BLM-szobor tervezője: Aki ezekkel az üzenetekkel vitatkozik, az el van tévedve

2021. április 12. 13:02

A tervező szerint a BLM mögött meghúzódó üzenet „olyan evidencia, mint hogy óvjuk a természetet”.

2021. április 12. 13:02
null

Interjút adott a ferencvárosi BLM-szobor tervezője, Szalay Péter képzőművész a 444-nek, amiben a többi közt szobor körül kialakult konfliktusokról beszélt.

„Cukorkát helyeztem el a Ferenc téren”

Mint mondta, „egy művészeti alkotást intellektuális munka során tesszük magunkévá”,  aki pedig ezt nem végzi el, „az csupán az előítéletektől vezérelve, a műtől jóformán függetlenül hoz ítéletet.” Véleménye szerint ez történt az ő szobra esetében a szobordöntést „vak düh” vezérelte.

Ugyanakkor arról beszélt: rengeteg kritika és a kritikák kritikája viszont „megtartotta a művemet a diskurzus piedesztálján”. Hozzátette: a reakciók bizonyították számára, hogy „univerzális szimbólumokat” használt.

– mondta.

Hozzátette: „aki ezekkel az üzenetekkel vitatkozik, az  el van tévedve.”

Diskurzusgenerálás

Szalay Péter arról is beszélt: számos szakmai kritikát kapott a szobra iránt, de „kormánypárti művészektől nem kaptam a fejemre, nem keresett meg a Magyar Művészeti Akadémia”. Értékelése szerint ugyanakkor az, hogy szobra „ennyire megosztja a szakmát, képes valódi diskurzust generálni”.

Mint mondta, amikor bemutat valamit, „az át van gondolva”.

– fűzte hozzá.

Április elsején állították fel Ferencvárosban a BLM-szobrot, amely egy térdeplő, az amerikai Szabadság-szobor mintájára készült figurát ábrázol, szivárványszínekben. A szoborral kapcsolatban Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom politikusa is megszólalt, s még aznap a párt aktivistái körbe is kerítették az alkotást. Másnap a szobrot ledöntötték, az akcióról a Légió Hungária nevű szervezet közölt videót közösségi oldalukon.

Ferencvárosban a BLM-szobrot, amely egy térdeplő, az amerikai Szabadság-szobor mintájára készült figurát ábrázol, szivárványszínekben. A szoborral kapcsolatban Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom politikusa is , s még aznap a párt aktivistái körbe is kerítették az alkotást. Másnap , az akcióról a Légió Hungária nevű szervezet közölt videót közösségi oldalukon.

Nyitókép: Földházi Árpád

 

Összesen 95 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ittésmost
2021. április 24. 08:03
Mindegy már mit mond, nagyon pirinyó "művésszé" vált a normális , tisztességes emberek szemében. Hasonlatos, mint amikor a "művész" ódákat zengett éljenrákosi-elvtárs tartalommal. Ez a hajó elment, Szalay Péter, lehet keresni valamilyen tisztességes megélhetést, mondjuk egy kőbánya ajánlott, még lehet, hogy rendes emberré válsz.
formaegy
2021. április 17. 22:10
Tedd már fel a kérdést annak a fekete bűnöző seggnyaló Baranyinak, hogy vajon miért nem annak a 350 rendőrnek állított emlékművet akik 2020-ban életüket vesztették az utcákon az USA-ban, ha már annyira szívén viseli az USA-ban történteket? "A fekete életek számítanak, mint ahogy minden élet számít, ezért is került oda több szín" Ja, éppen ezt fejezted ki "véletlenül" a szivárvány színeivel. Lehet, hogy te és a bandád hülye, de az embereket ne nézd annak!
Manna Machine
2021. április 13. 17:56
WHITE LIVES MATTER .
tevevanegypupu
2021. április 13. 09:04
Nem lenne ezzel a szoborral semmi baj,ha valami kiállításra készült volna..na de köztérre a Ferencvárosban..kissé túllőttek a szolidaritási célon Baranyi Krisztinával egyetemben..Egyébként meghagytam volna ott is..had lássa a nagyérdemű, milyen ideológiát képvisel a Ferencváros jelenlegi vezetése..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!