Kovács Árpád: A 2010 előtti eladósodás nagymértékben különbözik a mostanitól

2021. április 06. 09:59

A Költségvetési Tanács elnöke szerint az elmúlt tíz év munkájának köszönhetően a magyar gazdaság stabil maradt a járvány ellenére.

2021. április 06. 09:59

Az elmúlt tíz év munkájának köszönhetően a járvány miatti válság ellenére a magyar gazdaság ütésállóképessége jó, a fundamentumok – államháztartás, infláció, növekedés, kereskedelmi egyenleg és kamatlábak – stabilak maradtak – mondta Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács (KT) elnöke a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország! című műsorában. Megjegyezte:

az államháztartás GDP-arányos hiánya fokozatosan fog visszatérni a 3 százalék alatti szintre,

idén még 7,5 százalék körül lehet. Az államadósság 2021-ben csökkenésnek indulhat, de még 4-5 évnek el kell telnie a 2019. év végi állapot eléréséhez – tette hozzá.    

Kovács Árpád hangsúlyozta, hogy az előrejelzései saját véleményen alapulnak, a KT április közepén tárgyalja majd a tavalyi és az idei költségvetés pályáját. Nem zárta ki, hogy gyorsabban növekedjen idén a gazdaság, de elmondása szerint 3,5 százalékos emelkedéssel is „boldog lenne”. A KT elnöke arról is beszélt, hogy a 2010 előtti eladósodás nagymértékben különbözik a mostanitól;

Az emberi életek mentése a papíron jól mutató számoknál sokkal fontosabb – húzta alá, utalva arra, hogy a gazdaság tartalékait vissza kell építeni.

(MTI)

Összesen 138 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2021. április 06. 16:50
A forintadósságot megfinanszírozza a Nemzeti Bank, és aztán majd leírjuk. Pont úgy, mint a nagybetűs Nyugaton az euró és dollár adósságokat. (Mivel forintadósságunk van, és nem vagyunk eurozóna tagok, ezért tőlük függetlenül is megtehetjük.) Ami a fontos, az a külkereskedelmi mérleg, abban pedig többletünk van.
brekker
2021. április 06. 16:49
A forintadósságot megfinanszírozza a Nemzeti Bank, és aztán majd leírjuk. Pont úgy, mint a nagybetűs Nyugaton az euró és dollár adósságokat. (Mivel forintadósságunk van, és nem vagyunk eurozóna tagok, ezért tőlük függetlenül is megtehetjük.) Ami a fontos, az a külkereskedelmi mérleg, abban pedig többletünk van.
Berecskereki
2021. április 06. 13:50
,,A vakcinák árát több tényező is meghatározza, többek között az, hogy milyen technológiát alkalmaznak, az ahhoz társuló kutatási-fejlesztési költségek, a fejlesztésre kapott állami támogatások, de akár az is, hogy a vakcina gyártása hogyan illeszkedik be a vállalat profittermelő stratégiájába, illetve politikai nyomás is szerepet játszhat benne az árak alacsonyan tartására például – írja a The Lancet. Egyes vállalatok, mint az AstraZeneca, vagy a Johnson & Johnson, amelyek jelentős állami finanszírozáshoz jutottak a vakcina kifejlesztéséhez, elkötelezték magukat az alacsony árak mellett a járvány időszaka alatt, más kérdés, hogy a pandémia elmúltával milyen árazást fognak alkalmazni a koronavírus-vakcináikra.,, Mennyibe kerülnek a koronavírus-vakcinák és miért tízszer olyan drága a kínai, mint az AstraZeneca-vakcina? https://www.portfolio.hu/uzlet/20210214/mennyibe-kerulnek-a-koronavirus-vakcinak-es-miert-tizszer-olyan-draga-a-kinai-mint-az-astrazeneca-vakcina-469746
Isten jobb keze
2021. április 06. 12:47
Különbség? Feri is lopott...! Orbán ő csak lop!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!