Óriási a 2022-es választás tétje a fiatalok számára – Koncz Zsófia a Mandinernek

2021. június 26. 07:00

Muszáj foglalkozni a fiatalok elvándorlásával, a kormánynak számos intézkedése született a hazacsábításuk vagy itthon tartásuk érdekében – mondja a fideszes képviselő. Koncz Zsófiát a következő generáció kihívásairól, politikai szerepvállalásukról és ezzel kapcsolatos személyes tapasztalatairól kérdeztük. Interjúnk.

2021. június 26. 07:00
null

Lukács Flóra írása

Tavaly került be a parlamentbe a borsodi időközi választáson szerzett győzelme nyomán. Nőként milyen kihívásokkal kellett szembenéznie a törvényhozásban?

Nyilván a legnagyobb kihívás maga az időközi választás volt, egy óriási, országos figyelmet kiváltó küzdelem. Az, hogy a győzelem révén fiatal női politikusként jelen lehetek a parlamentben, talán még nemzetközi szinten is meglepetést okozott, legalábbis hozzám eljutottak ilyen visszajelzések. Visszaigazolása ez az eredmény annak is, hogy a magyar társadalom igenis nyitott a fiatalokra és a nőkre. Semmilyen hátrányt nem érzek a parlamentben sem a munkám során. Sőt.

Édesapja, Koncz Ferenc tragikus halála miatt volt szükség a választásra. Mit hozott otthonról?

Hit, haza, család – ebben gondolkodtunk otthon. Szinte mindent édesapámtól tanultam, azt is, mennyire fontos, hogy az ember továbbadja a gyermekének, amit a világról gondol. Én ezt tapasztaltam a szüleim részéről, és az, hogy ma nőként politikus lehetek, az elsősorban azért van, mert apám hitt bennem, a család pedig támogatott. Ezeket az értékeket akarom az Országgyűlésben is megjeleníteni. A legfontosabbnak azt tartom, hogy a helyi embereket képviseljem.

Egyik korábbi interjúban hangsúlyozta, hogy a nők és a fiatalok hangja szeretne lenni a parlamentben. Az elmúlt félév során mennyire tudott megfelelni ennek?

Maga ez a nyilatkozatom is figyelemfelkeltő volt. Hídszerepet szeretnénk betölteni a korosztályok között, már gyermekkoromtól nagyon tiszteltem az előttünk járókat, mindig hálás vagyok azokért a beszélgetésekért, amelyeket idősebbekkel tudok lefolytatni. Látom rajtuk a nyitottságot. Ugyanakkor

próbálok olyan témákat is felkarolni, előtérbe helyezni, amik kifejezetten a fiatalokat érdeklik. Ilyen a környezettudatosság.

Ezért is vállaltam szerepet a fenntartható fejlődés bizottságában, szívügyemnek érzem ezt a témát, sokszor nyilvánulok meg ezzel kapcsolatban. Egyik helyi példa a jó kezdeményezésekre Szerencsen az Újrahasználati Központ működése, valamint a szervezett szemétszedéseink. Helyben, kicsiben is lehet tenni a nagy célokért, vannak civil szervezetek Magyarországon szép számmal, melyek akár nemzetközi mércével is remek programokat hajtanak végre. Például a Pet kalózok, aki szinte hungarikumnak számítanak, gyakorlatilag egy bulival kötik össze a szemétszedést. Mindenkit bíztatok, próbálja ki! Fontos hogy a jövő generációja foglalkozzon ezekkel a kérdésekkel, akárcsak az állatvédelemmel.

Azért a fiatalokat komoly egzisztenciális kérdések is izgatják, például a saját jövőbeli megélhetésük.

Muszáj foglalkozni a fiatalok elvándorlásával. Szinte missziómnak tekintem a szülőföldjéről elszármazott, már máshol munkát vállaló fiatalok hazacsábítását. Tíz hónapot Franciaországban, három évet pedig az Egyesült Államokban éltem, tudom, a mai világban egyáltalán nem ördögtől való külföldön gyakorlatot szerezni, kipróbálni a képességeinket, tanulni, dolgozni. Azért kontrasztként hadd idézzem fel: 2010 előtt akadt olyan kormányzó politikus, aki inkább elküldte volna a fiatalokat. Szerintem ez rossz irány, aki csak tud, maradjon, de azzal sincs probléma, ha valaki mégis elmegy egy időre. Az a lényeg, hogy ők aztán vissza is jöjjenek. Kétségtelen, ez is egy összetett kérdés.

Mire lenne leginkább szükség?

Elsősorban a munkahelyeket, a szakképzést, illetve az oktatást kellene mihamarább még vonzóbbá, hatékonyabbá tenni. A kormány valamennyi területen fontos lépéseket tett, ide sorolnám a szakképzésben az új ösztöndíjrendszer bevezetését. Én is próbálok segíteni a helyi szakképzési centrumnak abban, hogy megtalálja a vállalatokkal a kapcsolatot, illetve abban, milyen képzéseket lenne érdemes indítani, ami a közelben tartaná a fiatalokat.

Hogyan tenné vonzóbbá a közügyek iránti érdeklődést a fiatalok számára? Felmérések szerint ugyanis a következő generációnak csekély az affinitása a politika irányában.

Az online tér előtérbe került, a hangjukat is ott hallatják a fiatalok. Tizenéves koromban kiváló fórum volt az egyébként ma is jó lehetőségnek számító helyi Fidelitas-csoport.

Fontosnak tartom személyesen is találkozni a fiatalokkal,

érdekel a véleményük, az, hogy milyen problémákkal küzdenek, mi az, ami szerintük jó, és mi az, amit kevésbé látnak annak. Ha kisebb csoportokban beszélgetünk, jobban megnyílnak a középiskolások és az egyetemisták is.

Említette a Fidelitast, de ott van a Polgári Magyarországért Alapítvány is. Mi segítheti elő, hogy egy fiatal politikai pályára lépjen?

Szerencsen 2005-ben alapítottuk a Fidelitast, 2010 előtt, ellenzékben egészen más ifjúsági szervezetet szervezni, fiatalokat ebbe bevonni. Az egésznek volt egy kis forradalmi hangulata is. A Fidelitas ma a fiatalok javaslatait képes becsatornázni akár egészen a kormányzatig. Ma is vannak forradalmi ötleteik. Aki belép a szervezetbe, nyilván már érdeklődik a politika iránt, akadnak, akik kifejezetten szakpolitikával akarnak foglalkozni, és persze olyanok is, akik csak keresik a hasonló értékrendű fiatalokat, egy jó közösséget.

Hogyan ítélné meg kifejezetten a Fidesz helyzetét a fiatalok körében?

Ahogy a cégek vagy a különböző vállalkozások, úgy a pártok esetében is kulcskérdés az utánpótlás. A Fideszen belül egyre több a fiatal politikus, akik közül többen akár államtitkári vagy miniszteri szinten is megjelennek. A kormánypártnak nagyon fontos a fiatalos kommunikáció, ugyanakkor azt nehéz felmérni, hogy a fiatalokat a politika mennyire fogja meg. Helyes iránynak tartom, hogy a fiatalokkal alapvetően fiatalok kommunikáljanak.

Erősödik a pártvetélkedés, ami a 2022-es választások előszele. Mit gondol, a fiatalok elköteleződése lényeges szempont lehet a voksolást illetően?

Sokat emlegetjük a 2002-es választást, édesapám akkor két vokssal kapott ki. Minden szavazat számít, így a fiataloké is, ráadásul úgy vélem, a 2022-es megmérettetés tétje éppen számukra lesz óriási. Nem mindegy ugyanis, hogy jövőre a nemzeti értékeket és érdekeket előtérbe helyező kormány folytatja, vagy sem. Kifejezetten a fiataloknak szóló intézkedés az első nyelvvizsga ingyenessége, a jogosítvány támogatása, illetve a 25 éven aluliak személyi jövedelemadó mentessége, de akár a családtámogatások is. Ezek mind segítik, hogy itthon is lehessen boldogulni. Úgy vélem, a fiatalokat ma az online térben, célzott döntésekkel és a családokon keresztül lehet megszólítani.

A fiatalok 34 százaléka a Fidesz mellett. Legutóbb a Medián készített 2020 februárjában olyan felmérést, amely korcsoportonkénti bontásban vizsgálta a magyar választók pártpreferenciáit. Ebből kiderül: a 18–29 évesek között is kényelmesen vezet a Fidesz, az összes fiatal szavazó 34 százalékát tudhatja maga mögött. Ebben a korosztályban a második a 11 százalékon álló Momentum volt, a harmadik a 8 százalékos Jobbik, a negyedik az 5 százalékos LMP, majd a DK a maga 4 százalékával. Az MSZP–Párbeszéd 1 százalékát is idevéve tehát az ellenzéket a Jobbikkal együtt is csak a fiatalok 29 százaléka támogatta, és ugyanennyien voltak a bizonytalanok. Ráadásul nemzetközi összehasonlításban a jobboldal magyarországi támogatottsága kiugróan magas – még a teljes fiatal lakosság körében mért eredménye is magasabb, mint a nyugati jobboldali pártoké a biztos szavazók körében.

 Legutóbb a Medián készített 2020 februárjában olyan felmérést, amely korcsoportonkénti bontásban vizsgálta a magyar választók pártpreferenciáit. Ebből kiderül: a 18–29 évesek között is kényelmesen vezet a Fidesz, az összes fiatal szavazó 34 százalékát tudhatja maga mögött. Ebben a korosztályban a második a 11 százalékon álló Momentum volt, a harmadik a 8 százalékos Jobbik, a negyedik az 5 százalékos LMP, majd a DK a maga 4 százalékával. Az MSZP–Párbeszéd 1 százalékát is idevéve tehát az ellenzéket a Jobbikkal együtt is csak a fiatalok 29 százaléka támogatta, és ugyanennyien voltak a bizonytalanok. Ráadásul nemzetközi összehasonlításban a jobboldal magyarországi támogatottsága kiugróan magas – még a teljes fiatal lakosság körében mért eredménye is magasabb, mint a nyugati jobboldali pártoké a biztos szavazók körében.

Fotók: Földházi Árpád

Együttműködésben a Polgári Magyarországért Alapítvány gyakornoki programjával

Összesen 164 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
geyza1947
2021. június 27. 10:49
A ribi megszólalt, a kit Gulyás és a város..................................annyiban igaza van, hogy a fiataloknak nagy a tét a választást illetően, ha Orbán marad, akkor ök mennek ! Tudja ezt Orbán is azért nem engedi választani a 18 éven aluliakat !
RPéter10
2021. június 26. 17:31
Nevessünk: https://youtu.be/nGAPsU_3yYg
Sulammit
2021. június 26. 15:38
Jakab volt az egyetlen frakcióvezető, aki nem gratulált Koncz Zsófinak! Nem volt még ilyen bunkó a Parlamentben! Zsófi győzelme után be se mert menni a Parlamentbe. :)))
bagira
2021. június 26. 15:11
Ballibsik is siettek a család-lakás 10 millió forint vissza nem térintendő támogatást felszedni , közben gyurcsányra szavaznak . Sok marha ballibsi azt hiszi a fideszesekkel elbánnak , közben gyurcsány a támogatást visszafizettetik a pártársaival is. Úgyhogy elvtársak ne örüljetek az ingyen 10 millió forint támogatásnak adósságcsapdába kerültök ha gyurcsányra szavaztok. .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!