Karácsony: Nemzetközi porondon elég jól megállom a helyem

2021. június 09. 19:59

Több európai miniszterelnökkel is találkozik majd, a kínai kormánynak küldendő levelet pedig már fordítják – nyilatkozta a főpolgármester az Indexnek adott interjújában.

2021. június 09. 19:59
null

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere szerdán az Indexnek adott interjút, amelyben szó esett az angol nyelvtudásáról, a Fudan Egyetem ügyéről, valamint arról is, hogy miért indult el miniszterelnök-jelöltként. 

„Hiperpasszív” nyelvtudás – nemzetközi porond

„Amikor Angela Merkel német kancellár lett, akkor tanult meg angolul, én ezt a példát szeretném követni” – kezdte Karácsony a beszélgetést reagálva a nyelvtudását ért kritikákra. Hozzátette: „Nyilván ez a haza egyik legfontosabb ügye, hogy nekem milyen típusú nyelvvizsgám van, és az mikortól datálódik.”

Budapest főpolgármestere egyébként úgy véli, hogy a nemzetközi porondon elég jól megállja a helyét.

Mint fogalmazott: „Olyan nemzetközi kapcsolatrendszere ellenzéki politikusnak, mint nekem, nem nagyon van másnak. Az a helyzet, hogy néhány napon belül több európai miniszterelnökkel fogok találkozni.” 

A Fudan-ügyről és a kormány keleti politikájáról

A Fudan Egyetemmel kapcsolatban

Karácsony Gergely elmondta, már kész van az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek által írt, a kínai kormánynak küldendő levél, jelenleg a kínai fordításon dolgoznak.

A miniszterelnök-jelölt szerint a beruházás „sem Magyarországnak, sem Kínának nem különösebben az érdeke”. Karácsony Gergely saját bevallása szerint azt hitte, leesik a székről, amikor Palkovics László ismertette neki és Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármesternek a beruházási terveket. Karácsony szerint Magyarországnak „az lenne a jó, ha lezárulna az a történelmi vívódás, hogy a nyugat és a kelet között vagyunk, és hazánk mint komphajó kiköt a nyugati parton.”

„A kormány eljátszotta mindannyiunk bizalmát”

Arra a kérdésre, hogy a '22 utáni Karácsony vezette kormány majd transzparensebben kezeli-e a nemzetközi szerződéseket azt felelte:

az hogy mások hibáztak, abból miért következik, hogy én is hibázni fogok?”

Hozzátette: „Ennek a kormánynak a feje eljátszotta mindannyiunk bizalmát, a kormányzati teljesítményét, csak a családtagjainak a vagyonosodásából lehet igazából lemérni.”

A teljes beszélgetést itt tekintheti meg:

Összesen 253 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Horst_Tappert
2021. június 10. 16:59
„Amikor Angela Merkel német kancellár lett, akkor tanult meg angolul, én ezt a példát szeretném követni” Jaj, hát mikor leszel te német kancellár, geriferi?
többsincskiraly3
2021. június 10. 16:58
Hát persze. Attól még lehet valaki miniszterelnök, ha nem tud angolul. Olyan, amilyen. De aki folyamatosan hazudik, az nem lehet miniszterelnök. NEM LEHET MINISZTERELNÖK EGY HAZUG EMBER. Ez az elemi érdeke a jobb oldalnak is, bal oldalnak is!
ThunderDan
2021. június 10. 13:21
"még fordítják a levelet" - LOL Értsd: a hat párt komplett kampánystábja napok óta azon izzad, hogyan másszanak ki ebből a levélírásos slamasztikából.
semmisejo
2021. június 10. 10:42
Azt nem értem, hogy miért várja meg a miniszterelnökséget ahhoz, hogy elkezdjen angolt tanulni? Miért nem most, azonnal, ha már ennyire ráégett ez a dolog. Az is furcsa ám, hogy valaki a miniszterelnökség mellett akar tanulni. Lehet, hogy a phd-jét is arra az időszakra tervezi? Mert úgy is annyi rengeteg szabadideje lesz?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!