Az egyházüldözés áldozataira emlékezhetünk a Mindszentyneumban

2021. április 09. 11:51

Egyedülálló, hiánypótló állandó kiállítás mutatja be a néhai bíboros életútját és a hazai kommunista diktatúra egyházüldözését a zalaegerszegi Göcseji Múzeumban.

2021. április 09. 11:51
null

Pénteken bokrétaünnepet tartottak a Mindszentyneum, vagyis a Mindszenty József bíborosnak és a kommunista diktatúra egyházüldözése áldozatainak emléket állító múzeum és zarándokközpontnál, melyen Azbej Tristan mondott beszédet. A zöldmezős beruházásként megvalósuló fejlesztést a ZÁÉV Építőipari Zrt. kivitelezte a Göcseji Múzeum mellett. Az új épületben az állandó és időszaki kiállítások mellett konferenciaterem, irodák és közösségi helyiségek is lesznek.

„Mindszenty próféta volt, olyan ember, aki történelmi időkben, történelmi karakterről tanúságot téve nemzeti egységet sürgetett, olyan zseniális államférfi, akinek a nemzeti érdek mindig előbbre való volt mint az egyéni szempontjai” – jelentette ki az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár pénteken Zalaegerszegen.

Azbej Tristan a Göcseji Múzeum új szárnya, a Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont bokrétaünnepe alkalmából tartott beszédében úgy fogalmazott: a mintegy 8,3 milliárd forintból, a Modern városok program keretében megvalósuló Mindszentyneum „a haza szolgálatában áll és az ország lelki-szellemi épülésére lesz”.

Olyan egyedülálló, hiánypótló állandó kiállításról van szó ugyanis, ami bemutatja a néhai bíboros életútját és a hazai kommunista diktatúra egyházüldözését is.

Az államtitkár emlékeztetett: a magyar kormány 2010-ben és azóta is „nemzetegyesítésre és országépítésre vállalkozott”, ennek a küldetésnek ékes példája a zalaegerszegi Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont építése. Szimbolikus, hogy ez a komplexum nemcsak emléket állít, de egyben kiindulópontja is a Mindszenty Útnak, hiszen a néhai bíborosnak itt kezdődött nemcsak az életútja, de a kálváriája is. A proletárdiktatúra idején itt tapasztalta meg először a későbbi hosszú börtönéveket.    

„A múlt emlékeinek őrzése nem nosztalgiázásra, hanem a jövő előmozdítására kötelez minket, sem Mindszenty életpéldája, sem a keresztényellenes agresszió emléke nem a múlt világába tartozik. A 340 millió üldözött keresztény, a naponta átlagosan meggyilkolt 14 Krisztus-hívő, az évente megtámadott ötezer templom" nem a múltban, hanem a jelenben tapasztalt egyházüldözést jelzi” – hangsúlyozta Azbej Tristan.

(MTI)

 

Fotó: Magyar Építők

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Augustus1
2021. április 10. 11:29
Utálok írni, na! Ha mindez 1 (-2-3) sör/fröccs mellett mehetne. A "léhűtőzést" meg kikérem magamnak, éppen én vagyok az, annyi elmaradásom van itthon.
abcdef
2021. április 10. 00:28
A szándék nemes, az épület, legalábbis ami itt látszik belőle, rémes.
zsoltkom2
2021. április 09. 15:26
"Az egyházüldözés áldozataira emlékezhetünk a Mindszentyneumban" Gondolom az egyházüldözés áldozatainak számítanak az inkvizíció áldozatai is, meg a keresztesháborúk során a falvak-városok kifosztásakor (csupa keresztény lakta övezet) szedett emberáldozatok is. Meg, amit egyes uralkodók, ahogy a saját keresztényeit, mert más formában imádták ugyanazt a keresztény Istent, kardélre hányták. Ugye, hogy igen... őrájuk is emlékeznek. Rendes hozzáállás.
Akitlosz
2021. április 09. 14:52
"Mindszenty próféta volt" Az államtitkár meg eretnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!