Megszüntetnek egy óvodai angol nyelvi programot Szaniszló kerületében

2021. június 30. 15:38

Véletlenül derült ki, hogy szeptembertől megszüntetnék a Robogó Óvoda szülők szerint jól működő angol nyelvi programját. A szülők a hír hallatán felkeresték az önkormányzatot, ám ott csak szóban erősítették meg nekik a hírt, írásbeli tájékoztatást azóta sem kaptak, ahogy pontos indoklást sem arra, miért szántanák be azt, ami jól működik.

2021. június 30. 15:38
null
Konopás Noémi

Tudják, hogyan működik a szovjet automata borotva? Az ember csak bedobja az aprót, bedugja a fejét a dobozba, a szerkezet pedig megborotválja az embert. Ja, hogy mindenkinek más méretű és formájú feje van? Igen, de csak az első alkalommal.

Régi vicc, de a logikájának sajnos van aktualitása: ehhez hasonlóan folytatódik az egységesítés Pestszentlőrinc–Pestszentimrén az óvodákban. Mint korábban beszámoltunk róla, a különleges jogrend örve alatt, érdemi társadalmi párbeszéd nélkül, pár hét alatt – a felháborodott szülők tiltakozása ellenére – nyomta át a XVIII. kerület óvodahálózatának teljes átszervezését a kerület DK-s vezetése. Lassan egy éve egy vízfejként létrehozott igazgatóság irányítja az óvodákat, melynek vezetője nem más, mint Kékesi Szilvia, Szaniszló Sándor polgármester élettársának barátnője.

Kékesi ezúttal azzal verte ki a biztosítékot a szülőknél, hogy, mint felháborodottan újságolták nekünk, meg akarja szüntetni a szülők szerint remekül működő angol nyelvi programot a kerület Robogó tagóvodájában. Tenné ezt úgy, hogy a mai napig

sem a tagintézmény vezetője, sem a szülők nem kaptak írásbeli tájékoztatást a tervezett lépésről,

az egész véletlenül derült csak ki. „Kissné Bódis Enikő szülőtársunk nagyobbik fia abba a csoportba jár, a kisebbiket is oda szerette volna, így a jelentkezési lapon feltüntette, hogy csak akkor adná a gyermekét a Robogó Óvodába, ha a fia az angol nevelési programot is nyújtó csoportba kerülhetne. Kissné abban a tudatban volt, hogy felvették a gyerekét, majd később közölték az óvodában, hogy valószínűleg valamilyen technikai ok miatt nem látják őt a rendszerben, de ezzel ne is foglalkozzon. Később amikor bement, már azt közölték, hogy ez az angol csoport nem is fog szeptembertől működni" – meséli Fábri Andrea, hogy hogyan jutott egészen véletlenül a tudomásukra a nyelvi program megszüntetésének terve. 

Ezt követően a szülők felkeresték Kékesi Szilvia intézményvezetőt. Kékesi megerősítette nekik, de csak szóban, hogy igaz a hír. Arra hivatkozott, hogy az esélyegyenlőség jegyében „főtörzsidőben” nem lehet angolul foglalkozásokat tartani, csak fél négy után. Azt egyébként fel is ajánlották a szülőknek, hogy fél négytől igénybe vehetik a nyelvi programot, de Fábri Andrea, a szülők képviselője szerint egyetlen társa sem élne ezzel a lehetőséggel, hiszen akkor már a legtöbb gyerek hazamegy. 

A tanácstalan szülők időpontot kértek Szaniszló Sándor polgármesterhez, ám

a DK-s politikus időhiányra hivatkozva nem fogadta őket.

Kaptak viszont időpontot Király Marianhoz, az önkormányzat humánszolgáltatási főosztályvezető-helyetteséhez. Király is megerősítette a szülőknek, hogy valóban nem fog működni szeptembertől az angol nyelvű program a Robogóban. Arra hivatkozott, hogy semmilyen fizetős szolgáltatás nem működhet 8-12 óráig az intézményekben. Azt azonban elismerte, hogy „kommunikációs hiba” volt, hogy nem tájékoztatták időben a szülőket, ám azt a szülők kérésére sem tudta megígérni, hogy ezt még a héten írásban és részletesen pótolni fogják.

Az angol nyelvi programot a Robogó Óvoda egyik csoportjában az Angolul Vidáman Kft. biztosítja az óvodával kötött keretszerződés értelmében. „A cég a szülőkkel áll kapcsolatban, az óvodán keresztül nem folyik át pénz” – mondja egy, az óvodák működésére rálátó forrásunk. Reggel nyolctól délig az óvoda óvónői egy anyanyelvi szinten és egy angolul és magyarul is beszélő óvónővel dolgoznak együtt, közösen megírt éves terv alapján.

A nap nevelés szempontjából legértékesebb részében a gyerekek mindkét nyelvet használják.

A szülők elégedettek, hiszen a gyerekek játszva sajátítják el az angolt, ráadásul azért egy tapodtat sem kell mozdulniuk. Nem beszélve arról, hogy a százezres hasonló nyelvi programok helyett mindezt havi 38 ezer forintért kaphatják meg. „Az ilyen kezdeményezést a fenntartónak inkább támogatni kellene, minthogy megszüntetni, hiszen a 21. században már-már alap követelmény, hogy valaki beszéljen egy idegen nyelvet” – mondja lapunknak Horti Vivien. Azt is hozzáteszi, ha a csoportot megszüntetik, 21 gyerek szedi majd sátorfáját és megy más intézménybe.

Fábri Andrea is hasonlóképpen értékeli a programot. Angol-német szakos bölcsészként fontosnak tartja a gyermek többnyelvű nevelését. Az ő gyermeke alig három hónapja jár az ominózus csoportba, de azt tapasztalta, hogy ez alatt az idő alatt is rengeteget fejlődött az aktív nyelvtudása.

De mire hivatkozva szüntetnék meg ezt a lehetőséget?

„Az indokokról írásban semmit nem kaptunk. Hiába próbálkoztunk az egységesített óvoda vezetőjénél, és az önkormányzatnál is, sehol nem adtak ígéretet arra, hogy küldenek erről legalább egy értesítést” – mondja Fábri Andrea.

amely más kerületekben problémamentesen működhet” – teszi hozzá.

A köznevelési törvény sokat módosult az elmúlt tíz év alatt, és ugyan korábban volt olyan kitétel, hogy „törzsidőben” az intézményekben nem lehetett fizetős szolgáltatást nyújtani, ám nemcsak ez a kitétel, de maga a „törzsidő” mint fogalom is megszűnt – mondja egy, az óvodák működésére rálátó forrásunk. „Ha törvénytelen lenne, akkor ugyanez Budapest szinte minden más kerületében miért működhetne?” – teszi fel a költői kérdést. Merthogy csak az Angolul Vidáman Kft. a Robogó Óvodával együtt összesen hat intézményben foglalkozik angol nyelvi programmal.

A szülők lapunknak azt mondták, Király Marian az önkormányzat humánszolgáltatási főosztályvezető-helyettese arra is hivatkozott, hogy azért sem folytatódhat az angol, mert nincs benne a tagóvoda nevelési programjában. Márpedig ez nem igaz, a pedagógia programban „Játékos nyelvtanulás az óvodában” címmel két oldalon keresztül részletesen ki van fejtve.

Angol nyelvelsajátításra még a Cambridge magánóvodában – havi 120 ezer forint tandíjért – és a Csodavilág Óvodában van lehetőség a kerületi gyerekek számára. Előbbi sokak számára megfizethetetlen. „A Csodálatos Gyermekvilág Pedagógusok a XVIII. kerület Gyermekeiért Alapítvány Kékesi Szilvia melletti másik kuratóriumi tagja Tóthné Kővári Csilla, aki nem mellesleg nem más, mint a Robogó óvodában az angol programot elkaszáló Kékesi Szilvia barátnője” – mondja egy neve elhallgatását kérő szülő.

Vannak, akik összeférhetetlenséget emlegetnek,

és azt sejtik a háttérben, hogya Robogó Óvoda angol programjának megszüntetésével a Csodavilágba terelgetnék a gyerekeket. Csakhogy a szülők szerint az ottani angol-színvonal messze elmarad attól, amit a Robogó Óvodában megszoktak. 

Megkerestük Kékesi Szilviát is

Az ügyben megkerestük a BP18 Egyesített Óvoda intézményvezetőjét, Kékesi Szilviát is. Telefonon nem értük el, így írásban tettük fel kérdéseinket. Szerettük volna megtudni, hogy miért és pontosan mikortól szüntetnék meg a szülők szerint jól működő nyelvi programot. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy miért csak véletlenül szereztek tudomást a program megszüntéről a szülők, és hogy miért nem tájékoztatták őket írásban, és mikor tervezik ezt megtenni. Egyelőre nem válaszoltak kérdéseinkre, amint megteszik, frissítjük a cikket.

A nyitókkép illusztráció, forrása: MTI/Czeglédi Zsolt

Mandiner éves előfizetés, féléves áráért!

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik