Homofób gyilkosság kapcsán cikkez hazánkról egy spanyol lap

2021. július 14. 08:44

Az El País Orbánt „a populista jobboldal trójai falovaként” emlegeti.

2021. július 14. 08:44
null

Az El País Éljen Magyarország? címmel közölt szerkesztőségi véleménycikket a 24 éves Samuel Luiz feltételezhetően homofób indíttatású meggyilkolása kapcsán.

A cikk kitért arra, hogy a gyilkosság időben egybeesett azzal, hogy az Európai Unió többsége frontális támadást indított azon magyar törvénnyel szemben, amely egybemossa a homoszexualitást a pedofíliával. Vannak olyan országok, amelyek az Unióba való belépésükkor felruházták nemzeti törvénykezésüket az alapjogok és szabadságjogok védelmével, de aztán letértek erről az útról. Az olyan vezetők, mint Orbán – „a populista jobboldal trójai falova” − jól tudják, hogy a hatalmuk megszilárdításának eszköze az előítéletek erejének kihasználása és a „fenyegető másokkal” szembeni ellenségesség növelése. Így bukkannak fel egy nem létező homogén valóság, a feministák, külföldiek, homoszexuálisok stb. nélküli világ védelmezői.

A cikk idézte Hannah Arendtet, aki szerint az előítéletek elkerülhetetlenek, mivel teljes hiányuk emberfeletti éberséget igényelne, de a politika feladata tisztázni és eloszlatni őket. Ez épp az ellenkezője annak, amit az orbáni illiberális demokrácia iránt lelkesedők tettek a közösségi hálókon a #VivaHungría (#ÉljenMagyarország − a szerk.) címkével. Ahogy Cas Mudde politológus mondta: Orbán nem elhagyni akarja az EU-t, hanem a saját országa képére akarja formálni azt. Éljen Magyarország? Igen, de Szabó Magda és Kertész Imre Magyarországa...

A nyitóképen: a meggyilkolt Samuel Luiz arcképével díszített szórólap egy barcelonai szimpátiatüntetésen. Fotó: DAVIDE BONALDO / CONTROLUCE VIA AFP

Összesen 122 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kaltran
2021. július 29. 19:26
A teljes nyugati világ húzza le magát a WC-n. Már csak a patkányokat sajnálom a csatornában, meg fognak mérgeződni.
Reszelő Aladár
2021. július 16. 23:59
Annyira elszigetelődött és annyira marginális, hogy bármi történik nyugaton, ami belerondítana a tökéletesen elképzelt világképükbe, egyből Orbán jut eszükbe. . .
Senye Péter
2021. július 14. 16:53
Az EU népessége csökken. Ennek egyik, jóllehet nem döntő oka a homoszexualitás. Élhetik ők saját világukat, de amennyire lehetséges, utánpótlásukat vissza kell fogni.
Kristály
2021. július 14. 16:45
Orbán Viktor a világ hóse lesz .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!