Bezáratták a klinikáját, mert nem volt hajlandó gyerekeket átműteni

2021. július 13. 19:20

Az embert nem a szexuális irányultsága alapján ítéljük meg, hanem a jelleme és tettei alapján.

2021. július 13. 19:20
Szilvay Gergely

Követted az Eb-t?

Igen, a németek elleni meccset például a Millenárison néztem.

Ott volt szivárványos zászló?

Nem, én legalábbis nem láttam. Anyázást mondjuk hallottam, a német arrogancia nagyon nem fekszik a magyaroknak. Milyen szép lett volna, ha még meg is verjük a németeket!

Mi, magyarok miért nem lobogtatunk szivárványos zászlókat a meccseken? Mi a különbség oka? A lemaradás előnye?

A magyar emberek nagy részét ez az egész egyszerűen nem érdekli. Nálunk ez nem téma, annak ellenére sem, hogy ősz óta tart a legújabb érzékenyítő kampány. A huszonöt évnél fiatalabbak körében kicsit már más a helyzet, de még mindig nem tartunk a nyugati szinten. Szeretném leszögezni, a személyes elfogadás fontos, az embert nem a szexuális irányultsága alapján ítéljük meg, hanem a jelleme és tettei alapján.

Ez azonban azt is jelenti, hogy nem a nemiség határozza meg az ember egészét, és így aztán vitázni is lehet nemi irányultságokról. Fontos, a megértés és elfogadás nem azonos az egyetértéssel. Az LMBTQ-mozgalom a kettőt egybemossa.

Talán nem tévedek nagyot, ha azt mondom, Magyarországon sincs kevesebb homoszexuális, mint mondjuk Németországban vagy az Egyesült Államokban, ott mégis napirenden van a kérdés.

Ennek részben a nyugati ember énképéhez van köze, ez egy ötszázéves folyamat eredménye. Másrészt pedig beérett az LMBTQ-mozgalom hatvanas évek óta tartó mozgalmi munkája, ráadásul a korszellem is efelé tereli az embereket, a politikusok és a nagy cégek pedig nem mernek ezzel szembe menni.

...

Tudományosan lemeccselték valaha ezeket a kérdéseket? Született például konszenzus arról, hogy a transzneműség pusztán önkifejezési forma, nem mentális zavar?

Nem igazán, nem lehetett, holott tényszerűen nem igaz, hogy a biológiai nemtől lenne független, veleszületett énünk. Azt sem bírják elfogadni, hogy a nemváltó műtét tulajdonképpen esztétikai beavatkozás, testünk biológiáját nem változtatja meg. Olyan felszíni, esztétikai beavatkozás, amely agresszív, fájdalmas, drága és mentális problémákat okoz.  A transzmozgalom ebben másolja a melegmozgalmat, azt mondják, amíg „medikalizálva” vannak, azaz orvosi, pszichológiai esetként kezeljük őket, nem tudnak a jogaikért küzdeni.

Szerintük az emberi jogokért úgy lehet küzdeni, ha nem vagy pszichológiai eset.

Alaposan meg is dolgozták a tudományt, ma ott tartunk, hogy az Egyesült Államok orvosainak, pszichológusainak nagy része nem meri még csak részben sem mentális zavarként kezelni a transzszexualitást. Holott eleve abszurd a felvetés, hogy a nemünk lehet ellentétes a testünk nemével.

Meghajolnak a nyomás alatt?

Tulajdonképpen igen. Csak egy példa: Kenneth Zucker Kanadában genderklinikát vezetett, nemváltó műtéteket végzett, csakhogy nem volt hajlandó gyerekeket átműteni. A transzmozgalom emiatt addig vegzálta, aktivistáik addig jártak a döntéshozók nyakára, amíg be nem zárták a klinikáját. Később kapott egy hatalmas kártérítést, de ez mit sem változtatott a dolgon.

Azt a klinikát, ahol egyébként nemváltó műtétet lehetett kérni.

Igen, de nem gyerekeken. Ez volt a bajuk.

Maradva a transzmozgalomnál, hogy tudott ennyire megerősödni egy, a szexuális kisebbségek között is marginális közösség? 

Erre a kérdésre nem lehet egyértelmű választ adni. Ráéreztek a korszellemre, ráadásul kellően agresszívak és manipulatívak voltak, a tudományos, oktatási, gazdasági elit pedig meghátrált. Vegyük észre, hogy mennyire manipulatív például, mikor az elfogadást az öngyilkossággal állítják szembe. Ha a szülő nem enged a gyerekének, az azonnal öngyilkos lesz, holott erről szó sincs. A belső, mentális problémákat a műtét nem kezeli, az érzelmi zsarolásnak nem szabad bedőlni.

Azzal együtt sem, hogy az LMBTQ-mozgalomnak vannak jogos követelései, ezekkel foglalkozni kell, és persze nem szabad senkit diszkriminálni, mert mondjuk a saját neméhez vonzódik. Az ugyanakkor, hogy válogatás nélkül elfogadunk mindent, amit mondanak, rendkívül veszélyes. Úgy tesznek, mintha még mindig nagyon-nagyon el lennének nyomva, pedig erről szó sincs.

Magyarországon sem?

Nem, nyilván nem tudom, mit élnek át ők személyesen, s mit tapasztalnak a saját környezetükben, de a törvényi keretek megfelelőek ahhoz, hogy a jogos követeléseiket megkapják, a diszkrimináció és kirekesztés ellen pedig speciális, frissen feltalált LMBTQ-jogok nélkül is lehet küzdeni. Az természetesen fontos, hogy az elfogadásra neveljünk, és a társadalom is, mi, emberek is elfogadóak legyünk, de az LMBTQ-mozgalom ennek ürügyén sokkal tovább megy, és egy különbejáratú emberképet, ideológiát akar elfogadtatni, mintha ez lenne a problémák végső megoldásának záloga.

...”

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agnieszka
2021. július 14. 13:16
Nagyon tetszik a kérdezz-felelek. Így érdekesebb olvasni, és meggyőzőbb.
duzur
2021. július 14. 11:03
Egy-két állítás azért itt furcsa nekem: Éppenhogy a múltban volt divat. hogy, ha az ujszülött neme, nem volt egyértelmüe - és ez bizony elöfordul,- akkor a szülö döntött, hogy fiúvá vag lánnyá operálják a csecsemöt, igy akarva megóvni öt késöbbi csúfolástól, kiközösítéstöl, stb. Csakhogy, éppen mivel a nem, nem csak külsö jeleket jelent, hanem belsö adottságokat is, igy gyakran meghasonlott egyének lettek az igy megoperáltakból. Ezért írja ma már elö az osztrák törvény, hogy az csak az érintett saját joga eldönteni, hogy merrefele akarja operáltatni magát vagy megmarad ugy ahogy született. Másik: Éppen mivel messze nem csak egy külsö mütéten múlik, hogy valaki egyértelmüen nönek vagy férfinak érzi magát, az akit ilyen téren megmütenek, egyéb más komoly kezeléseket is fel kell, hogy vállaljon.
duzur
2021. július 14. 10:39
Ezzel teljesen egyetértek és az is köztudott, hogy minden csoportban vannak akik eltúlozzák nézeteiket. De mint ahogy semmikép se az jellemzi a katolikus rendeket, ami Kanadában történt, ugyanugy a homoszexuálisakat se csak a "lazaság" jellemzi. Kapcsolataik sokszor stabilabbak mint a heteroké. Ami a nem-változtatást illeti, annak az inditékai számomra nem átérezhetök, mint ahogy a homoerotika vonzalmai se. És mint ahogy sok fetis is idegen tölem, nincs értelme beleszólnom bármi ilyesmibe, mindaddig amig önkéntes alapon, felnöttek privát életéröl van szó. Ugyanakkor, mint minden mütétnél, a nem-változtatásnál, különösen fontos az alapos elözetes felvilágosítás, kiterjedve minden lehetséges fizikai és lelki következményre.
Csöncsön
2021. július 14. 08:43
Fölteszik a cikkben a kérdést, mi jöhet még. Én még jó tíz évvel ezelőtt beszélgettem hosszasan egy meleg aktivistával, aki itt Magyarországon az aktivizmus-spektrum legszélén állt, bár az USA-ban ma már talán szinte mainstreamnek számítana. Magam is ugyanezt a kérdést tettem föl. Nem üldözik, nem kriminalizálják a melegeket, mindenki úgy él, ahogy akar, már élettársak is lehetnek, és ha egy pár nagyon akarja, megoldja azt is, hogy gyermeket neveljen. Mi az ördögöt akar még. Azt válaszolta, hogy ő személy szerint addig nem nyugszik, amíg a személyi igazolványba bele kell írni, hogy férfi vagy nő-e az illető. Én ettől teljesen elborzadtam, talán mondtam is neki, hogy nem biztos, hogy én azt a világot szeretném megélni; de el kellett ismernem, hogy bizonyos értelemben logikus folyomány lenne. (Az illető egyébként kifejezetten okos ember, dehát valahogy olyan autista-típus, híján van mindenféle empátiának.) Mindenesetre ez a történet is azt erősítette meg bennem, mennyire veszedelmes az emberekről tervező asztal körül, pusztán elméleti síkon beszélni, tekintet nélkül az érzelmeikre.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!