Kitüntette Karikó Katalint az Emberi Méltóság Tanácsa

2021. május 07. 15:43

„A kutatóbiológus olyan elődök nyomdokaiba lépett, mint Semmelweis Ignác, Heim Pál vagy Szent-Györgyi Albert” – méltatta Bajkai István országgyűlési képviselő a díjazott tudóst.

2021. május 07. 15:43
null

A díjazottat Bajkai István országgyűlési képviselő (Fidesz) méltatta, aki beszédében emlékeztetett: hasonló méretű világjárványra legutóbb száz éve, a spanyolnátha idején volt példa. Az a járvány több embert vitt el, mint az első világháború. De amilyen hirtelen érte a ma emberét a koronavírus, olyan gyorsan derült ki, hogy a tudósok már hosszú ideje keresik a hasonló betegségek gyógyításának lehetőségeit.

Laboratóriumi hősök

Bajkai István kiemelte: az emberiség ugyanolyan hálával tartozik a kórházakban helyt álló egészségügyi dolgozóknak, mint azoknak, akik a laboratóriumokban kutatták éjt nappallá téve a vírus ellenszerét.

Büszkeséggel és reménységgel tekinthetünk a magyar alkotószellem egyik legnagyobbikára"

– méltatta Karikó Katalint, hozzátéve: a kutatóbiológus olyan elődök nyomdokaiba lépett, mint Semmelweis Ignác, Heim Pál vagy Szent-Györgyi Albert.

Mindig magyar maradt

Karikó Katalin beszédében hangsúlyozta, hogy nagy megtiszteltetés számára megannyi neves előd után ezt a kitüntetést megkapni. A biokémikus felidézte, hogy több évtizede külföldön él ugyan, de családjával együtt mindig is magyar maradt, gyermekeit is magyarul nevelte, így ők is szívesen járnak ide. Magyarországon tanulta meg az alaptudományokat, itt kezdte el alkalmazni a tudását, a vírusokat kutatni. Az Egyesült Államokban sem volt mindig könnyű az élet, hiszen olyan tudományterületet választott, amelyben sokan nem hittek – emlékezett. Nyolcadik éve Németországban dolgozik munkacsoportjával, amellyel tovább folytatják kísérleteiket az mRNS más típusú alkalmazásait – például rákos betegségek vagy szívelégtelenségek kezelése – is kutatva.

(MTI)

Nyitókép: AFP

 

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kizökkentidő
2021. május 08. 06:50
Talán még megérjük, hogy a legokosabb magyaroknak nem kell külföldre menniük ha érvényesülni akarnak.
Krupp Skya
2021. május 08. 05:23
Ugyan már, Vágó Pista bácsinak 40 darab ilyen szabadalma van a fiókjában, csak nem adja be.
Pipas 3
2021. május 07. 22:36
Kedves Katalin: őszinte szívvel gratulálok a kitüntetésének! Büszkék vagyunk Önre, és az elért eredményeire! Köszönöm hogy a nyilatkozatában elmondta hogy Ön Magyar ember!!! Nem csak magyarul beszélő!!
békalepcse
2021. május 07. 21:33
A tudomány története már régen bebizonyította, az akkori pillanatnyi hősei a tusománynak ritkán állták ji az idők próbáját. Reméljük Katalin asszonynak nem kell osztozni a bevezetőben felemlegetett Semmelweis Ignác sorsában, akit a bécsi tébolydában az őt megérteni képtelen gondozója fojtotta meg. Nagy dolognak gondolom ezt a munkáját, de hogy a járványkezelésben is megoldás lehet azt kétlem. Mint azt tudhatjátok, a vírus nem kér tanácsot, nincs védettségi útlevele és ponleszarja merre kutat Katalin, mutálódik a nyűvese és ha gyors a vakcinaváltás, higgyétek el még gyorsabb lesz a mutáció is! Sok sikert Katalinnak, de azért minden újat fenntartással kéne kezelni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!