Elmentünk a falig

2021. május 29. 08:30

A jogszabály célja a gyermekek minél szélesebb körű védelme a pedofil bűnözőkkel szemben. Interjú.

2021. május 29. 08:30
Kocsis Máté
Kocsis Máté

„Hogy látja, sikerült a pedofilellenes törvényjavaslattal megfelelni a társadalom igazságérzetének? Elég szigorúak az önök által javasolt büntetések?

A magyar büntetőjog rendszerébe beilleszthető lehetőségeket nézve, amelyek megfelelnek az alaptörvénynek és a büntetőjogi alapelveknek, elmentünk a falig. Ezután a gyermekpornográfia egyes minősített eseteinél, például ha 12 évnél fiatalabb személlyel szemben erőszakot vagy sanyargatást alkalmazva követik el ezt a bűncselekményt, a tett az emberöléssel azonos elbírálás alá esik majd.

Magyarul: húsz évet is kaphat az illető úgy, hogy nem lehet feltételesen szabadságra bocsátani, mert a bíróságnak nem lesz erre lehetősége. A törvényjavaslat szigorúságát egyébként szerintem az is jól mutatja, hogy a liberális mainstream kritizálja azt.

Az emberek egy-egy nagy felháborodást kiváltó ügy után azonnali lépéseket követelnek. Mit gondol, megfelelő gyorsasággal cselekedtek a pedofilellenes törvénycsomag megalkotásakor?

Szerintem az a jó, hogy végre elkészült. Nagyon összetett feladat volt a jogalkotási munka, mert nemcsak a pedofilellenes szabályozást, hanem a teljes gyermekvédelmi rendszert át kellett tekintenünk. A járványhelyzet is rengeteg feladatot rótt az államra, ami szintén lassította a munkánkat, ráadásul a büntető törvénykönyv megfelelő, a jogrendszer egységébe illeszkedő módosítását sem lehet kapkodva elvégezni. Ezért úgy vélem, hogy más jogalkotási feladatokkal összehasonlítva, átlagos tempóban készült el az előterjesztésünk.

Mi volt a céljuk a törvénycsomag megalkotásakor?

A jogszabály célja a gyermekek minél szélesebb körű védelme a pedofil bűnözőkkel szemben, ami jelenti egyrészt a pedofil bűncselekményekre vonatkozó szankciók szigorítását, másrészt az ilyen típusú bűncselekmények megelőzésére szolgáló eszközrendszer kiszélesítését. Ez csak az egyik oldala a feladatnak, maradt még tennivaló az áldozatsegítést illetően, de az nem a büntetőjog része.”

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2021. május 29. 21:43
Tulajdonképpen miből áll válás után egy ilyet szerkeszteni? Néhány megfelelően érdekelt ügyintéző, ennyi elég. A Fidesz szokás szerint öngólt lő: Leadja a dönntési jogosultságot a teljesen ellenzékileg fertőzött bíróságoknak.
brekker
2021. május 29. 19:42
Ha csak a családtag érhet hozzá a kiskorú családtagjához, akkor olyan bérviszonyokat kell kialakítani, hogy az egyik szülő (rákérdezés:anya) el tudja őt/őket látni teljes munkaidőben. Ő majd gondoskodik róla, hogy ki mihez nyúljon hozzá. Bekényszerítem a nőket a konyhába: nem igaz egyébként se tudnak főzni. Csak a forró víz arra vigyázzatok, mert azt szeretik magukra rántani a gézengúzok.
brekker
2021. május 29. 19:27
Így képzelitek, nagy hülyék? Az ideologikus gondolkodás beteggé tesz.
brekker
2021. május 29. 19:22
Rámmásznak a kis hülyék, leválasztom őket, mint piócákat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!