Egy kutatás szerint jelentősen nőtt az azonos nemű házasságok támogatottsága Magyarországon

2021. június 15. 08:14

A magyar válaszadók 62 százaléka gondolja úgy, hogy egy azonos nemű pár ugyanolyan jól fel tud nevelni egy gyereket, mint egy heteroszexuális szülőpár.

2021. június 15. 08:14
null

Közzétette az Ipsos a nemzetközi LGBT+ Pride 2021 című kutatásának eredményeit, amely sok izgalmas tanulsággal szolgál – írja a 24.hu. A tanulmány négy fő kategóriát vizsgál:

– a nemi identitást és szexuális orientációt,  

– az LMBT közösségek nyílt jelenlétét,    

– a házasság és gyereknevelés kérdéseit,    

– illetve az egyenlőség és a láthatóság témakörét.

Orientáció

A portál megírta: a kutatás 2021 tavaszán zajlott, 27 különböző országban kérdeztek összesen 19 069 embert. Ami a szexuális orientációt illeti,

a vizsgált országok közül Magyarországon mondták a legtöbben (84 százalék), hogy kizárólag az ellenkező neműekhez vonzódnak,

ezzel még a 83 százalékkal második helyen álló Oroszországot is maguk mögé utasítják a magyar válaszadók. Összehasonlításképpen a szigorúan katolikus Lengyelországban ez az arány már csak 79 százalék.

Láthatóság

Azt írják, az LMBT-emberek láthatóságát a legtöbb országban támogatják az emberek – ebben a tekintetben a világátlag 51 százalék. Ennyien támogatják átlagosan a világban, hogy LMBT-személyek nyíltan beszélhessenek a nemi identitásukról vagy a szexuális orientációjukról. Magyarországon csak a megkérdezettek harmada értett egyet ezzel. Világszerte az emberek 37 százaléka támogatja, hogy a leszbikusok, illetve a melegek kifejezhessék az utcán az érzelmeiket párjuk felé. Magyarországon ezt csupán a válaszadók 23 százaléka támogatja.

LMBT-karakterek a filmekben

Az LMBT-karakterek filmekben, sorozatokban, reklámokban való megjelenését a világon az emberek 35 százaléka támogatja, írják, negyedük azonban ellenzi. A válaszadók 55 százaléka tiltaná meg az LMBT-emberek diszkriminációját a munkaerőpiacon, illetve az oktatáshoz, lakhatáshoz és szociális szolgáltatásokhoz való hozzáférés területén. Ebben a tekintetben a felmérés szerint Magyarország nincs az élmezőnyben, inkább a „legkevésbé toleránsak közé tartozik”. Hazánk 31 százalékkal a lista végéről harmadik.

Azonos neműek házassága

A 24.hu azt írja, az azonos neműek házasságkötését világszerte 54 százalék támogatja. E tekintetben Hollandia áll az első helyen 84 százalékkal, de a magyar válaszadók nagyjából fele, 46 százalék is úgy nyilatkozott idén, hogy támogatná az azonos neműek házasságkötését. Magyarországon azonban erre egyelőre nincs lehetőség. Az azonos neműek házasságának ügyében a lengyel válaszadóknak 29 százaléka, míg a spanyoloknak 76 százaléka volt támogató – hogy a két ismerten erős keresztény hagyományokkal rendelkező országot említsük, írják.

Az Ipsos korábbi, 2013-as adataihoz képest Magyarország olyan hely, ahol jelentőset nőtt az azonos nemű párok házasságának támogatása, egészen pontosan 30 százalékról 46 százalékra. Hangsúlyozták: túl ezen, a magyar válaszadók 62 százaléka gondolja úgy, hogy egy azonos nemű pár ugyanolyan jól fel tud nevelni egy gyereket, mint egy heteroszexuális szülőpár.

Elenyésző reprezentáltság a társadalomban

A 24.hu szerint a kutatás fő tanulsága az, hogy kirajzolódni látszik egy nemzedéki szakadék a nemi identitás és a szexuális irányultság kérdéseiben. A Z-generáció tagjai, azaz a 24 évesek vagy annál fiatalabbak 4 százaléka vallott úgy, hogy a nemi identitása transznemű, nem-bináris, genderfluid vagy más. Ugyanez a 25-40 évesek közt 2 százalék, az annál idősebbeknél pedig maximum 1 százalék. Ami a Z-generáció szexuális beállítottságát illeti, 68 százalékuk heteroszexuális, 4 százalékuk leszbikus vagy meleg, 9 százalékuk pedig biszexuálisnak vallja magát. Nekik 2-2 százalék pánszexuális vagy aszexuális, 1 százalék más, a maradék pedig nem tudja vagy nem válaszolt.

Fotó: Trenka Attila

Összesen 202 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
formaegy
2021. június 22. 14:37
No aztán kiket kérdeztek? A buzikat, és a dk-s komcsi járókereteseket akik kifordulva magukból verik a hordót. Vajon ha tudnák, hogy Gyurcsánynak is kifordul a gyomra csak a szavazatok miatt veri a fenekét akkor is ezt mondanák? Kérjék már meg Gyurcsányt, hogy dugassa seggbe magát egy buzival megtenné? Hányinger!
elfújta az ellenszél
2021. június 15. 23:24
Magyarországon ''a válaszadók 31 százaléka tiltaná meg az LMBT-emberek diszkriminációját a munkaerőpiacon, illetve az oktatáshoz, lakhatáshoz és szociális szolgáltatásokhoz való hozzáférés területén'' Akkor hogy is áll a buzik támogatottsága? Nagy többség még emberszámba se veszi öket
FilcTroll
2021. június 15. 19:45
Egy szempont az örökbefogadáshoz. Az örökbefogadott gyerekek számára rendkívül fontos, alapvető kérdés, hogy ezt a tényt ki tudja róluk és ki nem. Ezt bárki örökbefogadó megerősítheti, de személyes tapasztalatom is van: a kislányom egyik közeli barátnője másfél évet várt, mire elmesélte, hogy őt örökbe fogadták. Ez annak a "csomagnak" a része, amit egész gyerekkorukban cipelnek és dolgoznak fel. Van, aki sokáig vagy örökre is titkolja, ez gyerekként nem könnyű ügy. Ezek tükrében miért gondolja bárki, hogy egy mégoly rendes, tisztességes meleg pár fel tud nevelni egy örökbefogadott gyereket? A látható helyzet azonnal elárulja magát, ezzel megsérti nem csak a gyerek érzékenységét, hanem a jogait is megsérti.
annamanna
2021. június 15. 18:48
Tökmindegy, milyen kontextusban beszélnek róla, az a lényeg, hogy ez frankón lehetetlenné teszi a barátkozást, mivel az egyneműek közötti kapcsolat, és ha orron-szájon át a buzitéma folyik, akkor óhatatlanul mindenki a buzulással köti össze két egynemű személy szimpátiáját, és a biztonság kedvéért nem fogják tartani az emberek (fiatalok) egymással a kapcsolatot, és a biztonság kedvéért inkább belemennek olyan heteroszexuális kapcsolatokba, amik nem a bizalmon és szereteten alapulnak, csak azért, hogy semmiképp se legyenek buzik. Sokkal mélyebben roncsol ennek a bedobása a köztudatba, és NAPI SZINTEN VALÓ ISMÉTELGETÉSE A MANDINEREN IS, mintsem azt gondolnánk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!