel szezonális lesz. Azt, hogy most miért nem az, azzal indokolta, hogy „a világ döntő többsége még a közelébe se került a normális átoltottsági szintnek, az emberek jó része még nem fertőződött át, szóval bőven van még mozgástere a vírusnak, és ez az, ami kibillentheti a szezonalitást”.

„Az, hogy mikor éri el a kimutatásához szükséges kritikus tömeget a vírus jelenléte, mikor okoz a járványügyi adatokban is látványos emelkedést, ez kérdés, de egyre valószínűbb, hogy ez akár már a nyáron is bekövetkezhet. Látjuk Nyugat-Európában, hogy ívelnek fölfele a görbék, miért maradnánk mi ki ebből, amikor az előtte lévő járványhullámokat is pontosan ugyanígy elszenvedtünk. Most is erre számítunk, és egyre több jel utal arra, hogy ez akár már a nyáron bekövetkezhet” – figyelmeztetett Kemenesi Gábor.

A virológus azt javasolja mindenkinek, hogy mielőbb vegyék fel az oltást, mert az adja meg azt a fajta biztonságos immunitást a vírus ellen, ami megelőzheti azt, hogy kórházba kerüljünk, vagy súlyosan megbetegedjünk. Emellett azt hangsúlyozta, hogy vélhetőleg vissza fog térni az az idő, amikor maszkot kell hordanunk, távolságot kell tartanunk, mert sokan nem veszik fel a vakcinát és megpróbálják „kibekkelni” ezt az időszakot.

Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
afium
2021. július 22. 12:35
" vissza fog térni az az idő, amikor maszkot kell hordanunk, távolságot kell tartanunk, mert sokan nem veszik fel a vakcinát és megpróbálják „kibekkelni” ezt az időszakot" Ez a gond. A sok gyerekes, felelőtlen ember, aki nem veszi fel az oltást. Én legszívesebben nem venném fel többet a maszkot, hiszen senki sem önhibáján kívül marad ki a védettek köréből manapság: rendelkezésre áll, szinte korlátlanul, többféle oltás is, bárki megtehetné, hogy védetté váljon a vírussal szemben. Ehelyett kb. 4 millió ember, ha a kisgyermekeket leszámítjuk, kb. 3 millió, aki felelőtlenül viselkedik a társadalommal szemben. Nem foglalkoznék innentől kezdve az ő egészségükkel.
Camael
2021. július 22. 11:12
a kérdésedre amit felvetettél "Van már adat arról, hogy melyik vakcina milyen variánsok ellen és mennyi időre ad védettséget?" nincsen válasz mivel ezeket tapasztalat útján lehet megadni, az ami biztos, hogy a járványban sokan meghalnak és jelenleg csak az oltással lehet ezt mérsékelni , és hogyan lenne csak 10%-al veszélyesebb a covid ,mikor a covid ellen bevezetett szigorítások miatt az influenzás megbetegedések gyakorlatig megszüntek az egész világon
Kompenzátor
2021. július 22. 10:35
"A legokosabb, amit tehetünk, hogy minél hamarabb vakcina által immunizálódunk a vírusra" Van már adat arról, hogy melyik vakcina milyen variánsok ellen és mennyi időre ad védettséget? Ja, nincs, bocs. Kísértetiesen emlékeztet ez engem arra, hogy a különböző influenza-törzsekkel is ugyanez volt a helyzet, semmilyen oltás nem volt képes ellenük végleges védettséget kialakítani, úgyhogy aki nagyon rettegett szezononként oltatta magát, aztán lehet hogy pont attól lett beteg. Amúgy az alapfelvetés helyes, felesleges arra várni hogy az influenza, oppardon, a covid eltűnjön - viszont ha azt nézzük, hogy a covid maximum, durván becsülve is talán ha 10%-al veszélyesebb mint a mezei influenza, akkor talán az lenne a legjobb megoldás, ha abbahagyjuk a pánikkeltést és visszatérünk a normális életünkhöz. Ja, hogy a háttérhatalomnak más tervei vannak? Akkor én kérek elnézést.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!