Gulyás: Elfogadhatatlan az Európai Bizottság friss klímacsomagja

2021. július 15. 19:21

Elfogadhatatlannak nevezte jelenlegi formájában az Európai Bizottság Fit for 55 elnevezésű, a többi közt az üvegházhatásúgáz-kibocsátás csökkentését célzó javaslatcsomagját csütörtökön a Kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

2021. július 15. 19:21
null

Gulyás Gergely fontosnak ítélte ugyanakkor, hogy a klímavédelem és a kibocsátás-csökkentés globális kérdésként jelenjen meg. Magyarország célkitűzésként szívesen támogat a jelenleginél ambiciózusabb célokat, de látni kell, hogy a tagállamok többsége az eddigi vállalásokat sem tartotta be – mondta.

A miniszter közölte: az Európai Bizottság olyan eszközöket választ, amelyek Magyarország számára elfogadhatatlanok, mivel a végén nem a szennyezők fizetnének, hanem a lakások és az autók után kellene adót fizetni. Ráadásul a rezsicsökkentés eredményeit a terv szétrombolja – tette hozzá.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő Facebook posztban részletezte a magyar kormány kifogásait. 

„A Bizottság klímavédelmi tervének alacsony a környezetvédelmi hatása, hiszen egy, a háztartásokra kivetett karbonadó okozta áremelés tehát csak minimális mértékben eredményezné a fogyasztás (és így a károsanyag-kibocsátás) csökkenését, a hatása sokkal inkább a családok terheinek drasztikus növekedése lenne” –  írta a posztban Szentkirályi Alexandra. 

A kormányszóvicő szerint az Európai Unió tagállamai közötti jövedelmi különbségek miatt is méltánytalan lenne a javaslat, és ezért elfoigadhatatlan, hogy minden országban minden család fajlagosan ugyanannyit fizessen a károsanyag kibocsátásai után.

A magyar kormány álláspontja szerint az egységes költségek aránytalanul magas terhet rónának az alacsonyabb jövedelmű háztartásokra. „Nem illeszkedne a tagállami szabályokhoz, hiszen az egyes tagállamokban igen különböző fogyasztóvédelmi-, ár- és egyéb szabályozások vannak érvényben az üzemanyagok és különösen a háztartási energia tekintetében. Nincs társadalmi támogatottsága, hiszen az emberek többsége valamennyi tagállamban elutasítja a közös karbonadó bevezetését” – áll a posztban. 

(MTI, Facebook) 

Fotó: DURSUN AYDEMIR / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Illieral
2021. július 16. 14:37
Kormány kiemelt egy pontot, ami talán nem jó. De halgat a másik 50-ről, ami tök jünak tűnik. Itt meg zabálják a szart. Kicsit útána kell olvasni.
KannibálTatárÚr
2021. július 16. 10:42
A szoci alatt volt egy csodálatos megoldás a CO2 kibocsátása ellen: a tömegközlekedés. A személyautó igazán luxusnak számított. Vmikor a 70-es évek körül a nyugati nagyvárosokban mérhetetlen dugók alakultak ki. Mi meg röhögtünk rajtuk, mert nálunk a tömegközlekedés dugók nélkül megoldotta a személyszállítást a városokban. Nyugaton egész városokatépítettek át, hogy megszüntessék a dugókat. Rendszarváltáskor aztán átvettük a nyugati megoldást: személyautókba szállt a tömegközlekedés. Az eredmény: dugók. Reggel ma is félek utazni, mert gyalogos gyorsaságával repítenek az autók és ennek következtében a tömegközlekedésiek is. (Kivétel a villamos). Mint annyi mindent szart, ezeket a dugókat is a rendszarváltásnak "köszönhetjük".
123321
2021. július 15. 23:44
"lakások és az autók után kellene adót fizetni" - kibaszott elmebeteg állat EU, remélhetőleg gyorsan szétesik a picsába.
Csubszi
2021. július 15. 22:25
Az EB a legnagyobb környezetszennyező- önmagával!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!