Évközi kiegészítő nyugdíjemelés jöhet a járvány miatt

2021. április 27. 11:12

Ezzel a 2,5 millió nyugdíjas összesen 26 mil­liárd forinthoz juthat.

2021. április 27. 11:12

A nyugdíjak minden januárban az infláció előző évben megbecsült mértékével növekednek, ha azonban a pénzromlás év közben végül nagyobb mértékű lesz a tervezettnél, nyugdíj-kiegészítés jár. A különbözet januárig visszamenőleg illeti meg a jogosultakat, akik rendszerint novemberben kapják kézhez a kiegészítő nyugdíjemelés összegét, mégpedig egy összegben.

Az idei költségvetési törvény módosításáról szóló, napokban benyújtott javaslat azonban új menetrendet vetít előre erre az esztendőre, ennek részleteiről kérdeztük a pénzügyminiszter helyettesét – írja a Magyar Nemzet.

Tállai András államtitkár felidézte: az év elején három százalékkal emelkedtek a nyugdíjak, a múlt évben ugyanis arra lehetett számítani, hogy ekkora lesz idén az infláció. Ennél azonban valamivel nagyobb, 3,6 százalékos lehet a pénzromlás – mondta a miniszterhelyettes, majd azzal folytatta: ha a kormány tartaná magát az eddigi gyakorlathoz, akkor novemberben egy összegben fizetné ki a nyugdíjasoknak a kiegészítést.

A járvány azonban új viszonyokat teremtett, ebben a helyzetben a kormány minden lehetséges eszközzel igyekszik segíteni a nyugdíjasokat.”

Ezért a költségvetési módosító javaslat már év közben jelzi, hogy 3,6 százalékra növelhető az esztendő elejétől járó nyugdíjemelés mértéke – magyarázta az államtitkár, hozzátéve: a kormány ilyen intézkedése tulajdonképpen évközi nyugdíjemelést jelentene. Az előterjesztés értelmében már nyár elején egy összegben megkapnák az érintettek az első hónapokra járó, 0,6 százalékos kiegészítő emelést, azután pedig ennyivel több lenne a havi juttatás. A miniszterhelyettes hozzáfűzte: a kiegészítő nyugdíjnövelés átlagosan nagyjából évi tízezer forintot jelent. Összességében 26 milliárd forinthoz jut így a 2,5 millió hazai nyugdíjas.

Amennyiben az infláció átlépné a 3,6 százalékot, úgy a nyár végén a kormány megvizsgálja az infláció alakulását, és a nyugdíjasok a különbözetet – ahogy eddig – novemberben, januárra visszamenőleg egy összegben kapnák meg.

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Elmekortan
2021. április 27. 16:49
Aljas hergelést az egész, ezerrel üvöltözni pár százas miatt. Komenista cucilisták milliókkal tömik el társaikat amiről nagyon hallgatnak. Nyomorult öregeken mindig élvezkednek. Most jön majd, 3 millió koldus nyugdíjas van. Mit adott nekik Gyurcsány Horn Dobrev vagy Karácsony? Mikor jön már a fűtés támogatás?
DFK
2021. április 27. 12:43
Kormánypártiként mondom, nem helyes, hogy a nyugdíjasokat így ajnározzák. A nyugdíjasok jövedelme nem csökkent, míg sok aktívnak igen (esetleg egészen a nulláig).
duzur
2021. április 27. 12:19
Vagy inkább a választások miatt ?... Ugyanis pont a nyugdijasokat sarcolja meg legkevésbé a járvány. Se utazásokra, se szórakozásokra, máskor se telik legtöbbjüknek. És ök veszítik el legritkábban munkahelyüket... Leginkább azok szorulnak támogatásra akik elvesztik állásukat és bármilyen munka elvállalására kényszerülnek.
998877
2021. április 27. 11:46
Mutassatok egy országot ahol meg meri lépni ezt koronvírus után egy kormány. Magyarország, Fidesz, Orbán, le a kalappal!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!