Vona szerint Karácsony Gergely lesz Orbán kihívója 2022-ben

2021. március 07. 16:40

Az egykori Jobbik-elnök azonban a kormányváltás esélyét még mindig kisebbnek látja, mint a Fidesz győzelmét.

2021. március 07. 16:40
null

Karácsony Gergelyt tartja legesélyesebbnek Vona Gábor, hogy az ellenzék miniszterelnök-jelöltje legyen. A Jobbik volt elnökét a napokban többen kapacitálták arra, hogy ő is szálljon be a meccsbe. Vona szerint cudar nehéz lesz az ellenzéknek vidéken győzni, és ma még mindig inkább a Fideszt tartja a 2022-es választás esélyesének, nem az ellenzéket – számol be az atv.hu a volt Jobbik-elnök Spirit FM Viccen kívül című műsorában adott interjújáról.

Nem találom a mostani politikában a helyem. Sokkal fontosabbnak tartom, hogy megváltozzon a társadalmi közérzet. Átalakítsuk a magyar csoportok, közösségek vagy törzsek között a kötéseket és viszonyokat. Ma nagyon kizárólagos minden, nem akarják látni a másikat a felek, azt gondolják, hogy a másik oldal a világvégét hozza el. A szereplők a legrosszabbat gondolják a másikról. Én is ebben éltem. Ebből a törzsi világból jövők, ebben a világban voltam egy törzsfőnök. Felismertem ennek a világnak a káros és sehova sem tartó folyamatait” – mondta az adásban Vona, aki ma még nem tudja, hogy részt fog-e venni az ellenzéki előválasztásokon, mert bár kormányváltást szeretne, de

az ellenzékben sem látja azt, ami őt, mint városi, középosztálybeli értelmiségit megfogná.

Elemzői szempontból úgy látja a helyzetet, hogy mindegyik ellenzéki jelöltnek van jó és kevésbé jó skilljei.

Talán Karácsony Gergely lehet a folyamat végén az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, benne van a legnagyobb potenciál, nem mellesleg a legkomolyabb státusza is neki van, mint regnáló főpolgármesternek – vélte a Második Reformkor Alapítvány elnöke.

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölti előválasztás során szerinte Karácsony mellett

a második fordulóba, azaz a döntőbe bejutni Jakab Péternek, Márky-Zay Péternek és Dobrev Klárának van esélye.

A Momentum vezetőjében, Fekete-Győr Andrásban nem érez most átütő erőt. A második fordulóban, azaz a döntőben pedig – mint korábban is kifejtette – Karácsony Gergelynek lehet a legtöbb tartaléka.

A főpolgármesternek erőssége az, hogy Budapesten az ellenzéki szavazók tudatosak, de a kormányváltók számára az igazi kihívás a vidéken legyőzni a Fideszt. Karácsony Gergely számára is itt, azaz vidéken van nehézség, Márky-Zay vagy Jakab Péter viszont erős lehet az ország ezen részein. „2018-ban vidéken indultam, nagyon nehéz a Fidesz politikusok, vagy a Fidesz által támogatott polgármesterek vezette településeken nyerni. Nagyon nehéz lesz ez a küzdelem az ellenzéknek” – tette hozzá Vona Gábor.

A volt Jobbik-elnök egyébként a kormányváltás esélyét még mindig kisebbnek látja, mint a Fidesz győzelmét.

Bár váratlan történések, politikai hangulatváltozások bármilyen politikai stratégiát elsöpörhetnek. Egyébként szerinte az is utolsó pillanatban fog eldőlni, hogy a koronavírus-járvány értékelése, a választásokra való hatása tekintetében az ellenzéki („rossz a válságkezelés”), vagy a kormányzati („legyőztük a koronavírust is”) narratíva fog győzedelmeskedni.

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Összesen 162 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MegvagyHadnagy
2021. március 08. 14:33
Karácsony a közös keresztmetszet, a kompromisszumos megoldas. Igazi gumiember es diszkret, alakithato es relative nem szelsoseges. Vona jol latja a dolgot szerintem is. Ez a valasztas is protest szavazas lesz - mint irta valaki - az Orban gyulolet szintje es foldrajzi eloszlasa fogja eldonteni. Mindenesetre en mar a videket sem tartanam beton biztos Fidesz bazisnak, na persze ha tonna szamra osztjak majd a krumplit, meg fenyegetik a kozmunka elvetelevel a ciganysagot, be lehet oket riasztani. Majd osztjak a penzt, porognek-forognak a furgonok a szavazohelyisegekhez. Regen is igy ment, csak akkor az MSZP csinalta, a modszerek nem valtoztak. :)
Shaman 1.1
2021. március 08. 13:05
Már régen mondtam,hogy a klárifárit nem is fogják indítani mert égő lenne a Ferinek,hogy ha már az előválasztáson elhasalna! Marad ez a könnyen irányítható,ideg gyenge bábú. A fővárosban már bevált, és majd Feri megveszi magának a többséghez szükséges kilóra vehető politikusokat,kamugeri meg aláírja amit elétesznek!
Rocktoberi
2021. március 08. 07:28
Legyen akkor Karácsony a jelöltjük. Remélem, hogy megint pofára esik, mint 2018-ban. Az ostoba seggfej a választás délutánján már Ádert fenyegette, hogy nehogy Orbánnak merje adni a megbízást a kormányalakításra mivel ő fog nyerni. Aztán égtek mint a rongy. Ez egy buta, tehetségtelen, tutyimutyi fajankó. Még egy nyelvvizsgát vagy jogosítványt sem tudott önállóan megszerezni. Csak az ellenzéki média tartja életben.
még fokozza
2021. március 08. 06:53
Mikor lesz a tévé vita?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!