A BKV szerint meg fogják oldani a frankfurti villamosok klimatizálását

2021. július 06. 11:09

A BKV szerint az utóbbi napokban „a tények részleges ismeretén és hibás értelmezésén alapuló téves információk jelentek meg a használt frankfurti villamosok beszerzésével, klimatizálhatóságával kapcsolatban”. 

2021. július 06. 11:09
null

A társaság az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében azt írta: az utóbbi napokban „a tények részleges ismeretén és hibás értelmezésén alapuló téves információk jelentek meg a használt frankfurti villamosok beszerzésével, klimatizálhatóságával kapcsolatban.”    

Hozzátették, hogy az elmúlt időszak új járműbeszerzései (CAF) ellenére is a BKV Zrt. villamos-járműállománya zömmel, mintegy 80 százalékban magaspadlós, korszerűtlen járművekből áll. A korszerűsített, csaknem 50 éves Ganz csuklós villamosok is elérik 10-12 év múlva azt az életkort, amely után már nem üzemeltethetők tovább.    

Ezért az elsődleges beszerzési cél a korszerűtlen Ganz csuklós villamosok kiváltása.

Végül Frankfurtban sikerült olyan használt járműveket találni, amelyek műszaki kialakítás szempontjából megfelelőek (jól karbantartott, keskeny kocsiszekrényük van, alacsonypadlósak). A villamosok ugyanakkor nem klimatizáltak, mivel a 10-15 évvel ezelőtti felújításoknál a frankfurti üzemeltetőnek nem sikerült erre gazdaságos megoldást találnia. Azóta azonban a klímatechnológia jelentősen fejlődött, a berendezések kompaktabbak lettek – jelezték.    

A klimatizálhatóság előzetes felmérését, tervezését megkezdtük, jelenleg műszaki akadályát nem látjuk a megvalósíthatóságnak, amelyet az elsőként beszerzendő prototípus jármű átalakítása egyértelműen igazolhat majd” – emelték ki, hozzátéve, hogy jelenleg tart a beszerzés pénzügyi kérdéseinek és a járművek műszaki megfelelőségének vizsgálata.    

Hozzátették, hogy a műszaki környezet és a lehetőségek folyamatos változását jól mutatja az a tény is, hogy az R2-s széria vezetőfülkéit a német cég utólagosan már klimatizálta. A Magyar Nemzet hétfőn azt írta: a tulajdonos német közlekedési vállalat, a VGF szerint utólag sem klimatizálhatók azok a frankfurti használt villamosok, amelyeket megvenne a Karácsony Gergely vezette budapesti Városháza.

(MTI)

Fotó: Bombardier MÁV Kft, IHO

Összesen 89 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lendvaiildiko
2021. július 12. 18:05
MEGOLDJUK - WIR SCHAFFEN DAS. Kerül, amibe kerül. Hannover @ Frankfurt am Main - budapesti találkozás.
12345
2021. július 07. 11:31
Ha klimatizálhatóak, ha nem, akkor sem kéne más 30 éves levedlett szarát megvenni. Szégyen!
Dodi1015
2021. július 06. 15:48
Összegezzünk: a kamuge@i vett 8 Mrd-ért egy határ szart, ócskavas képében amit jó pénzért valószínűleg egy "haveri kutya" valamilyen cége majd(?) klimatizál, noha az eredeti gyártók szerint ez nem lehetséges. Őgyes....
Bonaparte
2021. július 06. 15:43
le lehet majd húzni az ablakot, meg lesz benne propeller amit az ellenszél működtet
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!