Kilenc éve először járt Magyarországon svéd külügyminiszter

2021. április 27. 16:30

Védelempolitikai, és üzleti együttműködés, genderpolitika, migráció valamint emberi jogok  – többek közt ezek a témák kerültek szóban a magyar és a svéd külügy vezetőinek kétoldalú megbeszélésén.

2021. április 27. 16:30
null

Magyarország és Svédország együttműködésének sikerterületei a gazdaság- és a védelempolitika – hangoztatta kedden Budapesten a svéd külügyminiszterrel folytatott megbeszélését követő sajtótájékoztatón Szijjártó Péter.

A külügyminiszter  elmondta, tavaly több mint 2 milliárd euró (726 milliárd forint) volt a két állam kereskedelmi forgalma, amely idén már most 32 százalékos növekedést mutat. Magyarországon 225 svéd cég működik, 15 ezer embernek adnak munkát. Hozzátette, a svéd vállalatok a-járvány idején a kormány támogatási programjával élve 7 milliárd forintnyi beruházással megvédtek 4300 munkahelyet.

Ann Linde látogatásával méltatlan időszak végére tudtak pontot tenni, mivel legutóbb 9 éve járt Magyarországon svéd külügyminiszter.

Védelmi szövetség

Mindkét állam tagja az Európai Uniónak (EU), és bár Svédország nem lépett be az Észak-atlanti Szerződés Szervezetébe (NATO), szoros kapcsolatot ápol vele, ezért nem túlzás, hogy szövetségesnek hívják egymást – közölte a külügyminiszter. Magyarország Gripen vadászgépeket használ, amelyekkel nemcsak a saját légtérvédelmét biztosítja, hanem a balti államoknak és Szlovéniának is segít ebben – idézte fel. Elmondta azt is, Pápán 23 svéd katona szolgál egy nemzetközi szállítási ezredben.

Kitért arra, hogy Svédország adja az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) elnökségét, Magyarország pedig a jövő hónapban veszi át az Európa Tanács (ET) elnökségét. Mindez különösen fontos most, amikor fokozódik a feszültség Kelet és Nyugat között – tette hozzá. Kiemelte, hogy Magyarország támogatja a svédek elnökségét az EBESZ-ben. 

Az ET-elnökséggel kapcsolatban közölte, kiemelt szerepet szánnak a nemzeti kisebbségek védelmének.

Támogatják Ukrajna területi integritását, azt azonban semmiképpen sem fogadják el, hogy a magyar közösség jogait folyamatosan megsértik

az ország keleti részében folytatott harcok során, ezért azt remélik, hogy az EBESZ a nemzetközi jogok garantálására törekszik majd.

Genderpolitika, migráció és emberi jogok

Ann Linde azt hangoztatta, hogy mindig képesnek kell lenni a nyílt párbeszédre Így történt kedden, amikor a jogállamiságról tárgyaltak. Fontos volt, hogy meg tudták vitatni az emberi jogok és a genderpolitika kérdéseit Magyarországon – mondta.    

Felidézte, hogy tavaly ünnepelték a két állam diplomáciai kapcsolatai felvételének 100. évfordulóját.    

A svéd miniszter szükségesnek mondta, hogy a Nyitott Égbolt egyezmény továbbra is működőképes maradjon. Úgy vélekedett: a koronavírus-járvány megmutatta, mennyire fontos az együttműködés és lényegesnek nevezte, hogy mindenki megkapja a védőoltást Európában. Ann Linde közölte, hogy a migrációról, az éghajlatról és az EU szomszédságpolitikájáról is tárgyaltak.    

Magyarországon erőteljes a svéd üzleti jelenlét, jelentősek a befektetések, és a védelempolitikai együttműködés is szoros - erősítette meg Ann Linde. Kérdésre felelve a svéd miniszter megerősítette, hogy civil szervezetek képviselőivel is találkozik kedden. Nem titok, hogy bizonyos kérdésekben kormánya másként gondolkodik, mint a magyar kabinet – mondta.

(MTI)

Fotó: Szijjártó Péter, Facebook

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kristály
2021. április 28. 12:02
Remélem Szijjártó nem ivott az asszonyság által hozott löttyből.
Fila2020
2021. április 28. 10:51
Az a jó politika, ha nincs gender politika. A sved jogállamiság pedig legalább annyi kérdést vet fel, mint a magyar.
Welszibard
2021. április 28. 00:12
Ha annyira fontos a svéd külügyminiszter asszonynak a gender téma: Remélem a svéd király nem akarja magát átoperáltatni nővé?
Paskai
2021. április 27. 23:58
Idejön egy külügyminiszter és a baszá. a problémája, nos ez valami diplomácia-történeti unicum.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!