Két új határátkelő is nyílik Arad és Békés megye között

2021. április 21. 21:44

A bukaresti kormány jóváhagyta két új román-magyar közúti határátkelő megnyitását.

2021. április 21. 21:44
null

A román kormány szerdai ülésén memorandumban hagyta jóvá kétoldalú megállapodás megkötését a magyar kormánnyal két új közúti határátkelőhely megnyitásáról, Kisvarjaspuszta (Variasu) és Dombegyház, illetve Ottlaka (Graniceri) és Elek között.

Mindkét – eddig alkalomszerűen megnyitott – határátkelő az Arad és Békes megye között teremt újabb állandó közúti összeköttetést.    

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter februári bukaresti látogatásán állapodott meg Bogdan Aurescu román külügyminiszterrel újabb határátkelők megnyitásáról.    

Tíz olyan út van, melyet a román fél még nem engedélyezett

A magyar közmédiának nyilatkozva Szijjártó Péter akkor úgy értékelte: nevetséges és egyben szomorú, hogy létezik tíz olyan, a határon átvezető út, amely megépült, közelebb hozhatná egymáshoz a határ mentén élő közösségeket és településeket, de ezek használatát még nem engedélyezték.

A magyar fél vállalja a határellenőrzési infrastruktúra kiépítését, és

azt kéri román partnereitől, hogy a tíz út használatba vételét engedélyezze

– tette hozzá.    

A Kisvarjaspuszta-Dombegyház és Ottlaka-Elek határátkelőt már 2017 óta használják alkalomszerűen a térség lakói a magyar-román határszakasz nyolc másik megépült átkelőjéhez hasonlóan.    

Tíz éve várat magára Románia schengeni csatlakozása

A határon átvezető utak az Európai Unió forrásait felhasználva, a határ menti együttműködési program keretében épültek meg 2007 és 2013 között annak reményében, hogy Románia már 2011-től csatlakozik a schengeni övezethez. Noha Románia szerint a csatlakozás valamennyi feltételét teljesítették, egyes tagállamok ellenkezése miatt az ország még nem része a belső határellenőrzés nélküli térségnek.

(MTI)

Fotó: Wikipedia

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csapláros
2024. január 19. 20:14 Szerkesztve
ipekakuanaaleb19 2021. április 22. 09:54 ..."Te nem akarsz ott (Aradon) munkát vállalni? Úgy hallottam, van egy szabad hely Románia országimázsért felelős hivatalában."... Földrajzból elégtelen: Arad mára az 1920-as 62 ezerről egy 160 ezer fős várossá nőtt, a magyar határon, 2 egyetemmel, fejlett, a gazdaságának csaknem a felét (49,2 %) kitevő, elsősorban a közúti járműgyártásra szakosodott iparral, pl. a Takata-gyár, ahol egyebek mellett kormánykerekeket és biztonsági öveket gyártanak és a Coficab, amely elektromos gépkocsi kábeleket gyárt és akik így ketten Erdély 10 legnagyobb gyárai közé tartoznak! Emellett mezőgazdasági gép-, villamos- és vasúti járműgyártás, sőt vegyipari üzem is van a városban. A határ megnyitásával vonzáskörzete Orosházával, Békéscsaba-Gyulával, Szeged-Hódmezővásárhellyel és Temesvárral osztozik Békés és Csongrád-Csanád vármegye valamint a romániai térség településein (pl. Elek, Battonya, Mezőkovácsháza, Lökösháza és társai).
lendvaiildiko
2021. április 22. 10:28
Jó lenne beindítani a vasútvillamost Debrecen és Nagyvárad között!
aleb19
2021. április 22. 00:37
kell is mert romanokhoz jarnak at dolgozni aradra az ottaniak ezresevel mert a hatar magyar oldalan semmi melo nincs
A ráció prófétája
2021. április 21. 22:38
Csak érném meg a hírt, hogy "új határátkelő nyílt Brassó és Prahova megye között"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!