Karácsony a veszélyhelyzetet kihasználva bólintott rá a használt frankfurti villamosokra

2021. június 22. 14:34

A BKV 35 darab 25-30 éves Siemens-Düwag R típusú villamos beszerzéséhez kért és kapott jóváhagyást Karácsony Gergelytől.

2021. június 22. 14:34
null

Karácsony Gergely főpolgármester a rendkívüli jogrend adta lehetőséggel élve egy személyben fogadta el a javaslatot, így az első frankfurti villamos már idén megérkezhet, társai pedig a következő öt évben érkeznek meg. A villamosok váltják ki a Ganz ötven éves csuklós villamosait, amelyek jelenleg a 47-49-es vonalon közlekednek. 

A BKV-nak 7,7 milliárd forintért kínálta fel a Frankfurti Közlekedési Vállalat (VGF) a villamosokat, de a BKV az index értesülései szerint arra számít, hogy – tekintettel a két város 30 éves testvérvárosi viszonyára –  a németek hajlandók lesznek a 220 milliós darabár mérséklésére. 

Tarlós István idején is folyt villamosbeszerzés, a CAF-ügylet az elmúlt 35 év legnagyobb hazai villamosbeszerzése volt, melyet a BKK első vezetője, Vitézy Dávid írt alá. Első körben 47 szerelvényt hívtak le, amelyek ma az 1-es, a 3-as, valamint a budai fonódó vonalain járnak. A szerződést jelentős opcióval kötötték meg, így a fővárosnak és a BKK-nak további 77 villamos megrendelésére maradt lehetősége a 2014-es árakon. „Ilyen áron ma egyetlen új tenderen nem kapna ajánlatot a BKK” – mondta múlt héten Vitézy Dávid a Facebookon. Jelen állás szerint tehát 51 darab lehívása továbbra is várat magára.

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik