Ötven éve jelent meg a templomokban a keresztény könnyűzene

2021. május 30. 08:12

A Gável testvérpár a műfaj magyarországi katolikus képviselői.

2021. május 30. 08:12
null

Gável András és Gável Gellért, az Eucharist zenekar alapítói voltak Földi-Kovács Andrea műsorvezető vendégei az Abszolút friss adásában. Arról beszélgettek, hogy a könnyűzene mikor jelent meg az egyházban és mi a zene szerepéről az egyházi életben. A zenészek jellemzően az evangélium üzenetének átadását és Isten nevének felemelését állítják célkeresztbe. A testvérpár az angolszász contemporary christian music megfelelőjeként emlegethető műfaj magyarországi katolikus képviselői.

Gável András, a Vasárnap.hu munkatársa úgy fogalmazott, a hatvanas évek vége felé elinduló keresztény könnyűzene az egyházba nem a könnyelműséget vagy a szabadságot hozta be, hanem  éppen a karizmatikus lelkiségnek, a bázisközösségnek a létét erősítette meg. A Gável testvérek kiemelték Szilas Imrét, aki szerintük olyan mérföldkő volt a magyarországi keresztény könnyűzene  életében, mint Bach a zenetörténetre nézve. Szilas Imre beatmiséjével kezdődött el a tulajdonképpeni keresztény könnyűzene Magyarországon, míg Bach halálával a klasszika.

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szandi-mandi
2021. május 31. 12:56
A beatmise a katolikus templomokban nekem először blaszfémia volt, de megismerve az alkotókat megváltozott a véleményem. A fiatalok megnyerésének fontos eszköze volt. Talán lehetne ma is. Szilas Imre a napokban Magyarországra látogat. A Mercédesz kórus a 70-es évek eleje óta sokáig működött. Jelenleg is vannak beatmisék. A tv keresse meg a Walthier Tamást. Hajnal György -néhány éve nyugalmazott- atya a Regnum Marianum templomban (előtte a Mária utcában a Jézus Szívében, majd a Kőbányai Szent Lászlóban) a gesztora volt az egész mozgalomnak. Hozzáértőknek: Igen, van új Regnum Marianum templom a Zoborhegy téren, a városligeti helyett, mert ott nem lehetett újjáépíteni sem a Kádár idejében, sem utána.
BGregorius
2021. május 30. 21:03
Bendzsó. A test zenéjének megvan a maga helye a hittanórán, a tábortűz mellett. Az előszobában. De a hit útján tovább kell lépni.
I_Isti
2021. május 30. 14:04
A lemaradás végleges? A zene a forma. A lényeg meg a belső tartalom. Vagy jelen van Jézus Krisztus egy vallási rendezvényen - keresztény istentiszteleten - vagy nincs. A karizmatikus mozgalom a múlt század elején protestáns közösségekben indult el kb azzal, hogy az emberek elkezdtek nyelveken szólni. Csakhogy ott nem a forma volt a lényeg, hanem a megtérés, a hit, és megszentelődés.
kapor tyütyü
2021. május 30. 12:14
Katolikus vagyok. Sosem tetszett a templomban a Donovan-epigonok játéka. Az igazi, tiszta, mély szakralitás nem tűri a könnyű műfajt. Tudom, a cél szentesíti az eszközt alapon a fiatalok bevonzása volt a cél. Akkor sem helyeslem. Aki hinni akar, higgyen az isteni tanításban, ne a pop dallamokban, meg a kvázi hitbe csomagolt esztrádban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!