Vizsgálóbizottság, amely valójában nem is vizsgálódik

2021. április 22. 14:00

Már Havasi Gábor, a fővárosi vizsgálóbizottság momentumos elnöke sem biztos abban, hogy befejezik a munkát az év végéig, de állítja, gyűjtik az anyagokat. A kormánypárti Bagdy Gábor szerint azonban az egész értelmetlen.

2021. április 22. 14:00
null
Almási B. Csaba

„Az informális beszélgetés attól informális beszélgetés, hogy egyébként informális” – ez az örökbecsű mondás Havasi Gábor elnök száját hagyta el akkor, amikor a fővárosi vizsgálóbizottság munkájáról érdeklődtünk. Újabb hónapok teltek el ugyanis a testület mandátumából, ám az utóbbi időben sem szivárgott ki semmiféle információ arról, hogy történik-e valami érdemleges ebben a testületben.

Mint köztudott, a múlt nyáron létrehozott bizottságnak az elmúlt 20-25 év budapesti korrupciógyanús ügyei közül kellene tízet feltárnia. A Mandiner is írt arról tavaly október elején, hogy az ötletgazda Momentum két fővárosi politikusa, Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes és Havasi Gábor tanácsnok volt. Már akkor nyilvánvaló volt, hogy a tapasztalattal, nyomozati jogkörrel nem rendelkező politikusok túl nagy fába vágták a fejszéjüket azzal, hogy ilyen ügyeket akarnak felderíteni.

Egymás torkának estek

Januárban ismét foglalkoztunk a témával. Beszámoltunk arról, hogy addig egyetlen ülést tartottak, Baranyi Krisztina vezetésével október 20-án a parkolási munkacsoport tárgyalt, de ott sem történt érdemi fejlemény. Ha csupán azt nem vesszük annak, ahogy a ferencvárosi polgármester és kollégája, a zuglói Horváth Csaba egymás torkának esett amiatt, hogy nem tudták eldönteni, kiket invitáljanak meg az ülésükre. Ekkor fogalmazott úgy a szocialista politikus, hogy „kezdünk szétesni és nevetségessé válni”.

Fotónk illusztráció: MTI/Illyés Tibor

A késedelem az elhíresült Fekete-Győr András-interjúban is szóba került a Partizánon. Persze tavaly ősz óta veszélyhelyzet van, így hivatalos üléseket nem lehet tartani, megint erre hivatkozott – nem kevés iróniával a hangjában – Havasi Gábor, a vizsgálóbizottság elnöke a telefonban. (Egyébként már azt is eredménynek könyvelhetjük el, hogy a momentumos politikus egyáltalán szóba állt velünk. Az első alkalommal nem is reagált a megkeresésünkre, másodszor pedig csak írásban volt hajlandó válaszolni, s utóbb annak ellenére nem volt megelégedve a cikkünk tartalmával, hogy szó szerint közöltük a válaszait.)

Arra a felvetésünkre, hogy a veszélyhelyzet miatt nem áll meg a világ,

több önkormányzat például döntés-előkészítő tanácsot vagy más nem hivatalos fórumot tart,

a döntést pedig maga a polgármester hozza meg, Havasi  kijelentette, mi azt sugalljuk, hogy a vizsgálóbizottság feladat- és hatáskörében a főpolgármester döntsön, ami képtelenség. Közöltük a tanácsnokkal, hogy félreérti a helyzetet, mi nem sugalltunk semmit, csak arra utaltunk, hogy ha nem is lehet hivatalos ülést tartani, informális megbeszéléséket lehet, hogy haladjanak a munkával. Erre jött válaszként a cikk elején már közölt tanácsnoki bon-mot.

Majd ha vége lesz a veszélyhelyzetnek

Ezt követően Havasi kijelentette: a bizottsági tagok egymással egyeztetnek, „haladunk előre, iratokat gyűjtünk, több tízezer dokumentumot szereztünk be, ezeknek a feldolgozása zajlik”. Majd azt javasolta, ahelyett, hogy „semmittevő, léhűtő, inkompetens” bizottsági elnöknek akarnánk bemutatni, kérdezzük meg a fideszes tagokat – Bagdy Gábor képviselőt, aki nagyon sommás véleményeket szokott közölni ebben a témában és Szegvári Pétert –, vajon ők milyen eredményeket tudnak felmutatni. Szegvári Péter két ügynek is a koordinátora – mondta a momentumos politikus  –, ezért a bizottság elnökeként Havasi is kíváncsi lenne, a két fideszes mit dolgozott eddig.

Amikor pedig közöltük vele, nehezen tudjuk elképzelni, hogy az elfoglalt, laikus politikusokból álló bizottság bármi eredményre is juthat ilyen rendkívül bonyolult és szerteágazó, jogi, közgazdasági ismereteket feltételező ügyekben, mint például a parkolás elmúlt két évtizede vagy a metrók ügye, Havasi úgy fogalmazott: két ügyet, a Combinó villamosok beszerzését, valamint a Demszky-éra alatti BKV-s botrányokat a Fidesz vetette fel a bizottság feladatkörébe.

A kormánypárt pedig nem azt mondta, hogy ez nevetséges, ez lehetetlen,

hanem rájuk állította Szegvárit. Ezért a tanácsnok újra azt tanácsolta, faggassuk ki őket.

Amikor pedig azzal érveltünk, hogy nemcsak a Mandiner, hanem például a 444.hu is megírta, hogy szerintük is teljesen lehetetlen az a feladat, amire a bizottság vállalkozott – „ha a pártok által delegált politikusok vizsgálják ki a korrupciós ügyeket, abból még soha semmi jó nem sült ki, ... ez így egyszerűen tét nélküli bohóckodás, ami elveszi a reményt is, hogy egyszer végre elindul a közélet megtisztulása”, írta a portál –, Havasi kijelentette,

Ács Dániel újságírótól várja az ötös lottó nyerőszámait.

Később, kissé lehiggadva a tanácsnok közölte, lehet, hogy igazunk van, bár ő ezt előre nem jelentené ki. Amint Szegvári Péter és Bagdy Gábor elkezd dolgozni – ismételte magát –, és az általuk vállalt ügyet fel fogják deríteni, akkor születik majd eredmény. Az, hogy december 31-ig – eddig kellene befejezni a munkát –, azt ugyan nem tudja, mert minden a veszélyhelyzettől függ. De amint vége lesz ennek, a bizottság elkezd dolgozni – zárta a beszélgetést.

Politikai akcióra politikai válasz született

Bagdy Gábor, a Fidesz-KDNP fővárosi képviselője az új összetételű Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén a Városháza dísztermében 2019. november 5-én. (MTI/Balogh Zoltán)

Bár Szegvári Pétert nem tudtuk elérni, nyilatkozott a Mandinernek Bagdy Gábor. A Fidesz-KDNP delegáltja a kijelentette: az elmúlt hónapokban semmiféle információ, hír nem jutott el hozzá arról, hogy bármit is csinálna a bizottság. Azt mondta, ő épp azért nem vállalt semmiféle vezető szerepet, mert nem látja értelmét az egésznek.

„Az egész vizsgálóbizottság egy bohózat” – fogalmazott. Miután ő a Tarlós-érában főpolgármester-helyettes volt, tisztában van vele, hogy ebben az időszakban semmi olyan nem történt, amely megérne egy komolyabb vizsgálatot vagy bármilyen okból kockázatos lenne. Kijelentette, ha a momentumosok mint új fővárosi politikusok nem ismerik a budapesti ügyeket, szeretnének képbe kerülni, akkor kutakodjanak bátran, s ettől talán megnyugszanak. De ha eddig nem találtak semmit és nem is csinálnak semmit, akkor okafogyott a bizottság – állította.

Havasinak arra a kérdésére, felvetésére, hogy a fideszes tagok eddig milyen munkát végeztek, s miért javasoltak további két témát, ha az egészet feleslegesnek tartják, Bagdy azt mondta,

a jelenlegi városvezetés politikai akciója volt a bizottság létrehozása,

a Fidesz pedig egy hasonló politikai lépéssel válaszolt erre.

Nyitókép: Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes (j) és Havasi Gábor, a Momentum Mozgalom politikusa nyilatkozik a sajtónak a Fővárosi Közgyűlés ülése előtt 2020. június 24-én. MTI/Szigetváry Zsolt

 

 

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalom
2021. április 22. 21:52
Mar minden galiciai előbújt a gettobol, Rózsadombrol.
istvánkeve
2021. április 22. 19:22
Budapest polgárainak a többsége úgy döntött, hogy ez a csapat vezesse a fövárost. Ezt nem szabad elfelejteni emberek!
nempolitizálok
2021. április 22. 18:16
Az a gond, hogy az összesben benne vannak.
olajfa1
2021. április 22. 17:33
Szóval... megint a mocskolódást valósított meg a "demokratikusnak" nevezett fasiszta ellenzék!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!