Dobrev Klára szerint is lehet feles többséggel alkotmányozni

2021. július 01. 12:02

„A Fidesz formailag szabályosan hozza meg a törvényeket, de tartalmilag nem” – véli a DK politikusa, aki szerint egy esetleges új alkotmánynak egy széles körű társadalmi egyeztetésen kell alapulnia.

2021. július 01. 12:02
null

A Spirit FM Harcosok Klubja című műsorának vendége volt Dobrev Klára.  A DK miniszterelnök-jelöltjével készült interjú 19 órától lesz hallható a rádióban, de az atv.hu közölt néhány részletet a beszélgetésből.

Ezek alapján szóba került a sok ellenzéki politikust, jogászt, megmondóembert foglalkoztató téma, az Alaptörvény megkerülése egy esetleges feles többségű győzelem esetén.

„Önmagában a jogállamiság demokrácia és emberi jogok nélkül nem sokat ér. Még a fideszes alaptörvény is tartalmazza azt a mondatot, hogy ha úgy látják, hogy valaki kizárólagos hatalomgyakorlásra lép, akkor nem csak jog, hanem kötelesség is fellépni vele szemben” – jelentette ki Dobrev Klára, aki szerint ezen már rég túl vagyunk.

Ez egy nagyon kemény menet lesz, ne remegjen meg miniszterelnökként annak a keze, aki ezt végigviszi. Ki kell mondani, hogy az Alaptörvény illegitim, azért, mert kizárólagos hatalomgyakorlásra épül” – szögezte le a politikus,

aki óva int mindenkit attól, hogy a „mostani alkotmány” alapján bármiféle megegyezést kössön.

Az európa parlamenti képviselő szerint a jogállamisági eljárásnak az lesz a feltétele, hogy Magyarország állítsa vissza a bíróságok, ügyészség függetlenséget , legyen rendes korrupcióellenes harc, és csak akkor jönnek az uniós támogatások – nem mondhatja a köztársaságpárti kormány, hogy kétharmadosak a törvények. 

Minden ellenzéki párt egyetért abban, hogy új alkotmányra van szükség, de Dobrev szerint  nem alkotmány az, amit egy párt képviselői szavaznak meg, ugyanis az alkotmánynak széles társadalmi egyeztetésen kell alapulnia

Arra a kérdésre, ha feles többséggel akarnak alkotmányozni, az nem fog-e nagy társadalmi feszültséget szülni, Dobrev úgy reagált, hogy biztosan lesz feszültség. 

Nem azért kell rendet rakni sem alkotmányos, sem korrupciós értelemben, mert revansot akarunk, hanem azért, hogy soha többé nem fordulhasson ez elő” – jelentette ki Dobrev, majd hozzátette, az alkotmányozásnak nem az a feladata, hogy megbüntesse a fideszeseket, hanem az, hogy az elkövetkezendő években még egy pártnak se forduljon meg a fejében, hogy kialakítsa azt a rendszert, amit Orbán Viktor tett az elmúlt 10 évben. 

Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Összesen 173 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
parrlev
2021. július 06. 08:55
Ha Dobrev Klárával szemben nem tartanák be a mai törvényeket, rohanna Brüsszelbe sírni, mint a bájait pénzért áruló fürdős hölgy. Konkrétan mit jelent, hogy az Alkotmány tartalmilag illegitim? Hiszen azt fogadta el 2/3-os többséggel az Országgyűlés! Dobrev Klára számára az 1946-os Alkotmány legitim volt., mert két zsidó: Rákosi Mátyás és Szakasits Árpád írt alá?!
luisbathhelena
2021. július 01. 22:16
Ezek szerint egy feles Fidesz győzelemnel is nyugodtan alkotmányozás a Fidesz. Hiszen a moslek megmondta..
Agricola
2021. július 01. 16:50
Ha Dobrevék bandája kinyilatkoztat valamit, akkor azt észérvekkel nem lehet megváltoztatni.
Korn
2021. július 01. 15:22
Mégis ki a fasznak képzeled magad te bolgár mutáns?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!