Volt szlovák kormányfők: Čarnogurský egyetért Orbánnal, Dzurinda nem

2021. május 08. 17:36

Megosztja a volt szlovák miniszterelnököket a Postoj portálon közölt interjú Orbán Viktorral. A lap megkeresett négy egykori kormányfőt, hogy kommentálják Orbán Közép-Európával kapcsolatos mondandóját. Mutatjuk, ki mit mondott.

2021. május 08. 17:36
null

A héten a magyar kormányfővel interjút közlő szlovák Postoj Orbán Viktor Közép-Európa víziójával szembesítette a korábbi szlovák kormányfők közül Ján Čarnogurskýt, Mikuláš Dzurindát, Robert Ficót és Peter Pellegrinit – írja a ma7.sk.

A konzervatív lap a következő két kérdést tette fel az egykori szlovák miniszterelnököknek (csak Iveta Radičová és Igor Matovič nem adott választ a lapnak):

1. A magyar miniszterelnök az EU jövőjéről szólva úgy látja, hogy 2030-ra a francia-német kétpólusú együttműködés mellett létre kellene hozni egy harmadik pólust is, amelyet Közép-Európa, pontosabban a V4 alkotna. Mit gondol erről a jövőképről?

2. Orbán Viktor jobban hisz Közép-Európa, mint Nyugat-Európa jövőjében. Közép-Európa számára egy „nagy közép-európai reneszánszot” jósol. Osztja ezt az optimizmust, vagy Közép-Európa jövőjéről szólva inkább aggályai vannak?

A kereszténydemokrata Čarnogurský, aki 1991 és 1992 között állt a szlovák kormány élén, határozottan kiáll Orbán Közép-Európa felfogása mellett: „Közép-Európának, legyen az a V4 (vagy akár más formában, például Ausztriával kibővítve), megvan a lehetősége egy ilyen pozíció kialakítására, és

– vélte Ján Čarnogurský. 

A politikus hangsúlyozta, hogy ennek előfeltétele, hogy rendezzék, megerősítsék a szlovák-magyar kapcsolatokat. Hozzátette: Szlovákia nem tagadhatja le a saját múltját, ami Pannóniához és a történelmi Magyarországhoz köti, egyszersmind  az országnak tisztában kell lennie a jelenlegi képességeivel és lehetőségeivel.

Az 1998 és 2006 között kormányzó Mikuláš Dzurinda szerint

az Orbán által elképzelt Közép-Európa szembe megy az egységes Európa eszméjével.

Dzurinda szerint ha a V4 önálló erőközponttá növi ki magát a francia-német tengellyel szemben, az gyengíti Európát. Álláspontja szerint a mag-Európa nagyhatalmaiban Közép-Európának nem riválist kellene látnia, hanem olyan tényezőket, amelyek felelősségteljesen szavatolják a kontinens biztonságát. 

Dzurinda szerint Szlovákia számára áldás az Európai Unió, ezért nemzeti érdek, hogy a jövőben is erős szövetség maradjon az EU. Szerinte a nemzeti egoizmus, a reformok fékezése jelenti a legnagyobb veszélyt az Európai Unió jövőjére.

Robert Fico szerint az elmúlt években meggyengült a francia-német tengely, s ez felértékelte Közép-Európa szerepét. Fico kiemeli, a közép-európai együttműködésnek köszönhetően fantasztikus eredményeket sikerült elérni, sikerült feltartóztatni a migránsáradatot.

amelyen olyan intenzíven dolgozik a kormányunk, mert tévesen azt hiszi, hogy Lengyelország és Magyarország nézetei a kulcsfontosságú témákban toxikusak” – hangsúlyozta a volt kormányfő. Fico szerint az elmúlt évek bebizonyították, hogy Közép-Európa nemzetállamai életképesek, és rugalmasabban tudnak reagálni a kor kihívásaira, mint a dekadenssé váló Nyugat-Európa. 

Peter Pellegrini szerint, aki 2018-2020 közt volt kormányfő Pozsonyban, összeurópai konszenzusra van szükség a kontinens jövőjéről folytatott vitákban. Pellegrini ugyanakkor híve a szoros visegrádi együttműködésnek, ami megfelel Szlovákiai nemzeti és regionális érdekeinek, de a V4-eket nem állítaná szembe a német-francia tengellyel.

A volt kormányfő hangsúlyozza, Közép-Európa az Európai Unió elválaszthatatlan része, erről a térség polgárai döntöttek még 2003-ban. Pellegrini ugyanakkor hozzáteszi, Európán belül fontosak a helyi értékek, a szubszidiaritás.

(Fotó: Robert Fico, Mikuláš Dzurinda és Peter Pellegrini, https://www1.pluska.sk)

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MZperXXL
2021. május 09. 13:19
Peter Pellegrini szerint: "Közép-Európa az Európai Unió elválaszthatatlan része" Aki ismeri a történelmet, ilyet nem jelenthet ki. Osztrák-Magyar Monarchia, Török birodalom, Magyar Királyság, Római birodalom stb. Egyébként miért kellene bárminek is a része lennie Közép-Európának? Miért nem lehet egységes egész, önmagában? Kulturálisan kb. homogén, gazdaságilag kb. egy szinten van stb.
DonCiccio
2021. május 09. 11:00
Xxx
orygabor
2021. május 09. 10:07
Ez nyári Mikulás úgy gondolja, sokkal kevésbé előnyös önállóan dönteni, gondolkodni, mint inkább beletemetkezni egy jó nagy puha seggbe. Hogy nálunk kiváló libsi kormányfő lehetne, azt megértem. De úgy látszik, Tusk fajtája osztódással szaporodik.
savrena
2021. május 08. 23:10
A V4 lelke a magyar-lengyel együttműködés. Itt a legnagyobb nezetkulinbseg az orosz kérdés. De ezt tudja a két ország is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!