Medgyessy szerint Kína sikerének titka a párt és a sajátos szocializmus

2021. április 28. 13:39

A volt MSZP-s kormányfő elismeréssel beszélt az ázsiai ország gazdasági eredményeiről, technikai vívmányairól és a szegénység enyhítéséről.

2021. április 28. 13:39
null

A Kínai Kommunista Párt (KKP) vezetése és a kínai jellegzetességekkel bíró szocializmus fenntartása kulcsfontosságú szerepet játszik Kína sikereiben, jelentette ki Medgyessy Péter volt magyar miniszterelnök a közelmúltban a Xinhuának adott exkluzív interjúban.

Idén van a KKP megalapításának 100. évfordulója, Medgyessy ennek kapcsán kifejtette, hogy mi a párt hosszú távú sikereinek a titka. „Minden társadalom olyan rendszert keres, amely a legjobban felel meg saját történelmének, kulturális hagyományainak és népe jellegének” – fogalmazott az egykori szocialista kormányfő. Kína számára a szocializmus ottani jellegzetességekkel történő felépítésének a modellje biztosította, hogy az ázsiai ország a következő években is előre tudjon haladni – tette hozzá.

Kína sikere szorosan összefonódik a párt sikerével, amely két dolgon nyugszik, az egyik, hogy stabil, hosszú távon is fenntartható értékrendet képvisel, a másik pedig az, hogy nagyon jó a megújulási képessége – jelentette ki Medgyessy. A gazdasági fellendülés, a szegénység enyhítése, az olyan fejlett csúcstechnológia, mint az 5G hálózatok, a mesterséges intelligencia (AI) és az űrkutatás nagyon lenyűgöző eredmény – mondta a politikus. „Kínában az életminőség is sokat változott, és ez talán még fontosabb is, mint a műszaki fejlődés” – jelentette ki. Végül hangsúlyozta, hogy Kína példát mutatott a fejlődő országok számára.

 

Fotó: Budapest, 2004, június 11. Medgyessy Péter miniszterelnök a Parlament 9-es kapujánál fogadta Hu Csin-tao-t (Hu Jintao), a Kínai Népköztársaság elnökét, akivel plenáris tárgyalást folytatott az Országház Munkácsy-termében.MTI Fotó: Kovács Attila

Összesen 167 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Box Hill
2021. április 28. 17:11
Kína sikerének titka egyszerű: a kommunisták rájöttek, hogy a diaszpórában élő kínaiak tudását, helyismeretét, kapitalista gyakorlatát nem irigyelni kell, pláne nem osztályalapon támadni, hanem felhasználni kell. Ettől lett nemzeti a szocializmusuk.
haWer1980
2021. április 28. 15:53
Nem kívánok válaszolni olyan felvetésekre, melyek öncélúak. Vagy a körülmények nem ismeretéről vallanak. Vagy a már (reméljük) bukott mai liberalizmusra' épül /Csak erre : ne járjon diszkriminatív előnyökkel a 'Védettségi Igazolvány', mert kiskegyed azértsem akarja magát beoltatni/ Mert ha ugye a józan többség "önnél kisebb arccal" mind oltakozik, akkor kiskegyed kibújhat alóla. Elég addig kibekkelni' ! /nehogy má' nekem egy .... előírja, mert ő hisz benne !/ Nos ez az új 'trendi', a közös szolidaritás hiánya. Miért a fenti Kínai analógia ? Mert tisztelhetjük a mai Kínát úgy is, hogy "nem fogadjuk el-nem feledjük a Tiennanmen tér mártírjait"! Sajnáljuk Tibetet ! Útáltam a szovjeteket. Soha volt kádári kis piros könyvem. Maoét, anno láttam, évfolyamtársaknál, akik a kínai követségtől kapták... E reflexió nem az egykori Miniszterelnökről szól. Nem a mai Kína dicséretéről. Hanem exhibicionista adok - kapok helyett néha, nem csípőből odapörkölésre. Talán gondolkodásra. Ha a világon MA mindenki liberálissá lenne, becsukhatnánk a boltot. Mert a sima modorú eu-politikusok is ugyanúgy ártanak, /korruptak-életek kárára, VAKCINA !/csak a TE pénzedért vett álarc mögött ! Sajnos v. szerencsére? felértékelődik az IGAZ szó, 'komolyabb' relációkban. Mert EZ emberek tízezreinek életét jelentheti, mint minap. S olyan valaki bírálja Kína mai urait, aki már (legalább) egy néhány száz fős "kócerájt" sikerrel vezetett néhány évig. VS egy többezer éves kultúrával, amely a mai 2 Mrd fő felé tart. Melyet sikerült stabilizálni... Sikerült túl-fejlődését már kvázi-demokratikusan' uralni. A COVID-ot is. Plusz becsüli a Magyart, hasonló, az "Arcának" rangját óvó mentalitásáért. Igen, magam ma inkább tőlük kérnék, (bármit) szemben pl. az usa, már több évtizedes demokrácia-exportjával. Vagy az eu-tól, mai korrupt képviselőitől és vezetőitől. /Tényekre-érvekre, válaszolok. A bölcsek köve nélkül/
geyza1947
2021. április 28. 15:34
Kina, ipari fejlettsége abban rejlik, hogy a világon összelopkodták az összes fejlett dolgokat majd simán lekoppintották. A másik pedig a rengeteg olcsó munkaerő. Amúgy kapitalista müködéssel és szocialista prti irányitással működnek.
simonvitéz
2021. április 28. 15:29
Kina sikerének titka lehet hogy a sajátos kínai kommunizmus, de Magyarország sikerének garantáltan nem az a titka, hogy a te bandád bármilyen formában visszajojjon. Kina a saját fegyverét fordította a Nyugat ellen. Brutális termelői kapitalizmust épített fel az elmúlt 40 évben, míg a Nyugat szép lassan a kaszinó kapitalizmust, a spekulaciora építő kapitalizmust építette fel. Ezért aztán a Nyugat gyorsuló üzemben hanyatlik, mind fizikai/szellemi/erkölcsi tekintetben. Ami a felszínen tartja, még, hogy beindult a bankoprés, az utolsó kétségbeesett kísérlet a Birodalom megmentésére.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!