Beadassuk-e az AstraZeneca-vakcinát? – Virológus válaszol

2021. április 15. 17:29

Kemenesi Gábor biológus, víruskutató Facebook-bejegyzésben válaszol a gyakran feltett kérdésre.

2021. április 15. 17:29
null

„A jelenség tudományos neve a vakcina-indukálta immun trombotikus trombocitopénia (VITT). Bizonyos antitestek, amelyek rendkívül ritka esetben, egyelőre ismeretlen háttértényezők mentén megjelenhetnek (valószínűsíthetően a vakcina hatására) képesek kiváltani ezt a hatást és különféle vénás trombózishoz vagy tüdőembóliához hozzájárulni” – írja bejegyzésében Kemenesi.

Ám mint írja, koronavírus-fertőzés esetén ennek bekövetkezési gyakorisága éppen százezerszer nagyobb a vakcináknál tapasztalt értéknél. A kérdésre tehát

A rövid válasz: a jelenlegi járványhelyzetben mindenképpen.”

"A részletesebb elemzéshez más tényezőket is számításba kell venni. Elsőként a korcsoportok különböző érintettségét a SARS-CoV-2 fertőzés esetén (idősebbeket nagyobb kockázattal érinti), illetve az AstraZeneca (AZ) vakcinával összefüggésbe hozott VITT jelenség megjelenési gyakoriságát (fiatalabbak körében valószínűleg gyakoribb). A képletnek nincs még vége, ugyanis nem mindegy, hogy a vírus éppen mennyire terjed a közelünkben. Ha nagy gyakorisággal találkozhatunk vele, az értelemszerűen a vele járó kockázatok mércéjét is magasra teszi. Az adott időben, adott populációban mérhető esetek számát nevezi a járványtan incidenciának. Ez a mérőszám lehet a leginkább segítségünkre jelen kockázatértékelés során. Magyarországon jelenleg 5-10 közé becsülhető ez az érték" – írja a virológus.

Hangsúlyozza: a jelen járványügyi helyzet a vírusnak való kitettségünket (expozíció) leginkább a közepes és súlyos közé teszi,

így egyértelműek minden korcsoportban az AstraZeneca előnyei”

– írja.

Kemenesi Gábor bejegyzésében arra kéri követőit, éljenek az oltás lehetőségével, és „amennyire csak tudunk küzdjünk a járvány terjedése ellen, minden eszközzel melyet eddig megtanultunk.”

Nyitókép: Oli Scarff / AFP

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2021. április 16. 00:20
Van rengeteg fajta oltóanyag és csak ezzel az eggyel fordul elő ilyen probléma. Akkor miért ezt kell használni, amikor van jobb, kevésbé veszélyes is?
Vakfolt
2021. április 15. 22:43
"vakcina-indukálta immun trombotikus trombocitopénia" És főleg antibébi tablettát rágcsáló 60 alatti nőknél ugrik be. Ha a végét nézzük, nagyon hasonlít az apéniára.
quantum
2021. április 15. 19:16
Saját tapasztalatom és a családomé: Mindenki az Astrát kapta. A szokásos oltási reakciókon kívül semmilyen probléma nem volt senkinél, egyik oltásnál sem. Már egy hónapja mindkét oltáson túlvagyunk és alig várjuk a nyitást és a nyarat. Mindenki oltassa be magát és próbáljon minél több embert rávenni az oltásra!
zara
2021. április 15. 18:42
propganda...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!