Orbán: Május 10-én nyitnak a középiskolák, csak írásbeli érettségi lesz

2021. április 09. 07:25

Június elejére 7 millió beoltott lehet, de ehhez elég regisztrált kell – tájékoztatott a miniszterelnök péntek reggel. Összefoglalónk.

2021. április 09. 07:25
null

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádió, Jó reggelt, Magyarország! című műsorának vendége volt. A kormányfő a beszélgetés elején elmondta: a járványhelyzetben most a brit mutáns pusztít, és bár ez ugyanaz a vírus, más a tűzereje. „Most a zárásokkal nem lehet visszaszorítani” – tette hozzá.

Az izolálás csak lassítani tudja a vírus terjedését, megsemmisíteni csak vakcinával lehet”

– szögezte le a kormányfő.

Jól halad, de még mindig kevés a védőoltásra regisztráltak száma

Orbán Viktor elmondta, hogy a rendszerváltás sem produkált háborús állapotokat, míg most olyan helyzetben élünk. „Filmekben lehet ilyet látni, ami most van” – fogalmazott. „Az embereknek a háborúból előbb-utóbb elegük van” – tette hozzá. Mint fogalmazott:

„akkor lesz béke, ha a vírust az oltásokkal sikerült legyőzni”.

„Ahhoz, hogy legyőzhessük a vírust, kellenek emberek, akik be akarják magukat oltatni” – szögezte le a kormányfő. A miniszterelnök elmondta, hogy a regisztráció jól halad, a „tegnapi napon átlépte a regisztráltak száma a 4 milliót” – tájékoztatott a kormányfő. „Ez növekvő szám, de még mindig kevés” – tette hozzá. Orbán Viktor elmondta: kampányt indítanak híres emberek bevonásával a regisztráció, a védőoltás népszerűsítésére.

Június elejére 7 millió beoltott honfitársunk lehet, ha lesz elég regisztrált

Már 2,7 millió embert oltottunk be, és május elejére 4 millió lesz a beoltottak száma.

Az oltási tervek szerint június elejére 7 millió beoltott honfitársunk lehet, de ehhez elég regisztrált kell”

– szögezte le a kormányfő. „Attól tartok, hogy nem lesz annyi regisztrált, és magát beoltani kívánó ember, mint ahány vakcina” – tette hozzá.

A kormányfő mindenkinek megköszönte, hogy betartotta a 8 órás korlátozást

A kormányfő elmondta, hogy „egy óvatos lépést tettünk ezen a héten”. Orbán Viktor mindenkinek köszönetet mondott, hogy betartották az este 8 órakor kezdődő kijárási tilalmat. „Az emberek példás fegyelmezettséggel tartották be a korlátozásokat” – értékelt a miniszterelnök.

Orbán Viktor szólt arról is, hogy az ország egyik legfőbb logisztikai akcióját irányítják most az oltások megszervezésével. „Az egész egy nagyon bonyolult folyamat” – tette hozzá. „Önmagában nézve sem rossz a teljesítményünk, de összevetve az uniós országokkal, Magyarország nagyon jól teljesít” – fogalmazott.

Brüsszelben az történt, mint a migrációnál és a kerítésépítésnél

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy 90 százalék fölött van a 65 év felettiek beoltása. Az elejétől fogva bíztam benne, hogy ez sikerülni fog – tette hozzá. Az idősek életveszélyben voltak, és az ember nem tudta megmondani, hogy ha a 65 év felettiek megkapják a vírust, akkor mi fog történni. „Brüsszelben az történt, mint a migrációnál és a kerítésépítésnél, és mire észbe kaptak, addigra bent voltak” – mondta a kormányfő. Csak a magyaroknak volt a helyén az eszük. 

Orbán Viktor elmondta, hogy a vakcinák esetében mondtuk, hogy nemcsak az árat, hanem az időpontot is figyelembe kell venni.

A kínai és orosz vakcina esetében is ugyanolyan támadásokat kapott az ország, mint a kerítésépítés idején”

– tette hozzá. Most pedig Bajorország orosz vakcinát akar rendelni. Úgy látja, jól döntött az ország, és hiába vannak nálunk nagyobb országok, akkor is nekünk kell vállalni a döntés felelősségét.

Május 10-én nyitnak a középiskolák, és csak írásbeli érettségi lesz

Orbán Viktor szólt arról is, hogy Magyarországon sokkal nagyobb a bizalom az oltásokkal kapcsolatban, mint sok nyugati országban. Még nincs döntés a 16-18 évesek oltásáról. Úgy döntött az Operatív Törzs, hogy a középiskolák csak május 10-én nyitnak. Csak írásbeli érettségi lesz – mondta a kormányfő. Orbán Viktor szólt arról is, hogyha elérjük a 4 milliós létszámot május elejére, akkor nyithatnak a szállodák, éttermek és a közösségi események. Most egyelőre az iskolák újranyitása következik – tette hozzá. 

„A baloldal oltásellenes, és ez nem képezheti vita tárgyát”

– mondta a kormányfő. A baloldal beadott egy országgyűlési határozatot arról, hogy tiltsák be a kínai és orosz vakcinát, ez egy tény – tette hozzá. Ha ezt a parlament elfogadja, akkor sokkal többen haltak volna meg. Az csak a képmutatás része, hogy magukat beoltják, és az embereket lebeszélik – tette hozzá.

Petry Zsolt nincs egyedül

Petry Zsolt kirúgásáról azt mondta a kormányfő, hogy Németországot nem minősíti, éppen elég bajt okoz, hogy Németország minősítget minket. Azt le lehet vonni, hogy a liberális politika ma Európában elnyomó politika, aki hangot ad a véleményének, azt megbüntetik – tette hozzá. Mint fogalmazott: az elvi kérdéseken túl nagyon fontos, hogy itt egy magyar emberről van szó. Magyarország ma egy sikeres ország akar lenni, és ezt akkor lehet elérni, ha betartjuk a legfontosabb törvényeket, így

„egyetlen magyar sincs egyedül, így Petry Zsolt sincs egyedül.”

Orbán Viktor elmondta, hogy a válogatott körüli nyilatkozat miatt alakult ki ez a helyzet.

A válogatott sportolókra lányaink és fiainkra tekintünk, így nem mindegy, milyen állapotok vannak a válogatott körül. Most a válogatott egysége megbomolhat a csapatban és a csapat és a szurkolók között, de az egységet helyre kell állítani, ez pedig a szövetségi kapitányon és Szalai Ádámon múlhat.

Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt

Összesen 336 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2021. április 09. 18:44
Football for Dummies.
brekker
2021. április 09. 18:42
Gulácsit ki kell baszni a válogatottból! Kavarógépek nem kellenek. De ne Dibuszt tegyük a helyére!
zsoltkom2
2021. április 09. 18:41
"Orbán: Május 10-én nyitnak a középiskolák, csak írásbeli érettségi lesz" "Válámi ván, dé ném áz igázi"... "de most múlik pontosan"... 2022-re Nagymintás közvélemény-kutatás: a 30 év alattiak elsöprő többsége kiebrudalná az Orbán-kormányt https://bit.ly/31ZstfR
Dorset Naga
2021. április 09. 14:01
A beoltottak is kórházi kezelés nélkül átvészelik a fertőzést. Az oltási igazolást meg el kell fogadja az EU, mert a turizmusnak működnie kell. A keleti országok nagypénzű vendégeit nem fogják elriasztani, meg aztán a törvények sem teszik majd lehetővé, csak az EU által jóváhagyott oltásokkal immunizált látogatókat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!