Rzeczpospolita: a magyarokkal való szövetség egyre többe kerül Lengyelországnak

2021. július 07. 09:35

A lengyel lap szerint Orbán Viktor ellenkező irányba tolja az integrációt, mint ahogy azt Lengyelország akarja.

2021. július 07. 09:35
null

Nem telik el egy hónap úgy, hogy Orbán Viktor ne vétózná meg Brüsszel döntését, írja a Rzeczpospolita. A lengyel lap példaként megemlíti, hogy most a világ 130 országa kötött megállapodást a multinacionális vállalatok nyereségének minimális adóztatásáról: az adóparadicsomok helyett 15 százalékot kell fizetniük ott, ahol üzleti tevékenységet folytatnak.

Magyarország azonban nem írta alá a megállapodást,

mivel attól tart, elriasztja a külföldi befektetőket, holott erre épült a fejlesztési modellje.

Mivel az Unióban a pénzügyekben egyhangú döntésekre van szükség, összeomolhat az a globális kompromisszumos megoldás, amelyet évek alatt építettek fel – vélekedik a szerző, Jędrzej Bielecki. Tény, hogy Írország és Észtország sem akarja aláírni a megállapodást, de Budapest hozzáállása élénk visszhangot vált ki Brüsszelben. Bár várható, hogy Dublin és Tallinn végül valamilyen alku eredményeként mégis kötélnek áll (ahogy Lengyelország néhány nappal ezelőtt tette), Orbán döntéséért senki sem tud kezeskedni. Ez már Németország számára sem elfogadható. Heiko Maas német külügyminiszter úgy fogalmazott, fel kell oldani az egyhangú döntési mechanizmust az EU külpolitikájában annak érdekében, hogy leküzdjék azt a bénultságot, amelyet Magyarország hozzáállása okoz.

A Fidesz elnöke de facto ellenkező irányba tolja az integrációt, mint ahogy azt Lengyelország akarja – a nagyobb föderalizáció felé.

A két ország védi egymást például a jogállamisági feltételek megsértésének gyanúja esetén,

ám ennek a szövetségnek a költségei Lengyelország számára kezdenek magasabbak lenni, mint az előnyei. Az újságíró kijelenti, talán érdemes ezen a helyzeten változtani, még akkor is, ha ennek az a feltétele, hogy a lengyel igazságszolgáltatást az uniós normákhoz kell igazítani.

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Összesen 94 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lendvaiildiko
2021. július 10. 09:58
Lengyelországot háromszor is felosztották. Balra Berlin, jobbra Moszkva, a lengyelek számára örök, ősi ellenség. S bár politikailag győztes országnak minősítették a ii. világháború után, a megkötött békeszerződések szerint vagy 200 km-rel nyugatabbra tolták, legősibb területeit a Szovjetúnió kapta, német területekkel kárpótolták nyugaton. Érthető félelmük a németektől, oroszoktól, regionális kokettálásuk Romániával, illetve USA-függésük. Sajnos, geopolitikai helyzetük borzalmas, érzelmeik felülírják a külpolitikai megfontolásokat, s legnagyobb tévedésük USA-függésük. Egy váratlan helyzetben úgy segítene rajtuk az USA, mint ahogy rajtunk 1956-ban...
gyaloggos
2021. július 07. 15:27
JUT ESZEMBE, a fentebb szóba került oroszok kapcsán:: A Lech K. és kíséretével történtekkel kapcsolatban, SOK lengyel meggyőződése máig, hogy nem baleset volt!
gyaloggos
2021. július 07. 15:13
EZ persze még akkor volt, amikor Tusk a normális, értelmes embernek közé volt sorolható, s lett miniszterelnök!
gyaloggos
2021. július 07. 15:02
HA már szóba került a PO! ISMERTEM olyant, aki azért a PO-ra, s nem a PIS-re szavazott, mert szerinte a PIS szocialista párt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!