Mindig beismertem a hibáimat, csak így tudok tükörbe nézni

2021. július 14. 21:08

Belül éreztem, hogy nem hibáztam. Interjú.

2021. július 14. 21:08
Szalai Ádám

Mondhatjuk, hogy a poklot és a mennyet egyaránt megjárta az elmúlt egy évben?

Az biztos, hogy klubszinten az egyik legmegterhelőbb idény áll mögöttem – válaszolta lapunknak Szalai Ádám, a német élvonalbeli Mainz 33 éves, 74-szeres magyar válogatott támadója. – A legutóbbi évad tükrözi az egész pályafutásomat. Tavaly ősszel a Bulgária és az Izland elleni Eb-pótselejtezős győzelemnek úgy voltam részese, hogy a meccseket megelőző hetekben pályát és labdát sem láttam. Teljesen egyedül készültem, ettől függetlenül Marco Rossi bízott bennem, csapatkapitányként számított rám, a szemem előtt pedig csak az Eb-kvalifikáció lebegett. Aztán nagyot fordult a világ, mert amíg az ősszel olyan papírt tettek elém, amelynek értelmében az edzőpályát sem látogathatom, fél évvel később már a szerződéshosszabbítást szignóztuk.

Mi történt tavaly ősszel?

Nem szeretnék belemenni a részletekbe, a klub azt kommunikálta, hogy a pályán nyújtott teljesítményemmel voltak problémák, ezért nem számítottak rám. A koronavírus viszont nemcsak szakmai téren okozott gondokat, hanem más területen is. Akkor kiálltam a csapat mellett, később a társak is mellettem – ezzel kapcsolatban nem szeretnék többet mondani. Az élet bizonyította, helyesen cselekedtem, a hozzáállásom és a kitartásom pedig a megpróbáltatások közepette is erőt adott.

Miért nem mondhatta el akkor a tényeket? Miért nem beszélhetett az érzéseiről?

Mert a csapat kieső helyen állt, a társak a bennmaradásért küzdöttek. Nem akartam a gondokat azzal tetézni, hogy a sajtó a köztem és a klub közötti sárdobálástól legyen hangos.

Mi adott erőt azokban a hónapokban?

Belül éreztem, hogy nem hibáztam. Az egész karrierem során én voltam, illetve vagyok saját magam legnagyobb kritikusa, mindig beismertem a hibáimat, mert csak így tudok tükörbe nézni. Annál az esetnél viszont a csapatot és a társaimat védtem, belül tudtam, hogy igazam van. A családomra a nehéz pillanatokban is számíthattam, valamint a játékostársaim is nyilvánosan kiálltak mellettem. Ilyesmire csak egy tökös csapat képes, az is sokat számított.

Nem lett volna könnyebb távozni? Azt mondani, hogy az edző nem szereti a magyarokat, esetleg elmondani az igazat? Akkor ön lett volna az áldozat, számos csapat pedig tárt karokkal várja…

Ez nem ilyen egyszerű. A legfontosabb az volt, hogy a válogatottal kijussunk az Európa-bajnokságra. Miután ezt elértük, tudtam, csak akkor segíthetek a nemzeti csapatnak, ha harminchárom évesen a legmagasabb szinten készülök és topligában próbálom kihozni magamból napról napra a maximumot. Olyan bajnokságban akartam szerepelni, hogy abból a válogatott is profitáljon, és nem biztos, hogy a téli átigazolási időszakban találtam volna olyan klubot vagy országot, amely megfelel az elvárásaimnak. Emiatt úgy döntöttem, maradok, és valahogy visszaverekedem magam a csapatba.

Mikor érezte, hogy kedvezően változik a helyzet?

Miután a Mainznál új sportigazgatót és új vezetőedzőt neveztek ki, már pozitívabban álltak hozzám. Illetve ahogyan korábban mondtam, az is sokat számított, hogy a többiek kiálltak mellettem. Lehet, furcsa, amit mondok, noha kiraktak az első csapat keretéből, a társaim reakciója miatt azt éreztem, ehhez a társasághoz szeretnék tartozni, segíteni akarok a bennmaradás kiharcolásában.”

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Neville
2021. július 15. 13:39
Igazi példakép Ádám. És személye kiváló szűrője annak, ki ért a focihoz: ugyanis általában azok fikázzák, akik csak nézik, de nem látják.
Búvár Kund
2021. július 15. 11:02
Gratulálok Ádámnak! Az egyik legfontosabb, ha nem a legfontosabb játékosa a válogatottnak. Mentalitása, hozzáállása példaértékű. Igazi csk tipus. Fontos gólokat lő. Igaz, nem ontja őket, de a játéka szinte p9tolhatatlan abban a rendeszerben amit akkor játszunk, ha őis a pályán van. Ha nincs pályán, játékrendszert is kell váltani. Ráadásul most Sallai Rolandban Rossi megtalálta azt a "párt" akivel nagyon jól kiegészítik egymást. Sokáig ez is nagy "gond" volt, hogy nem találtak a számára megfelelő "párt". További sok sikert, és remélem hogy még legalább egy vb-n, és egy eb-n csapatkapitánya lesz a válogatottnak!
hátakkor
2021. július 15. 10:23
Évekig nem kamáztam a játékát, minden elpattan tőle, de lefoglal 2 belső védőt. A szélsők virgonckodhatnak.
bunko_jobbos
2021. július 15. 08:10
Azt hiszem, a németek elleni gólját és gólpasszát Németországban is látták egy páran... :-))))))))))))))))) Már 33 éves, tehát már nincs sok a karrierjében, de egy éve még lehet a klubjában. Gratulálok neki, és még sok sikert (nem csak mint focista).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!